ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μελοποιεί Βασίλη Μιχαηλίδη ο Λάρκος Λάρκου

ΚΥΠΕ

Μελοποιημένη ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, τόσο στο κυπριακό ιδίωμα όσο και στη λόγια γλώσσα που χρησιμοποίησε σε πολλά ποιήματά του ο εθνικός μας ποιητής, περιλαμβάνει ο ψηφιακός δίσκος που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, πλαισιωμένος από πολυσέλιδο βιβλίο, σε μουσική και ενορχήστρωση του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Λάρκου Λάρκου.

Ο δίσκος, που στεγάζεται κάτω από τον γενικό τίτλο: «Το πρώτο 'δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει», στίχος παρμένος από ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη, περιλαμβάνει, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, 18 τραγούδια.

Από αυτά τα πρώτα 11 αφορούν στίχους γραμμένους στην καθαρεύουσα, τη δημοτική και την μεικτή ιδιόμορφα όμορφη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Βασίλης Μιχαηλίδης. Τα υπόλοιπα 7 τραγούδια του δίσκου αφορούν στίχους του εθνικού μας ποιητή γραμμένους στο κυπριακό ιδίωμα. Ανάμεσα τους και εκτενή αποσπάσματα από τα αριστουργήματα του, την «9η Ιουλίου», τη «Χιώτισσα» και την «Ανεράδα».

Η επιλογή των στίχων στο ψηφιακό αυτό δίσκο είναι τέτοια που εκτός από την εθνική διάσταση του μεγάλου μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη να αναδεικνύεται και ο λυρισμός – ρομαντισμός του κι ένας βαθύτατα ερωτικός ποιητής, σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό».

Στο δίσκο μετέχουν συνολικά 18 καλλιτέχνες, 15 ερμηνευτές και 3 αφηγητές, καθώς επίσης και η βυζαντινή χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός».

Από μουσικής πλευράς, τόσο συνθετικά και όσο και ενορχηστρωτικά, το όλο έργο διακρίνεται για την πλουραλιστική, πολυσυλλεκτική και πολύμορφη προσέγγιση των διαφορετικών θεμάτων και του διαφορετικού ύφους που χρησιμοποιούσε κάθε φορά ο μεγάλος μας ποιητής. Αναμειγνύονται έτσι στο ίδιο έργο το ρετρό στοιχείο της εποχής του 1900, μαζί με το βυζαντινό, το παραδοσιακό και το σύγχρονο.

Η παρουσίαση του δίσκου και του βιβλίου έγινε με συναυλία – αφιέρωμα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του ποιητή, στο θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα.

www.kathimerini.com.cy

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση