ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Εξέταζει την απόδοση κρατικών φορολογικών εσόδων στους Δήμους

Το 2015 τα έσοδα και δαπάνες και Δήμων ανήλθαν στα €226 εκατ

ΚΥΠΕ

Την απόδοση των εσόδων από τα μεταβιβαστικά τέλη στους Δήμους, εφόσον είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, ως μια επιλογή για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξετάζει το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο φόρος αυτός ανερχόταν το 2015 στα €56 εκατ, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τομέα των ακινήτων, αλλά τα έσοδα αναμένονται να είναι αυξημένα και αναμένεται -παρά τη μείωση των τελών κατά 50% σε μόνιμη βάση - να φτάσουν στα επίπεδα της κυβερνητικής χορηγίας προς τους Δήμους. Τα έσοδα από τα μεταβιβαστικά θα δίνονται έναντι της κρατικής χορηγίας.

«Θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή αυτή η φορολογία να αποδοθεί ως φορολογία των Δήμων ως δικό τους έσοδο», είπε και πρόσθεσε: «Από τη σκοπιά του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι εφικτό, δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομική επίπτωση και εξυπηρετείται ο στόχος της εξασφάλισης της οικονομικής αυτονομίας των Δήμων και ένα τέτοιο φόρο θα τον αποδώσουμε στους δήμους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ως επιλογές εξετάζονται και η απόδοση της φορολογίας των αδειών μηχανοκινήτων οχημάτων με έσοδα της €30 εκατ, ή τα δικαιώματα εγγραφής εταιρειών με έσοδα €75 εκατ. Τόνισε όμως ότι οι φορολογίες αυτές «δεν έχουν την καθαρότητα που έχουν τα μεταβιβαστικά τέλη».

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το ΥΠΟΙΚ είναι ανοικτό να συζητήσει θέμα ανάληψης χρεών των Δήμων εφόσον υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση στην όλη μεταρρύθμιση.

Για τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το 2015 τα έσοδα και δαπάνες και Δήμων ανήλθαν στα €226 εκατ, με το 54% των δαπανών να κατανέμεται σε μισθούς και συντάξεις. Συμπλήρωσε ότι η βασική κρατική χορηγία ανέρχεται σε €77 εκατ και θα παραμείνει η ίδια και το 2017.

Τα χρέη των Δήμων ανέρχονται στα €305 εκατ, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα €128 εκατ χρεών ορισμένων Δήμων προς την αυστριακή τράπεζα KFW που έχουν αναληφθεί από το κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση