ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εννεάμηνες επιδόσεις της κτηματαγοράς

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Έχοντας βάλει το καλοκαίρι πίσω μας και μπαίνοντας στο φθινόπωρο (τουλάχιστον ημερολογιακά), αναμένουμε με ανυπομονησία κάποιες από τις επιδόσεις της αγοράς ακινήτων ιδιαίτερα λόγω του αναβαθμισμένου σε σημασία ρόλου που καλείται να διαδραματίσει.

Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα στοιχεία συναλλαγών του Σεπτεμβρίου και όπως συνηθίζουμε κάθε τόσο, τα αναλύουμε για να δούμε όχι μόνο ξερά νούμερα, αλλά και το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά. Η σημασία του Σεπτεμβρίου είναι ακόμη πιο μεγάλη επειδή σηματοδοτεί και το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου του έτους και όλοι ξέρουμε τι έτος είναι αυτό.

Σε παγκύπρια κλίμακα λοιπόν σημειώθηκαν 1.341 συναλλαγές και αντάλλαξαν χέρια συνολικής μέσης αξίας €240εκ. Ο αντίστοιχος μήνας του 2019 είχε σημειώσει 1.358 συναλλαγές με συνολικό όγκο μέσης αξίας της τάξης των €265εκ. Άρα σε σχέση με πέρυσι, ο Σεπτέμβριος είναι ανεπαίσθητα κάτω σε αριθμό συναλλαγών (μείωση 1,25%) με μείωση στη συνολική αξία των συναλλαγών της τάξης του 9,4%. Συστήνω προσοχή πως αυτή η μείωση που καταγράφεται εδώ σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα μείωση στις αξίες των ακινήτων. Η όποια πορεία των αξιών των ακινήτων δεν μπορεί να εξαχθεί από μια τέτοια ανάλυση.

Πληροφοριακά αναφέρω πως τον Σεπτέμβριο του 2018 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 1.136 συναλλαγές με μέση αξία όγκου συναλλαγών τα €228εκ. Άρα σε σχέση με το 2018 ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν καλύτερος.

Αν αναλύσουμε τα στοιχεία ανά επαρχία, τα δεδομένα έχουν ως ακολούθως:

- Η Λευκωσία οδήγησε την κούρσα με 419 πωλήσεις, ακολουθούμενη από τη Λεμεσό με 357 πωλήσεις, τη Λάρνακα με 248 πωλήσεις, την Πάφο με 231 πωλήσεις και την Αμμόχωστο με 86 πωλήσεις. Σε επίπεδο μέσου όγκου αξιών, η Λεμεσός οδήγησε την κούρσα με μέση αξία της τάξης των €78εκ., ακολουθούμενη από τη Λευκωσία με €77εκ., την Πάφο με €32εκ., τη Λάρνακα με €28εκ. και την Αμμόχωστο με €14εκ.

- Τα επαρχιακά δεδομένα δείχνουν πως σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, η Λευκωσία και η Αμμόχωστος κινήθηκαν θετικά πριμοδοτώντας την αγορά ενώ οι υπόλοιπες επαρχίες κράτησαν την αγορά πίσω. Υπό τις περιστάσεις ανέμενα κάτι τέτοιο δεδομένου ότι Λεμεσός, Πάφος και Λάρνακα στερήθηκαν την κινητήρια δύναμη της ξένης ζήτησης λόγω του Covid-19, σε αντίθεση με τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο που στηρίζονται διαχρονικά περισσότερο στη ζήτηση από τους Λευκωσιάτες.

Ας δούμε τώρα συνοπτικά τα αποτελέσματα του ενιαμήνου.

- Παγκύπρια έγιναν συνολικά 8.557 συναλλαγές και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής μέσης αξίας €1,8δισ. Το αντίστοιχο περυσινό ενιάμηνο έγιναν 11.072 συναλλαγές με συνολική μέση αξία €2,5δισ. Δηλαδή, οι συναλλαγές σημείωσαν μείωση 22,7% και η αξία του όγκου τους σημείωσε μείωση 28%.

Συγκρινόμενο το φετινό ενιάμηνο με το αντίστοιχο του 2018, οι 10.981 συναλλαγές του τελευταίου, με την μέση αξία συνολικού όγκου των €2,5δισ., δίνει την ίδια εικόνα σύγκρισης με το ενιάμηνο του 2019. Άρα σε επίπεδο ενιαμήνου το 2018 και το 2019 είχαν σχεδόν πανομοιότυπες επιδόσεις, ενώ το 2020 είχε καθαρή πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Ένα περισσότερο φιλοσοφικό ερώτημα είναι αν η κατάσταση λόγω του Covid-19 μας στέρησε περίπου 2.500 συναλλαγές που θα πρόσθεταν και στην συνολική αξία των συναλλαγών, οι οποίες θα μας έφερναν συνολικά στα ίδια περίπου επίπεδα με τις προηγούμενες δύο χρονιές. Η απάντηση είναι πως ναι, μας στέρησαν. Η στέρηση δεν ήταν μόνο λόγω της απουσίας ξένης ζήτησης, αλλά και λόγω κάποιου συμμαζέματος της εγχώριας ζήτησης. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος στην στέρηση την είχε η εξωγενής ζήτηση, επειδή όπως είδαμε όλους αυτούς τους μήνες, η ντόπια ζήτηση λειτούργησε πολύ ενθαρρυντικά παρά τις δυσκολίες και το αρνητικό οικονομικό κλίμα. Παρόλο που ακόμη υπάρχει αρκετό έδαφος να καλυφθεί μέσα σε τρεις μήνες και πολλά μπορούν να αλλάξουν, προσωπικά πιστεύω πως η εικόνα του ενιαμήνου δίνει μια καλή ένδειξη της συνολικής πορείας της χρονιάς κατά το επερχόμενο κλείσιμό της. Αν αυτή θα είναι η εικόνα στα τέλη Δεκεμβρίου, να μου επιτραπεί να πω πως «καλά τα πήγαμε». Ας μην ξεχνάμε πως πλείστοι έβλεπαν επιδόσεις τουρισμού και στην κτηματαγορά –κάτι που τα ίδια τα στοιχεία ήδη τους διαψεύδουν.

Έπρεπε ήδη να σκεφτόμαστε πώς θα ενισχύσουμε την αγορά με τα ανάλογα προωθητικά επειδή το 2021 δεν έχει το απαιτούμενο καύσιμο για να μας χαρίζει έστω συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα βραχείας πνοής αλλά μεγάλης έντασης που θα ενισχύσουν τη ζήτηση. Σκεφτόμαστε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση