ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στριμώχθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου ο Α. Μολέσκης

Η έκθεση δεκαπέντε σελίδων της γενικής ελέγκτριας ήταν αρκετή για να αφήσει εκτεθειμένο τον επικεφαλής της Γραμματείας για την Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., Ανδρέα Μολέσκη, σχετικά με τις σκανδαλώδεις διαδικασίες πρόσληψης στη θέση του συντονιστή για ζητήματα οργανωτικών θεμάτων στις Βρυξέλες.

Η έκθεση, η οποία απεστάλη ήδη στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι η διαδικασία αποσκοπούσε εξαρχής στην επιλογή του Αθανάσιου Καγιάρα, φίλου και συγκατοίκου της κόρης του κ. Μολέσκη, Μελίνας.

Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει σήμερα ομολογία ενός από τους προσφοροδότες, ο οποίος φέρεται να παραδέχεται ότι ο Αθανάσιος Καγιάρας ζήτησε να τον βοηθήσουν να πάρει τη θέση του συντονιστή οργανωτικών θεμάτων στις Βρυξέλλες, και δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό υποβάλλοντας κατά τι υψηλότερη προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσληψη της Μελίνας Μολέσκη, δεν περιελήφθη στο πόρισμα της Έκθεσης, αλλά θα συζητηθεί σήμερα, μαζί με όλα τα συναφή ζητήματα, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που ανοίγει το θέμα.

Υπήρξε προσυνεννόηση
Η έκθεση της γενικής ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη επιβεβαιώνει στην ουσία τις ενδείξεις ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που είχαν επιλεγεί από τη Γραμματεία για να καταθέσουν οικονομικές προσφορές, αφού, όπως αποκαλύφθηκε, πρόκειται για φίλους του Αθανάσιου Καγιάρα και της συγκατοίκου του Μελίνας Μολέσκη, έτσι ώστε η πρόσληψη του κ. Καγιάρα να γίνει πιο εύκολη και «τεκμηριωμένη».

Ενδεικτικό στοιχείο της Έκθεσης είναι η διαπίστωση ότι οι επιστολές προθέσεως που απέστειλαν οι Αθανάσιος Καγιάρας και η υποψήφια Φούλα Τελεβάντου, με τις οποίες εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για υποβολή προσφοράς ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδιες, τόσο που η γενική ελέγκτρια αναφέρει: «Συνάγεται ότι ετοιμάστηκαν κατόπιν συνεργασίας, γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η χρήση της ίδιας φρασεολογίας και δομής από τους μειοδότες;» Φυσικά η μόνη διαφορά ήταν πως ο κ. Καγιάρας ζήτησε 119.000 ευρώ (από τα 120.000 που ήταν και το όριο που έθεσε η Γραμματεία) ενώ η Φούλα Τελεβάντου –όπως και οι υπόλοιποι προσφοροδότες και φίλοι–, ζήτησαν 119.500 ευρώ. Χαρακτηριστικά το πόρισμα της έκθεσης αναφέρει πως: «οι δύο επιστολές διαφέρουν μόνο στο όνομα, στους τίτλους σπουδών και τα χρόνια εμπειρίας».

Στην Έκθεση αναγράφεται επίσης, ότι από τα βιογραφικά των τεσσάρων υποψηφίων που κατατέθηκαν φαίνεται ότι οι τρείς αποφοίτησαν από το European School of Brussels.

Σύμφωνα, επίσης, με την ομολογία ενός εκ των τριών μειοδοτών (προσφοροδοτών) και φίλου του Αθανάσιου Καγιάρα, στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρεται ότι, «ο Θάνος Καγιάρας μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε για να πάρει τη θέση του συντονιστή οργανωτικών θεμάτων στις Βρυξέλες και δεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στον «διαγωνισμό», υποβάλλοντας υψηλότερη σε οικονομικές απαιτήσεις προσφορά».

Όπως γίνεται αντιληπτό από το πόρισμα της Έκθεσης, προκύπτουν και διοικητικές ευθύνες για όσους ενεπλάκησαν στη δρομολόγηση αυτών των διαδικασιών.

Θα πληρωνόταν και... επιπλέον
Επιπρόσθετα από την Έκθεση της κ. Γιωρκάτζη, διαφαίνεται ότι κάποιοι στη Γραμματεία ήθελαν να προσφέρουν διετές συμβόλαιο για τη θέση του συντονιστή στις Βρυξέλες, ανεξαρτήτως με την ημερομηνία έναρξης των καθηκόντων του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ ήταν καθορισμένο η διάρκεια του συμβολαίου να είναι 24 μήνες (από τον Φεβρουάριο 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2013) εντούτοις, λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης του κ. Καγιάρα (έγινε στις 15/04/2011) η έναρξη ισχύος της ορίστηκε για την 1η Ιουνίου 2011, με αποτέλεσμα να μετατεθεί και η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συνεργασίας για την 01/06/2013, προφανώς για να για να διατηρηθεί η 24 μηνών διάρκεια του συμβολαίου και η καθορισμένη αμοιβή των 119.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν η Κυπριακή Προεδρία να ολοκληρωθεί στις 31/12/2012, τα καθήκοντα όμως, καθώς και η δικαιολόγηση της αμοιβής του συντονιστή θα συνεχίζονταν για έξι μήνες περισσότερο. Η γενική ελέγκτρια αναφέρει σχετικά με το θέμα ότι: «Οι υπηρεσίες που θα χρειαστεί να παράσχει ο ανάδοχος τους τελευταίους 4 μήνες (Φεβρουάριος 2013 – Ιούνιος 2013) θα είναι περιορισμένες ή και καθόλου, αφού τα καθήκοντά του αφορούν κυρίως το διάστημα πριν και κατά την Κυπριακή Προεδρία.

Δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Η επιλογή των ατόμων/προσφοροδοτών για τη θέση του Συντονιστή οργανωτικών θεμάτων για το γραφείο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «δεν συνάδει με την ουσιώδη προϋπόθεση του νόμου για δικαιολογημένη επιλογή», αποφάνθηκε η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην έκθεσή της για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την συγκεκριμένη θέση. Η έκθεση η οποία ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,-όπως ανέφερε η κ.Γιωρκάτζη- τέθηκε σήμερα ενώπιον κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η κ. Γιωρκάτζη παρουσίασε με λεπτομέρεια την έκθεσή της, απαντώντας και σε ερωτήματα Βουλευτών.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι στις 23.12.2010 στάληκαν με e -mail οι προσκλήσεις για υποβολή προσφοράς στους προεπιλεγέντες μαζί με άλλους όρους εντολής. Οι προσφορές ζητείτο να υποβληθούν στη 13:00 ώρα Κύπρου της 30ης Δεκεμβρίου 2010, χωρίς να καθορίζεται ο τρόπος ή και τόπος υποβολής ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των προσφορών.

Δημιουργήθηκε ένταση στη Βουλή
Ο επικεφαλής της γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας, Ανδρέας Μολέσκης, σε σημείο της δικής του τοποθέτησης, ανέφερε ότι «ουδεμία ανάμιξη δεν υπήρξε από εμένα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας πέραν της διαβίβασης της τελικής έκθεσης στον προϊστάμενο της διοίκησης της Προεδρίας».

Ενταση δημιουργήθηκε από αναφορά του κ, Μολέσκη που προκάλεσε την αντίδραση της κ. Γιωργκάτζη. Συγκεριμένα ο κ. Μολέσκης ανέφερε ότι « η διαφωνία με την έκθεση έγκειται στο ότι έχει υιοθετηθεί η θέση συγκεκριμένου εντύπου που μεγαλοποίησε το ρόλο και τις αρμοδιότητες της θέσης».

Η κ. Γιωρκάτζη θεώρησε τους χαρακτηρισμούς ανοίκειους και προσβλητικούς και ζήτησε να αποσυρθούν όπως και έγινε από τον κ. Μολέσκη.

''Έναρξη ανακριτικού έργου''
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, μετά το πέρας της πρώτης εξέτασης των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επιλογή συντονιστών οργανωτικών θεμάτων για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι, με βάση αυτά που έχουν λεχθεί και δημοσιευθεί και εάν ο Γενικός Εισαγγελέας έλαβε υπόψη αυτά τα δημοσιεύματα, θα βρίσκεται σε τροχιά έναρξης ανακριτικού έργου για το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρού ποινικού αδικήματος.

Είπε επίσης ότι η διαδικασία επιλογής δεν συνάδει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης.

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση