ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Απριλίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Με το κλείσιμο και του τέταρτου μήνα αποδεικνύεται αυτό που όλοι γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό. Ότι δηλαδή υπάρχει η αγορά των -τουλάχιστον- τριών ταχυτήτων. Η Λευκωσία είναι η ταχύτητα του ρελαντί. Κινεί το όχημά της προς τα εμπρός, αλλά νωχελικά και με μια διάθεση στάσεων για να απολαύσει και το φρέντο της. Η Λεμεσός είναι η ταχύτητα του supercar. Ανεβάζει στροφές σε επίπεδα που άλλοι κινητήρες απλά κάνουν έκρηξη, και κινεί το όχημά της στη στρατόσφαιρα βλέποντας τα πολυώροφα των άλλων πόλεων σαν … σπιρτόκουτα. Λάρνακα, Πάφος και Αμμόχωστος κινούνται σε μεσαίες ταχύτητες αλλά με διαφορετικού τύπου οχήματα: η Αμμόχωστος είναι της τάξης του μικρομεσαίου κάμπριο που προτιμά το χαμηλό-μεσαίο εύρος στροφών του κινητήρα για να κινείται μεν με άνεση αλλά να απολαμβάνει την ηλιοφάνεια όταν αυτή υπάρχει. Η Λάρνακα είναι της τάξης του εξελιγμένου υβριδικού αυτοκινήτου που κινείται με σχετική άνεση αλλά και ταχύτητα αν υπάρχει δρόμος. Και επειδή στη Λάρνακα άρχισαν να ανοίγουν νέοι «δρόμοι» η παρουσία της θα γίνεται συνεχώς πιο αισθητή! Η Πάφος προσομοιάζει του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Δεν έχει φόβο ότι θα μείνει από καύσιμα, αλλά μπορεί να της τελειώσει αναπάντεχα το range του αποθέματος της μπαταρίας. Όμως κάθε πρωί ξεκινά μια νέα μέρα με πλήρη φόρτιση!

Με αυτή την εισαγωγή, πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα τελευταία στοιχεία. Τον Απρίλιο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.229 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενες αφενός με τον Μάρτιο του 2023 είναι κατά 137 πωλήσεις μειωμένες, ενώ συγκρινόμενες αφετέρου με τον Απρίλιο του 2022 είναι μειωμένες κατά μόλις 2%, αφού πέρσι τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.255 πωλήσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα για τον Απρίλιο είναι ανεβασμένη κατά 27% σε σχέση με τον Απρίλιο πέρσι, αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.192 πωλητήρια έγγραφα, σε αντίθεση με 938 τον Απρίλιο πέρσι. Η συνολική εικόνα της πρώτης τετραμηνίας του 2023 είναι ανεβασμένη κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε ό,τι αφορά στα πωλητήρια έγγραφα.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Απρίλιο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €291,7 εκ. -ποσό που είναι το δεύτερο ψηλότερο της χρονιάς μέχρι στιγμής, αλλά και κατά 18,6% αυξημένο συγκρινόμενο με τον Απρίλιο του 2022 όπου η συνολική αξία συναλλαγών ήταν πέριξ των €245,9εκ.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 311 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €44,3 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 25,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 15,2% επί της αξίας συναλλαγών. Καταγράφεται σαν ο δεύτερος μέχρι τώρα χειρότερος μήνας της χρονιάς για τη Λευκωσία, και παρόλο που οι Απρίληδες γενικά δεν είναι οι καλύτεροι μήνες για τη Λευκωσία, εντούτοις η συνεχής πτωτική πορεία των τελευταίων έξι μηνών αρχίζει να προκαλεί κάποια νευρικότητα στην αγορά. Επιπλέον, η Λευκωσία κατέγραψε και 216 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 3% μειωμένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Ο επόμενος μήνας θα είναι σημαντικός για να διαφανεί αν η πόλη και επαρχία Λευκωσίας έχει μπει για τα καλά σε κύκλο ύφεσης ή αν βρίσκεται σε άλλο τμήμα της καμπύλης.

Η Λεμεσός κατέγραψε 266 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €141,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 21,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 48,4% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 345 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €84,6 εκ. Επιπλέον, κατέγραψε και 426 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 29% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Η τετραμηνία για τη Λεμεσό έκλεισε με συνολική αύξηση 24% στα πωλητήρια έγγραφα. Η Λεμεσός ανέκαμψε απότομα μετά από 1-2 μήνες που έδειξε κάποια σημεία κόπωσης και οδηγεί ξανά την κούρσα της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία σε όλη την Κύπρο.

Η Λάρνακα κατέγραψε 284 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €38,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 23,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 13,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 206 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €33,2 εκ. Επιπλέον, κατέγραψε και 214 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 36% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Συνολικά η τετραμηνία για τη Λάρνακα είναι 34% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα. Σας το έχω πει πολλές φορές: αυτήν την πόλη να την παρακολουθείτε πιο στενά!

Η Πάφος κατέγραψε 201 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €48,7 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 16,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 260 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €50,9 εκ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 290 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 58% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, χαρίζοντάς της έτσι την άνετη πρωτιά σε νέα πωλητήρια έγγραφα Παγκύπρια. Συνολικά η τετραμηνία για την Πάφο είναι 38% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και έτσι η συνολική εικόνα της πόλης και επαρχίας Πάφου είναι θετική, παρά τη συγκριτική μείωση στις μεταβιβάσεις.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 67 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €19εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 5,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 6,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 71 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €16 εκ. Επιπλέον, κατέγραψε και 46 πωλητήρια έγγραφα που είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά Απριλίου του 2022, μένοντας έτσι αμετάβλητη. Συνολικά η τετραμηνία για την Αμμόχωστο είναι 22% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με πέρσι. Η αγορά της Αμμοχώστου κινήθηκε κάπως παράλληλα τους τελευταίους δύο μήνες σε αντίθεση με την μεγάλη δυναμική που έδειξε τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Φυσικά οι όγκοι της Αμμοχώστου είναι σχετικά μικροί και άρα πιο εύκολα καταγράφονται μεταπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση