ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ραγδαία βελτίωση της ευημερίας στην Κύπρο

H πρόοδος σε θέματα επενδύσεων είναι κατά 54% καλύτερη από την διάμεση παγκόσμια

Η Κύπρος έχει κάνει θεαματική βελτίωση όσον αφορά σε δείκτες Οικονομίας, Επενδύσεων και Βιωσιμότητας. Πρόκειται για δείκτες που απορρέουν από έκθεση της Boston Consulting Group, που φέρει την ονομασία «Why well-being should drive growth strategies». Χαρακτηριστικά, οι τελευταίες μετρήσεις για την Κύπρο (που είχαν διεξαχθεί το 2015), έδειξαν ότι για ‘Οικονομικά’ η βαθμολογία ήταν 58,9, για ‘Επενδύσεις’ 76,3 και για ‘Βιωσιμότητα’ 65,9. Αν ληφθεί υπόψη ότι κατά το τέλος του 2013 (όπου ήταν και η προηγούμενη καταγραφή) οι αντίστοιχες βαθμολογίες ήταν 24 για ‘Οικονομία’, 40,4 για ‘Επενδύσεις’ και 43,2 για ‘Βιωσιμότητα’, πρόκειται για βελτίωση της οποίας ο ρυθμός συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες παγκόσμια.

H Αξιολόγηση Βιωσιμότητας της Οικονομικής Ανάπτυξης του Boston Consulting Group (SEDA), είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο το οποίο είναι σχεδιασμένο για να δίδει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους μια οπτική γωνία ως προς το πόσο καλά οι χώρες τους μετατρέπουν τον πλούτο, όπως αυτός μετριέται από τα εισοδηματικά επίπεδα, σε ευημερία, και πάντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Ένα από τα πιο μη-αναμενόμενα στοιχεία που αναδεικνύει η έρευνα, είναι ότι οι μέσες χώρες, όσον αφορά σε εισοδηματικά επίπεδα, φαίνεται να είναι αυτές που σημειώνουν την καλύτερη βελτίωση σε δείκτες ευημερίας.

Το αποτέλεσμα αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «παγίδα του μέσου εισοδήματος» - δηλαδή η ιδέα ότι οι χώρες φτάνουν σε μια φάση στασιμότητας μόλις επιτύχουν μέσο εισόδημα (σε σύγκριση πάντα με άλλες χώρες) – δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όταν η πορεία μιας χώρας εξετάζεται μέσα από το φακό της ευημερίας. Παρόλο που αυτό είναι καλά νέα για τις χώρες που έχουν μέσο εισόδημα, συνεχίζει η έκθεση, είναι επίσης πηγή προβληματισμού για τις πιο φτωχές χώρες. Όταν μάλιστα αυτά τα αποτελέσματα εξετασθούν σε συνάρτηση με τους δείκτες βιωσιμότητας, τότε η έρευνα καταδεικνύει ένα χάσμα το οποίο μεγαλώνει, με τους πρωτοπόρους σε θέματα βιωσιμότητας να βιώνουν ολοένα και περισσότερες επιτυχίες και άλματα στους δείκτες, και αυτοί που έχουν χαμηλά σκορ να τα βλέπουν να σμικρύνονται εξίσου γρήγορα.

Η SEDA ορίζει την ‘ευημερία’ μέσω τριών θεμελιωδών στοιχείων τα οποία αποτελούνται από 10 διαστάσεις. Τα πρώτα δύο στοιχεία είναι η ‘Οικονομία’ – που συντελείται από το Εισόδημα, Οικονομική Σταθερότητα και Εργοδότηση – και οι ‘Επενδύσεις’ – που συμπεριλαμβάνουν Υγεία, Εκπαίδευση και Υποδομές. Το τρίτο στοιχείο, η ‘Βιωσιμότητα’ δηλαδή, έχει δύο επιμέρους διαστάσεις: το Περιβάλλον και την Ισότιμη Κοινωνική Συμπερίληψη – η οποία συντελείται από Ισότητα Εισοδήματος, Κοινωνικό Κράτος και Διακυβέρνηση.

Σε άνοδο οι επενδύσεις

Για το θέμα ‘Επενδύσεις’, η Κύπρος έχει καταγράψει 76,3 στον SEDA το 2015. Τα παλαιότερα στοιχεία αναφέρουν την Κύπρο στο 40,4, γεγονός που αποτελεί βελτίωση της τάξης του 89%. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο κατά περισσότερο βελτιωμένος σε παγκόσμια βάση, καθώς η διάμεση βαθμολογία παλαιότερων στοιχείων κατέδειξε 47,8 μονάδες, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία είχαν το διάμεσο σκορ στις 62,4 μονάδες (30% αύξηση). Άρα, πάλι η Κύπρος κατάφερε να αναρριχηθεί πιο πάνω από το παγκόσμιο διάμεσο, ενώ βρισκόταν πιο κάτω με τις προηγούμενες μετρήσεις. Η χώρα που κατέγραψε την καλύτερη βαθμολογία στην εν λόγω κατηγορία ήταν η Φινλανδία με 94,8 και ακολουθούν χώρες όπως η Ολλανδία (92,5), Ισλανδία (91), Χόνγκ Κόνγκ (92,9), Γερμανία (91,1), Δανία (90,1), Αυστρία (91,3) και Αυστραλία (90,2).

Όσον αφορά το στοιχείο ‘Βιωσιμότητα’, η Κύπρος έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 52% - ήτοι, από τις 43,2 μονάδες πριν το 2013, στο 65,9 κατά το τέλος του 2015. Η παγκόσμια διάμεση βαθμολογία για τον εν λόγω στοιχείο ήταν στις 51,9 μονάδες πριν το 2013 και στις 48,1 μονάδες κατά το τέλος του 2015. Ήταν, δηλαδή, το μοναδικό στοιχείο που έχει καταγράψει παγκόσμια μείωση και αυτό, όπως καταγράφεται στην έκθεση της Boston Consulting Group, έχει να κάνει με την πτώση στις επιμέρους διαστάσεις του Κοινωνικού Κράτους και Διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά, και εδώ η Κύπρος έχει καταφέρει μέσα στην περίοδο που μεσολάβησε ανάμεσα στις μετρήσεις του SEDA να πετύχει απόδοση κατά πολύ καλύτερη του παγκόσμιου διάμεσου.

Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι βάση αυτών των αποτελεσμάτων της Κύπρου, η ικανότητα της χώρας να παράγει ευημερία βάσει των δεικτών πλούτου είναι σχεδόν στα απολύτως αναμενόμενα επίπεδα, χωρίς δηλαδή ούτε να υπερβαίνει τις προσδοκίες αλλά ούτε και να αποδίδει χειρότερα – ο συντελεστής που μετρά την ικανότητα να μετατραπεί ο πλούτος σε ευημερία είναι στα 0,98 (όπου το 1 σηματοδοτεί το απολύτως αναμενόμενο, με οποιοδήποτε σκορ πάνω από το 1 να σημαίνει καλύτερα του αναμενόμενου και το αντίθετο για λιγότερο από 1) . Όμως, η ικανότητα του νησιού να παράγει ευημερία βάσει της ανάπτυξης της χώρας είναι αρκετά κατώτερη του αναμενομένου, καθώς ο σχετικός συντελεστής ‘μετατροπή ανάπτυξης σε ευημερία’ είναι μόλις στα 0,70.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση