ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Απριλίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Απρίλιος ιστορικά σηματοδοτεί την έναρξη της «ζεστής» περιόδου επενδύσεων σε ακίνητη ιδιοκτησία. Λέγοντας αυτό, και ο φετινός Απρίλιος δείχνει ότι κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο. Λευκωσία και Λάρνακα συνέχισαν δυναμικά με νέες επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία, με τις άλλες τρεις παραλιακές επαρχίες να παρουσιάζουν μια πιο συγκεχυμένη εικόνα μεν, αλλά με αξιοσημείωτες επενδύσεις δε, που συγκρατούν την αγορά. Αυτό έχει τη σημασία του αν σκεφτεί κανείς πως οι παραδοσιακοί και νέοι αιμοδότες-επενδυτές μεγάλου εκτοπίσματος έχουν μειωθεί σε αριθμούς εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταραχών που συμβαίνουν και μας επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα.

Πάμε να δούμε τι συνέβη τον περασμένο μήνα.

Τον Απρίλιο του 2024 σημειώθηκαν συνολικά 1.691 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση του πρώτου τετράμηνου. Τον Απρίλιο του 2023 είχαν σημειωθεί συνολικά 1.229 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων, και άρα η αγορά φέτος εντός αυτής της περιόδου μεγεθύνθηκε κατά 37,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Απρίλιο είναι επίσης θετική αφού κατέγραψε αύξηση κατά 15%: κατατέθηκαν συνολικά 1.366 πωλητήρια έγγραφα φέτος τον Απρίλιο, σε αντίθεση με 1.192 πωλητήρια έγγραφα τον ίδιο μήνα πέρσι.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Απρίλιο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €336,9 εκατ. Συγκρινόμενη με τον Απρίλιο του 2023 όπου η συνολική αξία ήταν πέριξ των €291,7 εκατ., βλέπουμε μια αύξηση της τάξης του 15,5%. Πώς κατανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών; Συμπεριφέρθηκαν όλες οι επαρχίες κατά αντίστοιχο τρόπο;

Η Λευκωσία κατέγραψε 470 πωλήσεις φέτος και 311 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 51,1%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 61,6%, εφόσον φέτος επενδύθηκαν πέριξ των €71,6 εκατ., ενώ πέρσι πέριξ των €44,3 εκατ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 27,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 21,3% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 308 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 43% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Κατ’ ακρίβεια η Λευκωσία είχε οριακά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε πωλητήρια έγγραφα τον Απρίλιο, αλλά προηγείται με τεράστια διαφορά των άλλων επαρχιών για την περίοδο του τετράμηνου.

Η Λεμεσός κατέγραψε 447 πωλήσεις φέτος και 366 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 22,1%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €126,9 εκατ. φέτος και πέριξ των €141,2 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 10,1%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 26,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 37,7% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 440 πωλητήρια έγγραφα που είναι οριακά κατά 3% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Η Λεμεσός επιβεβαιώνει την σταθεροποιητική έως ελαφριά πτωτική της πορεία, χωρίς να μειώνουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα χρήματα εξακολουθούν να επενδύονται σε αυτήν.

Η Λάρνακα κατέγραψε 326 πωλήσεις φέτος και 284 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 14,8%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €51,2 εκατ. φέτος και πέριξ των €38,5 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 33%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 19,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 15,2% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 309 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 44% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, γεγονός που την αναδεικνύει πρώτη ανάμεσα σε όλες τις επαρχίες σε αύξηση πωλητηρίων εγγράφων.

Η Πάφος κατέγραψε 302 πωλήσεις φέτος και 201 πωλήσεις πέρσι σημειώνοντας αύξηση 50,2%. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €67 εκατ. φέτος και πέριξ των €48,7 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 3%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 17,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 19,9% επί της αξίας συναλλαγών. Η Πάφος κατέγραψε και 252 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 13% μειωμένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Παρά τη μείωση σε νέα πωλητήρια έγγραφα, η Πάφος εξακολουθεί να παρουσιάζει γενικά καλές επενδυτικές αποδόσεις.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 146 πωλήσεις φέτος και 67 πωλήσεις πέρσι σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση 118%. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €20,4 εκατ. φέτος και πέριξ των €19,1 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 6,8%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 8,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 6,1% επί της αξίας συναλλαγών. Η Αμμόχωστος κατέγραψε και 57 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 24% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Η Αμμόχωστος κινείται σε σαφώς καλύτερους ρυθμούς από όσο μας συνήθισε ιστορικά, και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Αν οι νέες τάσεις της αγοράς αποτυπώνονταν με τα νέα πωλητήρια έγγραφα, τότε θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα πως οι επαρχίες Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου κινούνται σε αρνητικούς ρυθμούς όπως αυτοί καταγράφονται από τα δεδομένα της πρώτης τετραμηνίας του έτους. Με αντίστοιχους όρους, τόσο η Λευκωσία όσο και η Λάρνακα καταγράφουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα που δηλώνει από αύξηση (Λάρνακα) έως ραγδαία αύξηση (Λευκωσία). Εισερχόμενοι στην τουριστική περίοδο είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η αρνητική τάση των τριών επαρχιών θα ανατραπεί προς το θετικότερο.

Όμως είναι λάθος να περιοριζόμαστε στα νέα πωλητήρια έγγραφα για να εξάγουμε συνολικά συμπεράσματα. Η μεγαλύτερη εικόνα που λαμβάνει υπόψη και τις μεταβιβάσεις που γίνονται, ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική εικόνα των πωλητηρίων εγγράφων, δείχνοντας μάλιστα πως η αγορά τόσο σε εθνικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο αποδίδει θετικά.

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, είναι CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση