ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πρόεδρος έχει άγνοια για το χρηματωπιστωτικό σύστημα, λέει ο Ν.Παπαδόπουλος

ΚΥΠΕ

Είναι ανησυχητική η άγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Αυτή η προφανής και πρωτοφανής άγνοια του Προέδρου είναι διπλά ανησυχητική γιατί μέσα στη κρίση που διανύουμε χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που κατανοεί και αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία.

Καταρχήν ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας δεν έχει την εξουσία να καθορίσει τα επιτόκια των τραπεζών.

Αντίθετα όταν ο δικός του Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσει τις Κυπριακές τράπεζες για να επιτύχει δήθεν καλύτερα επιτόκια από τις κυβερνητικές καταθέσεις, έστρεψε ο ίδιος με αυτή τη λανθασμένη απόφαση τα επιτόκια προς τα πάνω.

Όταν η Κύπρος, μετά από τις πιέσεις και τις πρωτοβουλίες της Βουλής, κατάφερε και εισέπραξε €3 δις ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί αυτά τα χρήματα να δοθούν στις Κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απορροφήθηκαν από την Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Αποτέλεσμα, να αποστερήσει η Κυβέρνηση σημαντική ρευστότητα από την Κυπριακή αγορά.

Τα λεφτά δεν πήγαν στις τράπεζες όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος, αλλά στη Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, η οποία στη συνέχεια δεν τα διαχειρίστηκε σωστά.

Στη συνέχεια, επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, ο δικός του Υπουργός Οικονομικών πίεζε τις Κυπριακές τράπεζες να την δανείσουν και πάλι αποστερώντας σημαντική ρευστότητα από την Κυπριακή αγορά.

Ακόμη χειρότερα, το αποτέλεσμα ατής της ανεύθυνης πολιτικής ήταν ότι οι Κυπριακές τράπεζες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και ταυτόχρονα, το Ελληνικό «Κούρεμα» και την αποτίμηση των Κυπριακών Ομολόγων, τα οποία ομόλογα η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια κατάφερε μέσα από μια καταστροφική οικονομική πολιτική να μετατρέψει σε «σκουπίδια»…

Νικόλας Παπαδόπουλος
Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος

www.kathimerini.com.cy

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση