ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νομοσχέδιο η παράταση της θητείας δημοτικών συμβουλίων

Οι αλλαγές στον χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης ο βασικός λόγος αναβολής των δημοτικών εκλογών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει νομοσχέδιο στην Βουλή για παράταση της θητείας των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων κατά δυόμιση χρόνια.

Η παράταση της θητείας κρίθηκε αναγκαία από το ΥΠΕΣ καθότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μετά το Υπουργικό Συμβούλιο σημαντικό ρόλο για παράταση της θητείας έπαιξε το ενδεχόμενο η Βουλή να ψηφίσει την μείωση των Δήμων από 30 σε 22 μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων.

Ως εκ τούτου διερωτήθηκε «είναι δυνατόν να προχωρούμε σε εκλογές πλήρους θητείας όταν την ίδια στιγμή θα πρέπει στα μισά της θητείας αυτής κάποιοι Δήμοι να συγχωνευτούν με κάποιους άλλους».

Με τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση σημείωσε ο κ. Χάσικος θα αποφευχθούν νομικά ζητήματα ως αποτέλεσμα της μείωσης των Δήμων.

Ωστόσο για να κλειδώσει η παράταση θητείας των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η παράταση δεν σχετίζεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και είναι καθαρά προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είπε.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να τεθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση πριν την 4η Νοεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η υποβολή υποψηφιοτήτων.

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση