ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημιουργούμε μία μουσική κοινότητα

Ο Αντρέας Τραχωνίτης μιλάει στην «Κ» για το «Μουσικό Χωριό» στον Κάτω Δρυ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος είναι πια καλά γνωστό σε όλους στο νησί, με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει βέβαια τα σύνορα της Κύπρου και μουσικόφιλοι και μη να περιμένουν την έναρξή του. Εκτός από την καλή μουσική και τις σημαντικές παρουσίες καλλιτεχνών καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πριν από το Φέγγαρο διοργανώνεται και η δράση του «Μουσικού Χωριού Φέγγαρος» που φέτος θα είναι η τέταρτη χρονιά του στον φιλόξενο Κάτω Δρυ της επαρχίας Λάρνακας. Ο Αντρέας Τραχωνίτης, παραγωγός του Φεστιβάλ μάς μίλησε για τα εργαστήρια που διοργανώνονται και πώς αυτή η δράση λειτουργεί αμφίδρομα μεταξύ εισηγητών και παρακολουθούντων, λέγοντας ότι στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος δεν υπάρχουν δάσκαλοι και μαθητές, αλλά άνθρωποι με εμπειρίες και γνώσεις που θέλουν να τις μοιραστούν με είτε νεότερους και πιο άπειρους αλλά και με άλλους επαγγελματίες του χώρου. «Στα εργαστήρια του Μουσικού Χωριού όλοι μαθαίνουν απ’ όλους», σημειώνει ο Αντρέας Τραχωνίτης.

–Ποιος είναι ο σκοπός των εργαστηρίων του Μουσικού Χωριού;
–Σκοπός του είναι να παρουσιάσει θέματα που έχουν να κάνουν με τη μουσική ή γενικά με τις τέχνες, τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά στην Κύπρο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι στο Μουσικό Χωριό θέλουμε οι εισηγητές να έρχονται σε πραγματική επικοινωνία με τους σπουδαστές, να δημιουργηθούν σχέσεις μεταξύ εισηγητών και σπουδαστών, αλλά και μεταξύ των συμμετεχόντων ή ακόμα και των εισηγητών. Θέλουμε όλα αυτά να τα δώσουμε σε ένα ειδυλλιακό μέρος, και όποιος επιλέξει να τα παρακολουθήσει να μπορεί να ηρεμίσει και να ησυχάσει, αφομοιώνοντας τις πληροφορίες που έλαβε όλη τη βδομάδα όσο το δυνατόν καλύτερα, κάνοντάς τες δικές του.

–Υπάρχει, υποψιάζομαι, ανάγκη να δημιουργηθούν αυτές οι σχέσεις.
–Ναι, είναι πολύ σημαντική αυτή η διάδραση των ανθρώπων που έρχονται στα εργαστήρια. Οι σχέσεις αυτές βοηθάνε στη παραγωγή νέων συνεργασιών, αλλά και στη διακίνηση καλλιτεχνικού υλικού και γιατί όχι στη δημιουργία νέου μουσικού υλικού. Νιώθουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνεται όλο αυτό. Τα εργαστήρια δεν είναι απλώς τυποποποιημένα σεμινάρια όπου θα πας και θα ακούσεις πέντε πράγματα. Αυτό που προσπαθούμε όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι να δημιουργήσουμε μία μουσική κοινότητα. Να δημιουργηθεί εν ολίγοις μία μουσική σκηνή στην Κύπρο, με επιρροές και από τη χώρα μας αλλά και από τους καλλιτέχνες που έρχονται από το εξωτερικό.

–Πώς νομίζεις ότι προχωράει το «Μουσικό Χωριό» στα τέσσερα χρόνια που το διοργανώνετε;
–Είναι όμορφο να βλέπουμε ότι μετά το τέλος της κάθε χρονιάς υπάρχει μία θετική κινητικότητα, αυτά που έγιναν στα εργαστήρια πολλές φορές παρουσιάζονται στο φεστιβάλ «Φέγγαρος». Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες αυξάνονται από τους 45 σπουδαστές της πρώτης χρονιάς πέρυσι είχαμε 75 και μάλιστα και από χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Ελλάδα, Αγγλία, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, κ.ά.). Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάτι κάλο γίνεται και ο κόσμος το αγκαλιάζει. Μάλιστα, υπάρχουν άτομα που έχουν έρθει και περισσότερες από μία φορά στα εργαστήρια. Από το Μουσικό Χωριό για παράδειγμα ξεκίνησαν οι «Κορασιές», μία μπάντα παραδοσιακής μουσικής που γνωρίστηκαν ως σπουδαστές. Επίσης, το Amalgamation Choir της Βασιλικής Αναστασίου ξεκίνησε από το Μουσικό Χωριό. Αλλά και συνεργασίες μεταξύ εισηγητών, όπως εκείνη της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Κάσιου με τον Dave de Rose που συνεργάστηκε μαζί της για τη δημιουργία ενός βίντεο κλιπ. Έχουν γίνει πολλά πράγματα και νομίζω προχωράμε καλά.

Μια μουσική παρέα

–Η επιλογή των θεματικών και των εισηγητών πώς γίνεται;
–Την πρώτη χρονιά φτιάξαμε κατηγορίες ανάλογα με το ύφος της μουσικής και οι συνεργασίες ήταν από προσωπικές κυρίως γνωριμίες, πλέον βλέπουμε τι ενδιαφέρει το κοινό αυτών των εργαστηρίων, αλλά και εμάς ως μουσικούς και πια το να καλέσουμε έναν εισηγητή είναι πολύ πιο εύκολο, ακριβώς επειδή τόσο το «Μουσικό Χωριό» όσο και το φεστιβάλ έχουν γίνει γνωστά για την ποιότητά τους. Φυσικά, μπαίνουν και κανόνες, προσπαθούμε δηλαδή να μην επαναλαμβάνουμε συνέχεια θεματικές, έτσι ώστε κάθε χρόνο να δίνουμε νέα πράγματα στους συμμετέχοντες.

–Στα φετινά εργαστήρια τι να περιμένουμε;
–Πολλά και ενδιαφέροντα. Το να έχεις ας πούμε τον Mανώλη Πάππο στο Μουσικό Χωριό είναι πολύ μεγάλο κέρδος για όλους μας. Ο Πάππος έχει γράψει τη δική του ιστορία στο μπουζούκι και στο είδος που υπηρετεί. Εργαστήρια με αφετηρία την παραδοσιακή μουσική, αλλά που τελικά καταλήγει αλλού. Γενικά το προφίλ του εισηγητή θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρες, με την έννοια του να είναι ικανός να δουλέψει με πολύ κόσμο ταυτόχρονα, να έχει ένα δυνατό μουσικό παρελθόν, και περισσότερο απ’ όλα να είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε ένα σοβαρό μεν πλαίσιο, όχι όμως σοβαροφανές και ακαδημαϊκό. Αυτό που θέλουμε απ’ όλους τους εισηγητές είναι να νιώσουν ότι βρίσκονται σε μία μουσική παρέα, και ότι όλοι μαθαίνουν απ’ όλους.

–Κάτι καινούργιο θα δούμε φέτος;
–Ναι, στα φετινά εργαστήρια θα φιλοξενήσουμε και ένα Artist Residency που θα είναι ο Dave de Rose, ο οποίος θα παρακολουθεί όλα τα εργαστήρια και θα διαλέγει άτομα με τα οποία σε ώρες εκτός εργαστηρίων θα πειραματίζονται με τη μουσική του, και θα συζητάνε μαζί του για το πώς οργανώνεται μία πρόβα, τι χρειάζεται μία μουσική παράσταση, γενικά τι χρειάζεται μία συναυλία. Γενικά θα έχει επίσης και ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση των βραδινών jam-sessions. Στο τέλος αυτή η ομάδα, το Dave de Rose Residency θα ανοίξει το Φεστιβάλ του Φέγγαρου. Ελπίζουμε να πετύχει αυτή η ιδέα. Παράλληλα θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά και το εργαστήρι αρχιτεκτονικής - Χωρικές Συντυσιές III, το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χώρο του design.

–Τι θα αποφεύγατε στο Μουσικό Χωριό;
Όσους δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Γενικά προσπαθούμε να αποφεύγουμε ανθρώπους με «ύφος». Τώρα μου βάζεις δύσκολα. Καλλιτεχνικά, δεν ξέρω, αλλά μάλλον αποφεύγουμε πράγματα που έγιναν σε μεγάλο βαθμό όλο τον προηγούμενο χρόνο ή που εμείς κρίνουμε ότι δεν είναι απαραίτητα για το Μουσικό Χωριό.


Τα εργαστήρια

Μάρθα Μαυροειδή - The Happy Hour Choir. Ένα εργαστήρι για την ανθρώπινη φωνή. Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τη φωνή του μέσα σε ένα φωνητικό σύνολο, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικούς και μη.

Eρμής Μιχαήλ - Μοντέρνα Κιθάρα Vol. 2. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνική άνεση στο όργανο. Το εργαστήρι απευθύνεται σε κιθαρίστες όλων των επιπέδων.
Ρόδος Παναγιώτου - Afro-Brazilian Percussion. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα αυθεντικά κρουστά όργανα όπως surdo, ganza, caixa, tamborim, agogo bells, repinique, cuica και pandeiro. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει αυτό το μουσικό είδος και αρέσκεται στον ήχο των κρουστών.

Γιώργος Καλογήρου - Τόπος, Λόγος, Ήχος - Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής. Θα ασχοληθεί με τις τεχνικές μελοποίησης στίχου ή ποιήματος και με τη στιχουργική τέχνη ως υλικό προς μελοποίηση. Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές και σε όποιον άλλον τον ενδιαφέρει η τραγουδοποιΐα στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο.

Φώτης Σιώτας - όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα... Σύνθεση, ενορχήστρωση και μεταγραφές κομματιών σε συνθήκες πρόβας, με χρήση λουπαδόρων, εφέ, αλλά και ακουστικών οργάνων. Το εργαστήρι μπορούν να παρακολουθήσουν σπουδαστές που έχουν σχέση με το χειρισμό εφέ και λουπαδόρων, είτε οργανοπαίχτες είτε τραγουδιστές, αλλά και άτομα με ακουστικά όργανα.

Mιχάλης Καπιλίδης - Finding Your Voice. Συνέχεια του περσινού εργαστηρίου, ο Μιχάλης Καπηλίδης θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να πλοηγηθούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα στο μακρύ ταξίδι για την ανακάλυψη της δικιάς τους φωνής στο όργανό τους. Αφορά κυρίως drummers, αλλά και μπασίστες / κιθαρίστες intermediate / advanced επιπέδου.

Alexi David - Eργαστήρι Μουσικής Jazz. Στο εργαστήρι θα δημιουργηθούν μουσικά σύνολα ενώ παράλληλα θα γίνεται αναλυτική συζήτηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρυθμό - αυτό που άλλωστε καθορίζει ηχητικά την jazz μουσική. Αφορά μουσικούς οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και μη-μουσικούς που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της τζαζ μουσικής. Το εργαστήρι θα διδαχθεί στα αγγλικά.

Mαρίνα Κατσαρή - Εργαστήρι Αφήγησης. Πρόκειται για ένα περιεκτικό εργαστήρι αφήγησης, βιωματικής και εξ ολοκλήρου συμμετοχικής μορφής. Το εργαστήρι απευθύνεται σε επίδοξους/ες αφηγητές/τριες, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team-leaders, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής απασχόλησης.

Mανώλης Πάππος – Μπουζούκι. Το εργαστήρι θα αναπτύξει τις δύο σημαντικές ενότητες που αφορούν αυτό το όργανο (και όχι μόνο): τη τεχνική / δεξιότητα και φυσικά τις αρχές του αυτοσχεδιασμού. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στους δρόμους, αλλά και την εναρμόνισή τους. Αφορά επαγγελματίες μουσικούς και προχωρημένους σπουδαστές μπουζουκιού, τζουρά και μπαγλαμά.

Dave de Rose - Artist Residency. Οι συμμετέχοντες του συνόλου θα ενθαρρυνθούν να αλλάξουν τις συνθέσεις σε σημείο που να είναι μη-αναγνωρίσιμες, έτσι ώστε να να φτιάξουν μια πρωτότυπη παράσταση που θα προβάλλει τις προσωπικότητες και τη δημιουργικότητά τους.

Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής - Χωρικές Συντυσιές III. Το εργαστήρι βασίζεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας Κάτω Δρυ, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ Φέγγαρος. Την επιστημονική επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν οι: Ντέλης Παπαδόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Τερέζα Τούρβα, Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Ελένη Φλουρή και Αντρέας Τσιακλής. Το εργαστήρι απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χώρο του design.


Μουσικό χωριό Φέγγαρος: 27 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, στο χωριό Κάτω Δρυς, Λάρνακας. Τα εργαστήρια θα έχουν διάρκεια περίπου 30 ώρες, πρωινές και απογευματινές συναντήσεις. Επικοινωνία: τηλ. 99735225 email: info@louvana.com.cy.

 Φωτογραφίες: Ορέστης Κάλβαρης / Παναγιώτης Μηνά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αναδρομές: Τελευταία Ενημέρωση