ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαϊκή αγορά Στροβόλου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Εδώ και κάποιες βδομάδες, αμέσως μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, μια εξίσου χαλαρή ομάδα φίλων που συχνάζουμε τα πρωινά για τον πρωινό μας καφέ σε γνωστή καφετέρια στο βορειοανατολικότερο άκρο του Δήμου Στροβόλου, ανακαλύψαμε τη Λαϊκή Αγορά Στροβόλου. Ομολογουμένως, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Δήμαρχος Στροβόλου ο οποίος γνωρίζοντας τα «κουμπιά» μας, μας το έθεσε υπό τύπο πρόκλησης ότι και καλά εμείς οι μαθημένοι στα νυχτερινά outings της Λευκωσίας και όχι μόνον, σιγά μην εκτιμήσουμε τους κόπους και τους μόχθους του Κύπριου αγρότη και των γνήσιων και φρέσκων προϊόντων δικής του παραγωγής. Μόνο και μόνο που διανοήθηκε να μας την πει έτσι ξερά, ήταν αρκετός λόγος να τον διαψεύσουμε.

Και το ραντεβού δόθηκε για την ερχόμενη μετά την πρόκληση Παρασκευή. Για όσους δεν γνωρίζετε, από τον Ιανουάριο του 2019 η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου λειτουργεί στον βορειοδυτικό χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΠ. Αν με ρωτάτε, ήταν μια πολύ καλή στρατηγική κίνηση από το Δημαρχείο Στροβόλου με πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, όλοι γνωρίζουν το ΓΣΠ και οι προσβάσεις από και προς αυτό είναι πολύ εύκολες τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς που έρχονται από όλη την Κύπρο, όσο και για τον κόσμο που θέλει να αγοράσει φρέσκια πραμάτεια. Δεύτερον, υπάρχει άπλετος χώρος στάθμευσης οχημάτων. Τρίτον, ο χώρος που οι παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους είναι στεγασμένος με μεταλλικά σκέπαστρα αφού πρόκειται για τον χώρο VIP πάρκιγκ του σταδίου. Τέταρτον, υπάρχουν χώροι υγιεινής γυναικών, ανδρών, ΑΜΕΑ και ένα μικρό καφενείο, το οποίο θα ανέμενες να προσφέρει και... ζιβανία, αλλά από ροφήματα προσφέρει μόνο κυπριακό καφέ, φραπέ και νερό. Simple, να μη ζορίζεσαι.

Μπορεί να υπάρχουν και αναψυκτικά, αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να τρώνε πρόγευμα με σαρδέλες ή ρέγγες για να θέλουν να πιουν κόκα - κόλα από τις επτά το πρωί! Φυσικά, αρχίσαμε τα πειράγματα προς τον Δήμαρχο λέγοντας του, «...μα καλά μας έφερες σε τόπο που δεν έχει ένα φρέντο ή έστω ένα macchiato;;;» Εκεί λοιπόν είναι μαζεμένοι όσοι κύπριοι παραγωγοί το επιθυμούν. Προϋπόθεση είναι πρώτον, να έχουν σχετική πιστοποίηση παραγωγού από το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και δεύτερον να εξασφαλίσουν άδεια χρήσης εκθεσιακού χώρου από τον Δήμο Στροβόλου. Εκεί λοιπόν δεν θα δεις μη πιστοποιημένους ή τυχαίους πλανοδιοπώλες να πουλούν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα. Έτυχε να δούμε κάποιους να προσπαθούν να μπουν να πουλήσουν μια – δυο τσάντες δικά τους προϊόντα, αλλά με ευγένεια απομακρύνθηκαν. Δεν ήταν εξάλλου δίκαιο ως προς τους άλλους παραγωγούς που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και καταβάλλουν και το αντίτιμο της άδειας χρήσης χώρου.

Υπάρχει αφθονία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, μελιού και άλλων γνήσιων παρασκευών όπως χαλουμιού, αναρής, μέχρι και μπουρέκια παντός είδους θα βρεις. Με την εμπειρία που αποκτάς ξέρεις πού θα ψάξεις το κάθε τι: κάπου θα βρεις τέλειες cherry- tomatoes, από αλλού θα βρεις γλυκύτατο σταφύλι, από αλλού φορμόζες, δαμάσκηνα, χρυσόμηλα και λοιπά εποχιακά. Διαλέγεις περιοχή παραγωγής χαλουμιού και συγκρίνεις. Εμείς κανονίσαμε την πάρτη μας και οργανωθήκαμε. Παίρνουμε το χαλούμι μας, το φρέσκο ψωμί, τις ντομάτες μας, τα τεμαχίζουμε σε ένα δίσκο εκεί στο καφενείο και την κάνουμε... αμπέλι. Προχθές την Παρασκευή ήταν παρούσες και οι «Αλκυονίδες» των οποίων τα συνολικά έσοδα από την πώληση των προϊόντων τους διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό. Και μιλάμε για ωραίες συσκευασίες από μαρμελάδες, μέλι, μπισκότα κ.λπ όλα από τοπικές παραγωγές. Μια αξιέπαινη προσπάθεια που ελπίζω να συνεχιστεί στον χώρο αυτό.

Η όλη εμπειρία δίνει μια ξεχωριστή νότα στην καθημερινότητά μας. Το γεγονός ότι είναι Παρασκευή βοηθά τα μέγιστα. Παρόλα αυτά, είναι κοινή μας διαπίστωση πως αυτό είναι η μαγιά για εξέλιξη του όλου κόνσεπτ της αγοράς σε κάτι πιο μεγάλο και πιο σύνθετο. Θα θέλαμε να δούμε επέκταση της γκάμας προσφερόμενων προϊόντων, θα θέλαμε να βλέπουμε μεγαλύτερη βαβούρα από τους παραγωγούς, όπως λεκτικό «πόλεμο» μάρκετινγκ των προϊόντων τους και ανταγωνισμό τιμών έτσι ώστε να θυμίζει το παλιό – καλό πάτωμα χρηματιστηρίου, αλλά θα θέλαμε να βλέπουμε και περισσότερο κόσμο ιδιαίτερα νεαρούς και expats που ζούνε Κύπρο. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Άμα αποφασίσετε να επισκεφθείτε, εμάς ξέρετε που θα μας βρείτε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση