ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις Αυγούστου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το ότι τα πράγματα γενικά δεν πάνε καλά είναι ένα (συννεφιασμένο) γεγονός. Για αρκετούς μήνες τώρα, έχουμε τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό σημαίνει πως όλοι βιώνουμε χειροτέρευση στην αγοραστική μας δύναμη και αυτό είναι πιο αισθητό στη μεγάλη κατηγορία των μισθωτών, αλλά και των καταθετών.

Σε κάθε πηγαδάκι υπάρχουν τα άτομα που υποστηρίζουν πως όλα θα έρθουν τούμπα, όπως υπάρχουν και τα άτομα που είναι συγκρατημένα αισιόδοξα. Μέσα στη γενική μαυρίλα μπορούν να δουν κάποιες θετικές τάσεις να διαμορφώνονται. Για παράδειγμα, η πτώση του κόστους της βενζίνης από τα €2,1/ λίτρο στο €1,6/ λίτρο αποτελεί πτώση σχεδόν 24%, ασχέτως αν θα πρέπει να πέσει τουλάχιστον άλλο ένα 10% για να είμαστε στα επίπεδα που δεν το συζητάγαμε. Το ότι το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ ξεφούσκωσε κατά 40% από το χειρότερο του σημείο, είναι καλά νέα για το εμπόριο, άσχετα αν θα πρέπει να πέσει άλλο ένα 80% για να πάει εκεί που ήταν πριν την εποχή της πανδημίας. Το ότι τα πολλαπλά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα άρχισαν να λιγοστεύουν είναι επίσης ένα θετικό στοιχείο.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε τον κόσμο να απολαμβάνει κάθε στιγμή που του δίνεται η ευκαιρία, βλέπουμε μια σοβαρή ανάκαμψη στον τουρισμό, στην εστίαση και στην ψυχαγωγία. Οι θιασώτες του θεάματος και των ταινιών βλέπουν πως μέσω των αλλεπάλληλων ρεκόρ που σπάει το Top Gun: Maverick, έχει αναβιώσει ο κινηματογράφος ο οποίος φυτοζωούσε υπό τη σκιά του streaming. Δεν είναι αστείο να πουλάς €1,4 δις εισιτήρια παγκοσμίως με κόστος έργου €170 εκ. By the way όσοι δεν το είδατε, δείτε το! Ο πραγματικός διοικητής του Top Gun τότε που γυριζόταν η ταινία είναι Ελληνοαμερικανός, ο Christopher Papaioanu – call sign «Pops»!

Φυσικά, η αισιοδοξία δεν μπορεί παρά να είναι πολύ συγκρατημένη επειδή η κατάσταση είναι πολύ ρευστή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και της επερχόμενης βαρυχειμωνιάς. Για τους απαισιόδοξους όμως που περιμένουν τα ακίνητα να πέσουν ή που περιμένουν την «κατάλληλη» στιγμή για να αγοράσουν, φαίνεται πως για αυτούς, αυτή η στιγμή δεν έρχεται ποτέ. Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν περίτρανα οι επιδόσεις του Αυγούστου αφού όλες οι επαρχίες κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Πιο αναλυτικά τα δεδομένα πιο κάτω.

Τον Αύγουστο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.331 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Μπορεί να παρατηρείται μια μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα δεδομένου ότι πάντα ο Αύγουστος θεωρείτο «νεκρός» μήνας λόγω των διακοπών. Σε σχέση με τις 1.139 πωλήσεις του Αυγούστου του 2021 είναι αυξημένες κατά 16,9%.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα για τον Αύγουστο είναι εξαιρετική αφού κατατέθηκαν συνολικά 972 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που συνιστά 34% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Αύγουστο κυμάνθηκαν πέριξ των €271εκ. Συγκρινόμενες με τον Αύγουστο του 2021 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €195εκ., συνιστούν μια αύξηση της τάξης του 39%. Ήταν και το πιο ψηλό ποσό που δαπανήθηκε για Αύγουστο από το 2007!

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 385 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €63εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 29% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 23,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 352 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €55εκ. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 190 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 4% αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Η Λεμεσός κατέγραψε 398 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €96 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 29,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 35,4% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 329 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €66,5 εκ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 358 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 57% αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Η Λάρνακα κατέγραψε 261 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €46 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 19,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 193 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €25 εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 163 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 25% αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Η Πάφος κατέγραψε 224 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €54 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 16,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 20% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 205 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €40εκ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 218 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 61% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 63 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €12εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 4,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 4,4% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 60 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €8εκ. Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 43 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 17% μειωμένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Για να δούμε τι επιφυλάσσει το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση