ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη τιμή και πρόκληση η δημαρχία της Λεμεσού

Έτοιμος να διεκδικήσει το κλειδί της πόλης του ο Νίκος Νικολαΐδης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Θα θεωρούσα μεγάλη τιμή και πρόκληση να μου δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσω την πόλη μου» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο τέως βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζοντας έτσι την ετοιμότητά του να κατέλθει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Λεμεσού. Ξεκαθαρίζει πως δεν έχει γίνει ακόμα διαβούλευση με κανένα κόμμα, ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν «και πολιτικές δυνάμεις που θα αξιολογήσουν θετικά και θα στηρίξουν ενδεχόμενη υποψηφιότητά μας, στη βάση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των προτάσεών μας, καθώς επίσης και του τι επιβάλλει το καλό των τοπικών κοινωνιών».

–Το κομματικό ρεπορτάζ σάς θέλει έναν από τους υποψηφίους για τη δημαρχία της Λεμεσού. Ισχύει;
–Είναι γεγονός ότι με απασχολεί σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς μου για τη δημαρχία της Λεμεσού. Θα θεωρούσα μεγάλη τιμή αλλά και πρόκληση να μου δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσω την πόλη μου. Ο τελικός λόγος αν θα είμαι υποψήφιος ανήκει ασφαλώς στους συμπολίτες μου, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση αφορά κατά κύριο λόγο σε αυτούς και στη δική τους ποιότητα ζωής. Οι πολίτες θα κρίνουν αν αυτό που έχω να καταθέσω ως πρόταση για την πόλη μας είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Λεμεσός.

–Για ποιο λόγο επιλέγετε να κατέλθετε ανεξάρτητος και όχι ως ο εκλεκτός της ΕΔΕΚ; Συνδέεται με τις πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής για διαγραφή σας από το κόμμα;

–Πιστεύω πως μία υποψηφιότητα έξω από το στενό κομματικό πλαίσιο μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν έχουν δικό τους σημαντικό ρόλο και λόγο. Οι δημοτικές όμως εκλογές δεν προσφέρονται για κομματική πόλωση. Αντίθετα, είναι ευκαιρία για ευρείες συναινέσεις και συνέργειες, με στόχο αυτό που εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες. Ασφαλώς, μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα δεν είναι κατ’ ανάγκην απολίτικη και ούτε διαγράφει τη μέχρι σήμερα διαδρομή του καθενός μας στα κοινά. Εκείνο, όμως, που τελικά θα κρίνει τον κάθε υποψήφιο είναι η άποψη των δημοτών για το ποιος είναι, ποιες είναι οι αρχές του, ποιες οι απόψεις του και ποιες οι δυνατότητές του να προσφέρει στα κοινά.

–Η ηγεσία της ΕΔΕΚ είναι ενήμερη για την απόφασή σας να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο; Έχετε προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα;

–Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, εάν και εφόσον υπάρξει κάποια εξέλιξη θα ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες. Δεν έχω κάνει καμιά διαβούλευση με κανένα κόμμα, όλες μου οι επαφές και οι διαβουλεύσεις είναι με τους συμπολίτες μου, σε επίπεδο ατόμων, αλλά και με ομάδες ενεργών πολιτών. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν και πολιτικές δυνάμεις που θα αξιολογήσουν θετικά και θα στηρίξουν ενδεχόμενη υποψηφιότητά μας στη βάση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των προτάσεών μας και στη βάση του τι επιβάλλει το καλό των τοπικών κοινωνιών.

–Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πληγεί καίρια από σκάνδαλα διαφθοράς σε δήμους. Μπορεί να αποκατασταθεί η σχέση δημοτών και δημοτικών αρχόντων;

–Η αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με το πολιτικό σύστημα πρέπει να αρχίσει απ’ εκεί που έχει τρωθεί πιο άμεσα και αυτός είναι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα γίνει μόνο αν εξαλειφθεί κάθε περιθώριο ανοχής στην κακοδιαχείριση, στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, αλλά και ύπαρξη αποτελεσματικών και αδιαμφισβήτητων μηχανισμών εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, πλήρης διαφάνεια και τακτική δημόσια λογοδοσία. Η πιο ισχυρή, όμως, ασφαλιστική δικλείδα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συμμετοχή του δημότη στα κοινά. Επιβάλλεται να υιοθετηθούν αρχές και διαδικασίες που να ενισχύουν αυτή τη συμμετοχή, αλλά και την ομαδική δουλειά γενικότερα. Χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο θεσμός της δημόσιας διαβούλευσης για σημαντικά θέματα που αφορούν στην πόλη, να επιδιώκεται η άποψη των πολιτών, αλλά και να τυγχάνει σεβασμού αυτή η άποψη στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Η Λεμεσός να γίνει ακόμα καλύτερη

–Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αδράνεια τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς σημαντικά δημοτικά έργα εκκρεμούν και άλλα δεν υλοποιούνται, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να διερωτώνται για ποιο λόγο να κατέλθουν στην κάλπη στις επικείμενες εκλογές.
–Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά βαθμό τα οικονομικά δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε να μη χαθούν οριστικά έργα που πρέπει να γίνουν για τους δήμους και τους δημότες. Ειδικά για τη Λεμεσό, θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι δυνατότητές της να είναι το σημαντικότερο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου. Ο δήμος Λεμεσού έχει ένα κομβικό ρόλο στο να συντονίσει, να διευκολύνει και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ όλων των παραγόντων που πρέπει να συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου αυτού: κρατική συμμετοχή, ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ξένες επενδύσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Λεμεσού είναι η πολυθεματικότητα της οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να αναπτυχθεί στην πόλη. Βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός, ενέργεια, υπηρεσίες, λιμενικές υποδομές, εμπορική ναυτιλία, οικοδομική βιομηχανία, έρευνα και καινοτομία. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για τον καθένα τομέα ξεχωριστά και για την πόλη μας συνολικά. Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει είναι η ανάληψη σοβαρής εκστρατείας από όλους προς την κατεύθυνση αυτή: τις αρχές της πόλης, τα πολιτικά κόμματα, τους οργανωμένους φορείς, τις ιδιωτικές εταιρείες, το ΤΕΠΑΚ και τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης μας.
Ποιο το όραμά σας για τη Λεμεσό; Τι πρέπει να αλλάξει και τι να διορθωθεί για να αποτελεί σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;
–Η Λεμεσός είναι σήμερα μία όμορφη πόλη, που συγκεντρώνει την αγάπη όλων των Λεμεσιανών. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας της πόλης εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπήρξε η συλλογικότητα και η καθολικότητα στην προσπάθεια για το καλό της Λεμεσού. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το διατηρήσουμε, με στόχο να κάνουμε τη Λεμεσό μας ακόμα καλύτερη. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Λεμεσός είχε ραγδαία ανάπτυξη. Θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πορεία ανάπτυξης με τρόπο πιο καθολικό, πιο ισόρροπο και πιο ολοκληρωμένο, ώστε να μη μένει πίσω κανένας τομέας, κανένα πρόβλημα, κανένας πολίτης. Θα χρειαστούν αποφάσεις που θα δώσουν μερίδιο στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση πέρα από το παραλιακό μέτωπο και στις ξεχασμένες συνοικίες της Λεμεσού. Θα χρειαστεί να παρθούν αποφάσεις που θα λύσουν προβλήματα που παραμένουν ακόμα άλυτα, προβλήματα που καθορίζουν την καθημερινή ποιότητα της ζωής των δημοτών, όπως είναι το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα της πόλης και της θάλασσας, το πράσινο, η ηχορύπανση, η ασφάλεια, η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Σήμερα είναι η ώρα να κινηθεί η Λεμεσός με νέα δυναμική προς το μέλλον. Μία νέα δυναμική, που δεν θα ακυρώνει και δεν θα αποδομεί ό,τι καλό έγινε μέχρι σήμερα. Αλλά αντίθετα, θα το αξιοποιεί ως εφαλτήριο για να προσθέτει, να συμπληρώνει, να διορθώνει και να βελτιώνει την προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία της Λεμεσού και των πολιτών της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X