ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τρισδιάστατη αλήθεια

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα με το κομμάτι του σχεδιασμού και της εκτέλεσης έργων, είναι πως ο μέσος άνθρωπος δεν έχει τη σωστή αντίληψη της τρίτης διάστασης. Και αυτό είναι πολλές φορές τραγικό, επειδή η τρίτη διάσταση κανονικά έπρεπε να ρίχνει φως στο όλο σκηνικό και να δίνει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σαν αποτέλεσμα αυτού, θα διαπιστώσετε εκατοντάδες παραδείγματα ανάμεσα και γύρω σας οτιδήποτε από έναν δυσανάλογα μεγάλο καναπέ σε ένα χώρο καθιστικού, σε μια υπερμεγέθη τραπεζαρία με τις καρέκλες της να ακουμπάνε στους τοίχους, σε ένα αποπνικτικά μικρό παράθυρο, σε ερμάρια που δεν χωράνε τα κρεμαστάρια εκτός που αν αυτά μπαίνουν λοξά κλπ.

Η έλλειψη αντίληψης της τρίτης διάστασης οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι οι πλείστοι αντιλαμβάνονται τουλάχιστον τις δύο διαστάσεις. Έλα όμως που υπάρχει και η πολιτική για να διαψεύσει και αυτή την προσδοκία. Φαίνεται πως αρκετοί πολιτικοί έχουν έλλειψη αντίληψης και της δεύτερης διάστασης αφού ξεκάθαρα βγάζουν στην επιφάνεια και προωθούν προτάσεις και πολιτικές που μόνο μονοδιάστατες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Δεν ξέρω αν αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός πολιτικού ή απλά ενός ατόμου που τυγχάνει να ασχολείται στον πολιτικό στίβο. Επειδή αν εγώ ασχολούμαι για παράδειγμα στον αθλητικό στίβο, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως είμαι και αθλητής. Πρώτον επειδή ο αθλητής είναι πολλά περισσότερα από την απλή παρουσία στον στίβο και δεύτερον, αν εγώ «αθλούμαι» όπως μου κόψει η ξερή μου, δεν σημαίνει ότι αθλούμαι και σωστά.

Εσχάτως διαβάζω πως προωθείται νομοσχέδιο για παράταση της αναστολής εξώσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με σχετική τροποποίηση του Νόμου περί Ενοικιοστασίου. Θυμίζω πως βρίσκεται σε ισχύ ήδη μια αναστολή που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες και η οποία πάγωσε τη διαδικασία εξώσεων μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη λόγω των συνεπειών της πανδημίας και του lockdown.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω πως εγώ δεν έχω κανένα όφελος ή συνέπεια, θετική ή αρνητική, ούτε ως ενοικιαστής που του κάνουν έξωση ή έχει τον φόβο για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και σαν ιδιοκτήτης που διαθέτει προβληματικούς ενοικιαστές σε επηρεαζόμενα ακίνητα.

Θέλω όμως να αναδείξω πως αυτό που αποκαλώ μονοδιάστατη οπτική αντίληψη των πραγμάτων στην προκειμένη περίπτωση δημιουργεί προβλήματα και αδικίες, παρόλο που φαινομενικά και φαινομενικά μόνον γίνεται για κάποιο «ιερό» σκοπό. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο ιερός σκοπός ή κίνητρο είναι η αποτροπή έξωσης συνανθρώπων μας που επηρεάστηκαν λόγω της πανδημίας.

Εκ πρώτης ακούεται συγκινητικό. Αλήθεια ποιος είναι τόσο άκαρδος που θα ήθελε να πετάξει στο δρόμο κάποιον άλλο; Είναι όμως πράγματι συμβατή αυτή η αντίληψη με την πραγματικότητα;

Ας το δούμε λίγο. Βάσει λοιπόν των νομικών και δικαστικών μας διαδικασιών, για να καταφέρει ένας ιδιοκτήτης να κάνει έξωση ενός θέσμιου ενοικιαστή, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα δικαστικό αγώνα που διαρκεί από επτά μέχρι πέραν των δεκαπέντε χρόνων για να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας. Σε αυτό το διάστημα, ο ενοικιαστής πληρώνει από πολύ λίγα έως καθόλου ενοίκια και ο ιδιοκτήτης πληρώνει δικηγόρους – μπορεί και εκτιμητές – για να βρει το δίκαιο του. Εγώ να πω για χάρη συζήτησης πως στα υφιστάμενα διατάγματα έξωσης που τυγχάνουν αναστολής, όλοι οι ιδιοκτήτες ήταν κωλόφαρδοι και πέτυχαν να εκδώσουν τα εν λόγω διατάγματα μέσα σε πέντε χρόνια. Ας απαντήσει κάποιος και να μας πει, ποιους είναι που πραγματικά προστατεύουν οι αναστολές;

Σίγουρα δεν πρόκειται για τους ενοικιαστές που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία. Επειδή αυτή η κατηγορία είναι προφανώς πολύ πιο μεγάλη από αυτήν που περιγράφεται από την πρόταση νόμου. Προστατεύει λοιπόν αυτούς που για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν την προστασία του Νόμου για να μην τιμούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τους ιδιοκτήτες και που τώρα επιβραβεύονται με το εύσχημο επιχείρημα του να «μην μείνουν στους δρόμους». Σοβαρά μιλάτε; Για πόσα διατάγματα έξωσης αναφερόμαστε; Δέκα, είκοσι, τριάντα, εκατόν;

Ελάτε αν θέλετε να βοηθήσετε σαν συντεταγμένο κράτος και πληρώστε τον φουκαρά τον ιδιοκτήτη τα δεδουλευμένα/ χαμένα του και επιπλέον καταβάλετε του τα από εδώ και πέρα και δώστε όσες αναβολές εξώσεων θέλετε. Σαν παίρνει η τσέπη σας; Με ποιο δικαίωμα βλέπετε μόνο τη μια διάσταση; Ρωτήσατε αν ο ιδιοκτήτης έχει οικονομικές υποχρεώσεις όπως δάνεια, σπουδές παιδιών, χαμηλές συντάξεις, λογαριασμούς υγείας κλπ; Γιατί είσαστε στακαρισμένοι εγκεφαλικά και θεωρείτε a priori πως ο ιδιοκτήτης «καλά την έσιει» και είναι ο κακός της υπόθεσης; Γιατί; Επειδή ρίσκαρε και αγόρασε τέσσερις τοίχους για να έχει κάποιο εισόδημα να ζήσει την οικογένεια του;

Ξέρετε πολύ καλά πως νέα παράταση αναστολής δόσεων και τόκων δεν μπορεί να υπάρξει. Πόσο κεφαλοκλείδωμα νομίζετε πως έχετε δικαίωμα να κάνετε σε αυτούς που χρωστάνε το ακίνητο τους; Δεν άκουσα κανένα επιδημιολόγο να ισχυρίζεται πως ο ιός κολλάει μόνο στους ενοικιαστές και δη στους θέσμιους... Αντίθετα, η οικονομική εικόνα προδιαγράφεται σκούρα και ζοφερή τους επόμενους μήνες για όλους και θα έλεγα με άνεση ότι οι φουρτούνες επηρεάζουν όλους ανάλογα με την κλίμακα τους.

Κανένας δεν θέλει να υπάρχουν άστεγοι και λέω με παρρησία πως δεν πρέπει να υπάρχουν άστεγοι. Με την ίδια παρρησία όμως λέω πως πρέπει να σταματήσετε να γλείφετε αυτή την κουφέτα δικαιολογώντας ενέργειες που πλήττουν τα άμεσα και έμμεσα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. Είτε αυτά ονομάζονται ιδιοκτησιακά, είτε ονομάζονται νομή περιουσίας, ή του συμβάλλεσθαι ελεύθερα ή άλλως πως. Επειδή έπρεπε να έχετε μάθει μέχρι τώρα πως το ένα φέρνει το άλλο. Και οι τράπεζες δεν είναι στα καλύτερα τους για να παίζουμε το «αππαρίν» μας. Και αφού κανένας μας δεν θέλει άστεγους ας καθίσουμε να βρούμε τους τρόπους που πραγματικά θα δώσουν λύση στο πολυδιάστατο πρόβλημα και όχι απλά να σπατουλάρουμε βρεγμένους τοίχους με την ελπίδα πως θα κρατήσουν... Αρχίστε να βλέπετε όλες τις διαστάσεις ενός προβλήματος επειδή διαφορετικά είστε σε απλή διάσταση με την πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση