ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Μαρτίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Μάρτιος ιστορικά συγκαταλέγεται στους χαμηλομεσαίους επενδυτικά αποδοτικούς μήνες. Ο φετινός Μάρτιος δεν παρουσίασε ιδιαίτερες εκπλήξεις από την πεπατημένη του πορεία, πέραν του γεγονότος ότι η Λευκωσία κατέγραψε μια εκρηκτική άνοδο σε νέα πωλητήρια έγγραφα τη στιγμή που οι τρεις από τις τέσσερις παραλιακές επαρχίες κατέγραψαν αισθητή πτώση και την τέταρτη να κινείται παράλληλα. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι πολλές στο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό πεδίο με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να είναι ιδιαίτερα φουντωμένη. Αυτό σίγουρα επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα και η κυβερνητική διαχείριση σε πλείστα των πιο πάνω κεφαλαίων δεν βοηθά ιδιαίτερα προς την άμβλυνση του προβλήματος. Αναμένουμε να δούμε πολλά με χειροπιαστές πολιτικές λύσεις που να βοηθούν στην θετικοποίηση του οικονομικού και δη του επενδυτικού κλίματος. Τον Μάρτιο του 2024 σημειώθηκαν συνολικά 1.673 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση του πρώτου τριμήνου.

Τον Μάρτιο του 2023 είχαν σημειωθεί συνολικά 1.366 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων και άρα η αγορά φέτος εντός αυτής της περιόδου μεγεθύνθηκε κατά 22,5%.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Μάρτιο είναι διαφορετική, αφού κατέγραψε μείωση κατά 7%: κατατέθηκαν συνολικά 1.257 πωλητήρια έγγραφα σε αντίθεση με 1.352 πωλητήρια έγγραφα πέρσι τον ίδιο μήνα.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Μάρτιο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €311,8 εκατ. Συγκρινόμενη με τον Μάρτιο του 2023 όπου η συνολική αξία ήταν πέριξ των €318,3 εκατ., βλέπουμε επίσης μια μείωση της τάξης του 2%.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών; Συμπεριφέρθηκαν όλες οι επαρχίες κατά αντίστοιχο τρόπο;

Η Λευκωσία κατέγραψε 496 πωλήσεις φέτος και 433 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 14,5%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €72,6 εκατ. φέτος και πέρσι πέριξ των €74,1 εκατ. Άρα φέτος έχουμε μείωση περίπου 2%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαρτίου 29,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 23,3% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 289 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 38% αυξημένα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Κατ’ ακρίβεια, η Λευκωσία είχε με τεράστια διαφορά την καλύτερη επίδοση σε πωλητήρια έγγραφα από όλες τις επαρχίες, αρχίζοντας έτσι δυναμικά την άνοιξη.

Η Λεμεσός κατέγραψε 424 πωλήσεις φέτος και 362 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 17,1%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €100,9 εκατ. φέτος και πέριξ των €129 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 21,8%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαρτίου 25,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 32,4% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 430 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 15% μειωμένα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Η Λεμεσός συνεχίζει την κόπωση στη δραστηριότητα της αγοράς που παρατηρήθηκε προηγουμένως.

Η Λάρνακα κατέγραψε 339 πωλήσεις φέτος και 277 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 22,4%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €55,2 εκατ. φέτος και πέριξ των €49,4 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 11,7%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαρτίου 20,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17,7% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 261 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 2% αυξημένα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Μετά τη Λευκωσία που όπως είδαμε απογειώθηκε, η Λάρνακα ήταν η μόνη άλλη επαρχία με έστω μικρή άνοδο σε νέα πωλητήρια έγγραφα.

Η Πάφος κατέγραψε 311 πωλήσεις φέτος και 209 πωλήσεις πέρσι σημειώνοντας αύξηση 48,8%. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €66,6 εκατ. φέτος και πέριξ των €50,3 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 32,4%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαρτίου 18,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 21,4% επί της αξίας συναλλαγών. Η Πάφος κατέγραψε και 222 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 29% μειωμένα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Παρά τη μείωση σε νέα πωλητήρια έγγραφα, η Πάφος εξακολουθεί να παρουσιάζει γενικά καλές επενδυτικές αποδόσεις.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 103 πωλήσεις φέτος και 85 πωλήσεις πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 21,2%. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €16,4 εκατ. φέτος και πέριξ των €15,5 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 5,8%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαρτίου 6,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 5,2% επί της αξίας συναλλαγών. Η Αμμόχωστος κατέγραψε και 55 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 15% μειωμένα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Η Αμμόχωστος κινείται σε σαφώς καλύτερους ρυθμούς από όσο μας συνήθισε ιστορικά και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Παρόλο που η γενική εικόνα συναλλαγών φαίνεται να είναι ικανοποιητική σε αριθμούς, παρατηρείται η δημιουργία κάποιων αρνητικών τάσεων σε τρεις από τις τέσσερις παραλιακές πόλεις. Το φαινόμενο μπορεί να είναι και παροδικό λόγω εποχής, αλλά σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα επιτόκια ακόμη διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα. Επιπλέον, φέτος η χρονιά αναμένεται να έχει και άλλες προκλήσεις, δεδομένων των ψηλών θερμοκρασιών και του Euro που θα επηρεάσουν τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας και άρα τη ζήτηση.

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, είναι CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση