ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Φαίδωνας δεν είναι ο δήμαρχος του βολέματος

Η Πάφος που γυρίζει σελίδα, το κεφάλαιο της διαφθοράς και η λασπολογία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

O Φαίδωνας δεν είναι η περίπτωση του εύκολου χειρισμού, λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, εξηγώντας πως ο ίδιος δεν είναι ο δήμαρχος του βολέματος. Ο ίδιος μιλάει για την πάταξη της διαφθοράς, τις βολές που δέχεται περί λασπολογίας και καταγγελιών που δεν στοιχειοθετούνται αλλά και για το όραμά του για την Πάφο που όχι μόνο μπορεί να αναγεννηθεί αλλά να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

–Η Πάφος γυρίζει σελίδα, όπως έχετε δηλώσει πολλές φορές, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, την υποψηφιότητά σας αρνούνται να ακολουθήσουν οι πλείστες των πολιτικών δυνάμεων. Πού οφείλεται;
–Όταν ταράζεις τα νερά, όταν θίγεις συμφέροντα, όταν ενοχλείς τα κατεστημένα, όταν αποκαλύπτεις και μιλάς, τότε σίγουρα δυσαρεστείς το σύστημα, που εξακολουθεί να στηρίζεται στη βάση της συναλλαγής. Για μένα η ανοχή σημαίνει ενοχή και η σιωπή ισοδυναμεί με αποδοχή. Ναι, η επιμονή μου στη διαφάνεια, οι αντιστάσεις μου στις «εξυπηρετήσεις», το πάθος μου για το δίκαιο, η προσήλωσή μου στη νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς ενόχλησαν πολλούς. O Φαίδωνας δεν είναι η περίπτωση του εύκολου χειρισμού, δεν είναι ο δήμαρχος του βολέματος και του ρουσφετιού, δεν είναι ο άνθρωπος της σιωπής και της υποταγής. Με αυτό το δεδομένο, κάποια κόμματα δεν είδαν στο πρόσωπό μου την καλύτερη για αυτά επιλογή. Από την άλλη, υπάρχει ο ΔΗΣΥ, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών-Συνεργασία Πολιτών και οι φίλοι της Αλληλεγγύης που στηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Προπάντων, όμως, υπάρχει η πλειοψηφία του κόσμου, που βλέπουν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια για κάθαρση και χρηστή διοίκηση. Χαίρομαι γιατί εισπράττω καθημερινά την εκτίμηση των απλών ανθρώπων, που ζητάει την κάθαρση και προσβλέπει σε μια καθαρή κοινωνία. Και για μένα, αυτό είναι το σημαντικό.

Η πάταξη της διαφθοράς και η λασπολογία
–Δίδετε ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς, ωστόσο, πολλοί κάνουν λόγο για λασπολογία, καθώς τόσο οι δηλώσεις σας για τον Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και οι καταγγελίες σας για το Τμήμα Αρχαιοτήτων φαίνεται να μη στοιχειοθετούνται.
–Δεν είναι ούτε του ήθους ούτε του χαρακτήρα μου να λασπολογώ εναντίον οποιουδήποτε και, πολύ περισσότερο, εναντίον ενός ιστορικού ηγέτη όπως ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Η αναφορά στο όνομά του έγινε με αφορμή μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση, για ένα πολύ συγκεκριμένο περιστατικό. Αν στη συνέχεια κάποιοι άρπαξαν την ευκαιρία για να με κατηγορήσουν για λασπολογία αυτό έγινε γιατί προφανώς έτσι τους βόλευε. Αναφορικά με τις καταγγελίες που έχω κάνει κατά καιρούς, να υπενθυμίσω τα εξής: Για την υπόθεση ΣΑΠΑ οδηγήθηκαν στη φυλακή δύο άτομα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαδικασία για πέντε ακόμη εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Για τις υποθέσεις των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης 18 συνολικά πρόσωπα. Οι καταγγελίες μου για την πλημμελή φύλαξη και κλοπή του αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου έχουν σε κάποια πράγματα επιβεβαιωθεί από τη σχετική έρευνα του γενικού ελεγκτή, ενώ αποστομωτική απάντηση στις καταγγελίες μου για εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία δίνουν οι έρευνες και οι συλλήψεις που έγιναν.

–Γιατί ζητήσατε από τον γενικό εισαγγελέα να σας απαλλάξει ως κατηγορούμενο για συκοφαντία στην υπόθεση που κίνησε εναντίον σας ο τέως νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης;
–Διότι δεν υπήρχε υπόθεση. Ο κ. Δημητριάδης προέβη σε καταγγελία στο ΤΑΕ Πάφου ότι η κατάθεση που έδωσα και η συμπληρωματική μου κατάθεση στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Πάφου περιείχε ψευδή στοιχεία τα οποία κατέθεσα εν γνώση μου. Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, μετά από γραπτές οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας, απάντησε γραπτώς στον κ. Δημητριάδη ότι δεν προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα εις βάρος μου και, ως εκ τούτου, η καταγγελία αρχειοθετείται. Ο κ. Δημητριάδης, παρότι η καταγγελία του δεν βρέθηκε βάσιμη, προχώρησε με ιδιωτική ποινική ως τη μόνη επιλογή που διέθετε για να πλήξει το πρόσωπό μου. Με βάση λοιπόν τα γεγονότα αυτά, ο γενικός εισαγγελέας ανέστειλε την ιδιωτική ποινική, απαλλάσσοντας έτσι την πολιτεία από μία άνευ αντικειμένου υπόθεση και εμένα από μία άνευ λόγου ταλαιπωρία.
–Είναι έτοιμη η Πάφος για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2017 ή θα εκτεθεί;
–Η τελευταία έκθεση αξιολόγησης της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και μια βόλτα στην πόλη θα σας δώσουν την απάντηση. Η Πάφος, η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην ιστορία του θεσμού, κατόρθωσε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να υπερβεί τις δυσκολίες και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του θεσμού. Στόχος μας, δεν είναι να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία αλλά να κάνουμε μία από τις καλύτερες και πιο πετυχημένες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στην ιστορία του μεγάλου αυτού θεσμού. Και όπως όλα δείχνουν, θα το πετύχουμε. Ίσως, προς απογοήτευση μερικών…

–Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονος λόγος για ψήφιση μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από τις εκλογές θέτοντας και ζήτημα συγχώνευσης δήμων. Συμφωνείτε;

–Το θέμα δεν είναι εάν θα γίνει η μεταρρύθμιση πριν ή μετά τις εκλογές αλλά να γίνει. Με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και στις απαιτήσεις των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η συγχώνευση δήμων θα ήταν μια σωστή ενέργεια, καθώς θα μείωνε το κόστος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα καθιστούσε τον θεσμό πιο αποτελεσματικό και θα επέτρεπε τη διοχέτευση περισσοτέρων κονδυλίων στους καίριους και βασικούς τομείς που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
–Ποιο είναι το όραμά σας για την Πάφο και ποιοι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθείτε στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;
–Θα μπορούσα να συνοψίσω το όραμά μου σε μία μόνο φράση: Πάφος όμορφη, ελκυστική και λειτουργική με μια κοινωνία έντιμη, ευημερούσα και δημιουργική. Για να το πετύχουμε αυτό, θα κινηθούμε σε τρεις βασικούς άξονες. α) Υλοποίηση της δεύτερης μεγάλης δέσμης των έργων υποδομής και εξωραϊσμού που έχουμε ήδη δρομολογήσει, β) Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και γ) χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση στη βάση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας, της εντιμότητας και της διαφάνειας.

–Και το μήνυμά σας προς τους δημότες της πόλης σας;

–Η Πάφος γύρισε σελίδα. Σήμερα, η πόλη αλλάζει και αναγεννιέται καθημερινά. Αυτή η προσπάθεια, όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά να εντατικοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. H πόλη μας βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της και με αυτό το δεδομένο δεν έχουμε δικαίωμα ούτε για εφησυχασμούς ούτε για πισωγυρίσματα και πειραματισμούς. Είμαι βέβαιος ότι με απόλυτη αφοσίωση, με ήθος και εντιμότητα, η Πάφος όχι μόνο θα αναγεννηθεί αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση