ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Φεβρουαρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Όπως είχαμε διαπιστώσει πριν ένα μήνα, ο Ιανουάριος του 2023 μπήκε δυναμικά για την αγορά ακινήτων, με όλες τις παραλιακές επαρχίες να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο. Εξαίρεση αποτέλεσε η Λευκωσία η οποία είχε εισέλθει σε μια περίοδο εσωστρέφειας με σταθεροποιητικές τάσεις στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που κορύφωσε το προεκλογικό κλίμα, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον και που συνάμα εξέτρεψε την προσοχή μακριά από τις επενδύσεις των εγχώριων επενδυτών. Φυσικά, όπως θα διαπιστώσουμε πιο κάτω, τα τελικά αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου άσχημα –αν αναλογιστούμε το κλίμα που επικράτησε.

Η γενική εικόνα είναι πως ο Φεβρουάριος κινήθηκε καλύτερα από τον Ιανουάριο, αλλά όχι τόσο καλά όσο ο περσινός Φεβρουάριος. Και οι συγκρίσεις είναι καλύτερα να γίνονται με αντίστοιχους μήνες παρά με διαδοχικούς, επειδή η εποχικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία.

Τώρα έχουμε νέα κυβέρνηση και πλέον αναμένουμε να δούμε πώς το κάθε υπουργικό χαρτοφυλάκιο θα τύχει διαχείρισης μέσα στο μεταβαλλόμενο κλίμα που συνεχώς διαμορφώνεται.

Έχοντας κάνει την πιο πάνω εισαγωγή, πάμε να αναλύσουμε τα τελευταία στοιχεία. Τον Φεβρουάριο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.346 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενες, αφενός, με τον Ιανουάριο του 2023 είναι κατά 13,3% αυξημένες, ενώ συγκρινόμενες, αφετέρου, με τον Φεβρουάριο του 2022 είναι μειωμένες κατά 11,7% αφού πέρσι τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.524 πωλήσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα για τον Φεβρουάριο είναι ανεβασμένη κατά 8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.131 πωλητήρια έγγραφα σε αντίθεση με 1.052 πέρσι. Υπενθυμίζουμε ότι αντιστοίχως ο Ιανουάριος ήταν κατά 28% αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρσι.

Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Φεβρουάριο φέτος κυμάνθηκαν πέριξ των €272,6 εκ. –ποσό που είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του Ιανουαρίου, αλλά κατά 11,7% μειωμένο συγκρινόμενο με τον περσινό Φεβρουάριο όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €308,8 εκ.

Πως διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 378 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €54 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 28,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 19,8% επί της αξίας συναλλαγών. Αν και είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιανουάριο φέτος, τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 463 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €91,7 εκ. Άρα η Λευκωσία κατέγραψε αισθητή πτώση σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, η Λευκωσία κατέγραψε και 190 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 18% μειωμένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Βλέποντας την εξελικτική πορεία της Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες, καταγράφουμε πως μπήκε σε μια περίοδο περισυλλογής και συγκρατημένης δραστηριότητας.

Η Λεμεσός κατέγραψε 388 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €102,3 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 28,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 37,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 469 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €112,7 εκ. Επιπλέον, η Λεμεσός κατέγραψε και 398 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 6% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ η Λεμεσός μπήκε με το δεξί στη νέα χρονιά βλέπουμε να διατηρεί θετική πορεία μεν, αλλά πιο συγκρατημένη, δε, ενώ συγκρινόμενη με πέρσι σίγουρα αρχίζουμε να βλέπουμε κι εδώ την απαρχή μιας εσωστρέφειας.

Η Λάρνακα κατέγραψε 241 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €49,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 17,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18,1% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 253 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €38,8 εκ. Επιπλέον, η Λάρνακα κατέγραψε και 203 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 18% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η Λάρνακα εξελίσσεται, όπως άλλωστε προβλέψαμε, σε υπολογίσιμη επενδυτική επιλογή.

Η Πάφος κατέγραψε 247 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €46 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 18,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,9% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 267 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €54,6 εκ. Επιπλέον, η Πάφος κατέγραψε και 266 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 21% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η Πάφος συνολικά προς το παρόν πιστώνεται με θετικό πρόσημο.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 92 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €21,1 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 6,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 7,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 72 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €11 εκ. Επιπλέον, η Αμμόχωστος κατέγραψε και 74 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 45% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η επαρχία Αμμοχώστου παρουσιάζει εξαιρετικές αποδόσεις φέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια και άρχισε να μπαίνει πιο έντονα στο ραντάρ παρακολούθησής μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση