ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το κοντέρ κτηματικών συναλλαγών του Οκτωβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Η κτηματαγορά του Οκτωβρίου διατήρησε σε ικανοποιητικό βαθμό το μομέντουμ του Σεπτεμβρίου, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό καθώς παρουσίασε μικρή επιβράδυνση.

Τον Οκτώβριο σημειώθηκαν συνολικά 1.334 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο, όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.519 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Η μείωση μεταξύ των δύο μηνών αποτελεί περισσότερο μια φυσιολογική σχέση μεταξύ των δύο μηνών παρά μια μεμονωμένη περίπτωση που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Παρόλα αυτά, το μέγεθος της μείωσης (περίπου 12%) είναι αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η Λεμεσός εξακολουθεί να ελκύει ξένους επενδυτές με βαθύ πορτοφόλι εφόσον καταγράφονται αγορές ψηλού τιμήματος.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο περσινός Οκτώβριος σημείωσε 1.263 πωλήσεις και ο Οκτώβριος του 2019 σημείωσε 1.326 πωλήσεις. Άρα, ο φετινός Οκτώβριος είναι και ο καλύτερος της τριετίας σε αριθμό συναλλαγών.

Από πλευράς αξίας συναλλαγών, τον φετινό Οκτώβριο αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €230 εκ. Συγκρινόμενη με τα €243 εκ. περίπου του Οκτωβρίου του 2020 και με τα €270 εκ. περίπου του Οκτωβρίου του 2019, βλέπουμε μια σταθερή πτωτική πορεία στη μέση αξία συναλλαγών.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 428 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €57,4 εκ. Αυτή η απόδοση κατατάσσει τον Οκτώβριο ως ένα από τους «χαμηλούς» μήνες της πρωτεύουσας, αφού είναι καλύτερος μόνο από τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο. Ο φετινός Οκτώβριος ήταν και με διαφορά ο καλύτερος Οκτώβριος της τριετίας σε αριθμό πωλήσεων, αλλά ο χειρότερος σε αξία πωλήσεων. Η Λευκωσία έχει μερίδιο αγοράς Οκτωβρίου 32,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 25% επί της αξίας συναλλαγών.

Η Λεμεσός κατέγραψε 348 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €90,4 εκ. Η Λεμεσός έχει μερίδιο αγοράς Οκτωβρίου 26,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 39,3% επί της αξίας συναλλαγών. Ο καλύτερος Οκτώβριος της τριετίας για τη Λεμεσό ήταν το 2019, ενώ οι δύο τελευταίοι κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα.

Η Λάρνακα κατέγραψε 237 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €33,7 εκ. Η Λάρνακα έχει μερίδιο αγοράς Οκτωβρίου 17,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 14,7% επί της αξίας συναλλαγών. Ο καλύτερος Οκτώβριος της τριετίας για τη Λάρνακα ήταν οριακά το 2020, γεγονός που δείχνει πως και οι τρεις τελευταίοι κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα.

Η Πάφος επίσης κατέγραψε 250 πωλήσεις, όμως με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €38,3 εκ. Η Πάφος έχει μερίδιο αγοράς Οκτωβρίου 18,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,8% επί της αξίας συναλλαγών. Ο καλύτερος Οκτώβριος της τριετίας για την Πάφο ήταν το 2019, ενώ ο φετινός Οκτώβριος ήταν οριακά χειρότερος σε αξία συναλλαγών και σοβαρά ανεβασμένος σε αριθμό συναλλαγών σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.


Τέλος, η Αμμόχωστος κατέγραψε 71 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €9,6 εκ. Η Αμμόχωστος έχει μερίδιο αγοράς Οκτωβρίου 5,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 4,2% επί της αξίας συναλλαγών. Ο χειρότερος Οκτώβριος της τριετίας για την Αμμόχωστο ήταν ο φετινός και ο οριακά καλύτερος αυτός του 2019.

Η Λάρνακα παρουσιάζει μια σταθερότητα και διαθέτει τις καλύτερες προοπτικές για επενδυτικές αποδόσεις αν αναλογιστεί κάποιος πως είναι διαχρονικά η πιο υποτιμημένη επαρχία. Η δε πόλη της Λάρνακας αναμένεται να ελκύσει σοβαρό ενδιαφέρον λόγω της επικείμενης ανάπτυξης του χώρου της μαρίνας και του λιμανιού, αλλά και της απομάκρυνσης των διυλιστηρίων.

Η Αμμόχωστος έχει τα γνωστά σκαμπανεβάσματα, αλλά η ουσία της βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της μαρίνας. Φέτος, η Αγία Νάπα έδειξε ένα αλλαγμένο πρόσωπο από πλευράς καθαριότητας το οποίο ελπίζω να διατηρηθεί. Σε αντίθεση, ο Πρωταράς έδειξε να είναι ακριβώς το αντίθετο και χρήζει τάξης και σοβαρής οργάνωσης.

Η Πάφος επανέρχεται με αργούς ρυθμούς οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν όσο ανοίγει η αγορά. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως από πλευράς υποδομών και καθαριότητας αλλάζει προς το θετικότερο, γεγονός που της προσφέρει πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου.

Ένα από τα θετικά της Λεμεσού είναι πως παρόλο το πλήγμα που υπέστη από την κατάργηση του ΚΕΠ, φαίνεται πως εξακολουθεί να ελκύει ξένους επενδυτές με βαθύ πορτοφόλι εφόσον καταγράφονται αγορές ψηλού τιμήματος. Έχει πολλά να προσμένει με την ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβανομένου και του Casino Resort.

Η Λευκωσία οδηγεί την κούρσα των συναλλαγών και αποτελεί την πιο μεστωμένη τοπική αγορά της Κύπρου. Βασιζόμενη σε συντριπτικό βαθμό στον Κύπριο επενδυτή, απέδειξε επανειλημμένα πως είναι η λιγότερο επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες. Με σοβαρά έργα υποδομής και μεγάλα ιδιωτικά έργα να βρίσκονται προς το τέλος τους και να τίθενται σύντομα σε λειτουργία και άλλα να παίρνουν σειρά, η Λευκωσία αποτελεί έναν πολύ σοβαρό επενδυτικό προορισμό. Αυτό άρχισαν να το βλέπουν και ξένες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση