ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Καταστρώνει στρατηγική το Υπουργείο Εργασίας

Της Νατάσας Τσιακολή

Στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας έχει προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας

Μεγάλο το έργο που έχει να αντιμετπίσει το Υπουργεί ο Εργασίας, όσον αφορά τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας που σημειωτέον στην Κύπρο φτάνουν σε ποσοστά που φλερτάρουν στο 20%. Το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό και στρατηγική για να θεραπεύσει τα κακώς έχοντα. Σύμφωνα την απαντητική επιστολή της Ζέτας Αιμιλιανίδου προς τον Πρόεδρο και Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη - που ερωτήθηκε σχετικά - η στρατηγική θα περιλαμβάνει τα εξής.

Δημιουργία και αναβάθμιση κατάλληλων μηχανογραφικών συστημάτων για την ηλεκτρονική δήλωση προσλήψεων και υποβολή προβλεπόμενων από την εργατική Νομοθεσία δηλώσεων. Επιπλέον για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργεία των υπηρεσιών ετοιμάστηκε νομοσχέδιο το οποίο προνοεί τη δημιουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης διεξαγωντας στοχευμένες επιθεωρήσεις στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Καθώς και την τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου το οποίο εισάγει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση πρόσληψης εργοδοτούμενων από τους εργοδότες πριν αναλάβουν εργασία, όπως επίσης και αποτρεπτικά πρόστιμα για όσους εργοδότες δεν συμμορφώνονται. Τέλος το Υπουργείο τροχυοδρόμησε τη Σύναψη Συμφωνιών Συνεργασίας με Επαγγελματικούς Συνδέσμους στοχεύοντας από κοινού στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Το πρόστιμο που προνοεί ο νόμος «ομπρέλα» 

Με το νόμο " όπως τον χαρακτήρισε, τα διοικητικά πρόστιμα θα ανέρχονται στα 3.500 ευρώ για διώξεις όσων παρανομούν σε σχέση με τις νομοθεσίες που έχουν να κάνουν με εργασιακά ζητήματα και θέματα ωραρίου υπαλλήλων. Τώρα, εαν βρεθεί εργαζόμενος να δουλεύει ώρες και μέρες που δεν θα έπρεπε, ανέρχεται μόνο 300 ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΚΑ

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 5.919 αιτήσεις για το σχέδιο, εξετάστηκαν 4.100, και 3.372 εγκρίθηκαν, πληρώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 500.000 ευρώ. Σε κάποιους έχει εγκριθεί η ένσταση.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση