ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλιώτικα Χριστούγεννα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ένα λεπτό. Φέτος, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τις «in» επιλογές γευσιγνωσίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αφού, πρώτον δεν έχουμε επιλογές και δεύτερον, δεν έχουμε … γιορτές. Και είναι κρίμα ρε παιδί μου επειδή η φετινή χρονιά στην εστίαση ξεκίνησε με πολλά υποσχόμενες επιλογές και δεν της δόθηκε η ευκαιρία να ανθίσει. Αντίθετα, η πανδημία και η διαχείριση της πανδημίας έφεραν την εστίαση σε τέλμα. Νιώθω πως ο χάρτης του τομέα της εστίασης θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό κατά τη νέα χρονιά, αφού θα δούμε χώρους που ξέραμε –ίσως και για χρόνια – να μην ανοίγουν, ενώ άλλοι νέοι θα επιχειρήσουν να κάνουν το τολμηρό βήμα παρουσιάζοντας μας τη δική τους πρόταση σε κάθε περίπτωση. Το τοπίο θα διαμορφωθεί ανάλογα με το βάθος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μέσα στη νέα χρονιά.

Φέτος, επίσης δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το στόλισμα Πλατειών, δρόμων, κτηρίων και λοιπών. Ακολουθήθηκε γενικά κάποια πεπατημένη προηγούμενων χρόνων από Δήμους και Κοινότητες, κάποιοι ενδεχομένως να προσπάθησαν περισσότερο φέτος από άλλες χρονιές, αλλά όταν ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, δεν υπάρχουν χορωδίες, δεν υπάρχουν events, κάθε προσπάθεια δείχνει λειψή, ορφανή και απογυμνωμένη. Ομολογουμένως, ο εξωτερικός σύγχρονος και προγραμματιζόμενος φωτισμός σε κάποια εμβληματικά ιδιωτικά και λιγότερο σε δημόσια κτήρια, σου ανεβάζουν κατιτίς τη διάθεση στο μεσοδιάστημα της μετάβασης σου από το σουβλατζίδικο στο σπίτι πριν το νυχτερινό κέρφιου.

Μόνη εξαίρεση που χρήζει μιας αναφοράς είναι το «δέντρο» που στήθηκε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην είσοδο της Λευκωσίας. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, ποιο αστέρι εμπνεύστηκε αυτό το «δέντρο» για να το παρουσιάσει σαν εικαστική πρόταση. Εκτός φυσικά αν η πρόταση φέρει σαν τίτλο το: «Σύνοψις του 2020». Υπήρχαν άλλοι τρόποι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα τροχαία ατυχήματα και ειδικά για φέτος που όλα είναι μαύρα και άραχνα, η προσέγγιση έπρεπε να ήταν διαφορετική. Αυτό φυσικά είναι πάντοτε η δική μου άποψη. Φέτος δυστυχώς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε συναισθήματα και βιώματα Χριστουγέννων από αλλού, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη ένας τόπος που να ζει τα Χριστούγεννα όπως συνήθιζε.

Όλοι ζούμε μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, μια διαφορετική πραγματικότητα. Ίσως είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια περισυλλογή να δούμε τι έχουμε και όχι να γκρινιάζουμε για το τι μας στερήθηκε. Πού θα πάει, θα περάσει και αυτό. Σημασία έχει όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να βάλουμε αυτό που μας σημάδεψε τόσο άσχημα πίσω μας όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παρά τα όσα «δεν μπορούμε», είναι και τόσα άλλα που είπαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αν μάθαμε ένα πράγμα είναι ότι η στέρηση μάς έκανε πιο δυνατούς, οι προκλήσεις ανέδειξαν το πείσμα μας για επιβίωση, μάθαμε για αντοχές που ίσως δεν ξέραμε πως είχαμε. Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας το Πνεύμα των Χριστουγέννων να σας έχει όλους καλά και να βρείτε όλες τις δυνάμεις που θέλετε για να αντιμετωπίσετε την ερχόμενη χρονιά με υγεία και αισιοδοξία. Merry Christmas!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση