ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καλπασμός πωλήσεων Σεπτεμβρίου

Φαίνεται πως η κτηματαγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση επενδύσεων που θα μεταμορφώσουν την αγορά του αύριο.

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο περσινός Σεπτέμβριος σημείωσε 1.341 πωλήσεις και ο Σεπτέμβριος του 2019 σημείωσε 1.358 πωλήσεις. Άρα ο φετινός Σεπτέμβριος είναι και ο καλύτερος της τριετίας σε αριθμό συναλλαγών.

Αν επέλεγα μια λιτή και απέριττη δήλωση για το πώς πέρασε η χρονιά στην τελική ευθεία του έτους, θα έλεγα πως μπήκε με το δεξί. Αυτό καταμαρτυρούν τα στοιχεία συναλλαγών που δημοσιεύτηκαν τώρα για την κίνηση Σεπτεμβρίου.

Στην ανάλυση του προηγούμενου μήνα που διαπιστώθηκε μια ελαφριά επιβράδυνση, τόνισα πως αυτό δεν ήταν ανησυχητικό αλλά αντίθετα φυσιολογικό επειδή έτσι συμπεριφέρεται η αγορά κατά τον Αύγουστο που είναι ο κύριος μήνας διακοπών, έχοντας υπόψη πως και η ενισχυτική ένεση από την αγορά των ξένων αγοραστών ήταν επίσης μειωμένης δυναμικής.

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν συνολικά 1.519 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενος με τον Αύγουστο ο Σεπτέμβριος ήταν περισσότερο από 33% αυξημένος. Παράλληλα, ήταν ελαφρώς αυξημένος (4%) σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ο ίδιος ακριβώς αριθμός συναλλαγών σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο περσινός Σεπτέμβριος σημείωσε 1.341 πωλήσεις και ο Σεπτέμβριος του 2019 σημείωσε 1.358 πωλήσεις. Άρα ο φετινός Σεπτέμβριος είναι και ο καλύτερος της τριετίας σε αριθμό συναλλαγών.

Από πλευράς αξίας συναλλαγών, τον φετινό Σεπτέμβριο αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €265 εκ. Συγκρινόμενη με τα €238 εκ. περίπου του Σεπτεμβρίου του 2020, η βελτίωση είναι ξεκάθαρη, ενώ κρατά χέρι – χέρι με τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου η συνολική αξία των ακινήτων που αντάλλαξαν χέρια ήταν και πάλι €265 εκ.

Πώς διανέμεται η συνολική αυτή απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 563 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €94 εκ., αναδεικνύοντας έτσι τον Σεπτέμβριο σαν τον καλύτερο μήνα της χρονιάς μέχρι στιγμής. Σε αντίθεση, ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας της Λευκωσίας μέχρι στιγμής. Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν και με διαφορά ο καλύτερος Σεπτέμβριος της τριετίας. Με έλεγχο του 37% του αριθμού πωλήσεων και του 35% της αξίας συναλλαγών η Λευκωσία εδραιώνεται ως η βασίλισσα της αγοράς ακινήτων.

Η Λεμεσός κατέγραψε 399 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €80 εκ. Ο Σεπτέμβριος ήταν για την Λεμεσό ένας μέσης απόδοσης μήνας για φέτος, ενώ έζησε καλύτερες στιγμές τους προηγούμενους δύο αντίστοιχους μήνες του χρόνου. Είναι όμως η δεύτερη σε κίνηση επαρχία της Κύπρου.

Η Λάρνακα κατέγραψε 235 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €31 εκ. Ο Σεπτέμβριος ήταν για την Λάρνακα ένας ικανοποιητικός γενικά μήνας του έτους μέχρι σήμερα, αλλά ήταν ο χειρότερός της Σεπτέμβριος της τριετίας.

Η Πάφος επίσης κατέγραψε 235 πωλήσεις, όμως με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €47 εκ. Ο Σεπτέμβριος ήταν για την Πάφο ο δεύτερος καλύτερος μήνας του έτους μέχρι σήμερα, μετά τον Ιούνιο και ο δεύτερος καλύτερος Σεπτέμβριος της τριετίας, όπου παρά τρίχα να κέρδιζε την πρωτιά από το 2019.

Τέλος, η Αμμόχωστος κατέγραψε 87 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €13,5 εκ. Ο Σεπτέμβριος ήταν για την Αμμόχωστο ένας μέσος μήνας του έτους μέχρι σήμερα, ενώ φαίνεται την τριετία να κινήθηκε κατά παρόμοιο τρόπο.

Ο Σεπτέμβριος έδωσε ένα νέο ξύπνημα στην αγορά των ακινήτων με την Λευκωσία να κινεί τα νήματα αυτής της ώθησης. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μειώνουμε σε σημασία και την συνεισφορά των υπολοίπων επαρχιών οι οποίες αναδιπλώνονται με τους δικούς τους ρυθμούς. Φαίνεται πως η κτηματαγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση επενδύσεων που θα μεταμορφώσουν την αγορά του αύριο. Οι συνθήκες για αυτή τη μετάβαση ωριμάζουν τόσο λόγω των οικονομικών δεδομένων στην χώρα μας, αλλά και λόγω οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση