ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Το να ζητάς χρονοδιάγραμμα σημαίνει ζητάς λύση

Δηλώσεις του τ/κ ηγέτη κατά την άφιξη του στα κατεχόμενα μετά τη Νέα Υόρκη

Δηλώσεις έκανε με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη ο Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο μετά την άφιξη του στα κατεχόμενα είπε ότι η εκ περιτροπής Προεδρία είναι κομμάτι της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία δεν πρόκειται να υπάρξει διασταυρούμενη ψήφος και δημοψήφισμα.

Το παρασκήνιο της Νέας Υόρκης

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά τ/κ μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις επαφές του στη Νέα Υόρκη καθώς και στην τριμερή διάσκεψη. Μετά από αυτή τη διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πλέον επιθυμεί να εμπλακεί πιο ενεργά στις συνομιλίες και σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, πλέον οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν την πολυτέλεια να «κλέβουν» πολύτιμο χρόνο στις συνομιλίες. «Το να ζητάς χρονοδιάγραμμα, οδικό χάρτη σημαίνει να ζητάς λύση. Το να χαίρεσαι ότι δεν προέκυψε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν επιθυμείς λύσης», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο της διάσκεψης, ο κ. Ακιντζί τονίζει τα εξής: «Πριν αποχωρήσουμε από την Κύπρο συμφωνήσαμε με τον Νίκο Αναστασιάδη για το μήνυμα που θα στέλναμε στον Γενικό Γραμματέα». Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν για να πραγματοποιήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της πενταμερούς διάσκεψης. Ωστόσο, στην συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε στάση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του. 

Η επόμενη περίοδος στο Κυπριακό

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την πρόταση του περί διάσκεψης τύπου «Καμπ Ντέιβιντ» για τη συνέχεια των συνομιλιών. Αυτή η διαδικασία πρέπει να αφορά οπωσδήποτε το εδαφικό και να λάβει χώρα στο εξωτερικό. «Δεν ζητήσαμε ποτέ στην Νέα Υόρκη να συζητήσουμε το εδαφικό και τις εγγυήσεις στην πενταμερή διάσκεψη», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Άσκησε επίσης κριτική στον ε/κ Τύπο και ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται το κατάλληλο πλαίσιο για δημόσιο διάλογο για εδαφικό.

Ο Ακιντζί μιλά για τις εγγυήσεις

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε εκ νέου τη γνωστή του θέση στις εγγυήσεις ως εξής: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να εγκρίνουν καμία συμφωνία που δεν εγγυάται την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία μας. Στην πραγματικότητα αυτούς τους όρους δεν τους επιθυμούμε μονάχα για εμάς αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως απειλή από την άλλη κοινότητα. Επιθυμούμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουμε με ασφάλεια, ελευθερία και ισότητα. Ως Τουρκοκυπριακός λαός έχουμε κάποιους προβληματισμούς. Επιθυμούμε η Τουρκία να εγγυηθεί αυτό το νέο πλαίσιο και οι Τουρκοκύπριοι να αισθάνονται ασφάλεια. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας και δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας».

Τέλος, επανέλαβε την ελπίδα για λύση εντός των επόμενων τριών μηνών. Αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση της ε/κ πλευράς.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση