ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κι εγένετο υφυπουργείο Πολιτισμού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Και εγένετο υφυπουργείο Πολιτισμού και μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος. Σύμφωνα δε με τον νόμο που ψηφίστηκε η έναρξη λειτουργία του νέου Υφυπουργείου θα γίνει τον Ιούλιο του 2022. ∆ηλαδή σε λίγους μήνες, άρα θα αρχίσουν τα ονόματα να πέφτουν βροχή, υπόγειες διεργασίες και συνδιαλλαγές αναμένονται, αλλά ας μη χαλάσουμε τη διάθεσή μας από τώρα, έχουμε καιρό να τα πούμε αυτά. Ας μη χαθούμε στην ονοματολογία, η οποία δεν σας κρύβω παίζει μπάλα κατά το κοινώς λεγόμενο εδώ και καιρό. Οι δελφίνοι βλέπετε δεν λείπουν ποτέ! Τώρα, όμως, ας επικεντρωθούμε στο πώς αυτός ο νέος θεσμός θα γίνει η κινητήριος δύναμη για να αλλάξει πρόσωπο ο πολιτισμός αυτής της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι το υφυπουργείο Πολιτισμού θα έχει προβλήματα, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, θα έχει θέματα στελέχωσης, αφού θα το κληρονομήσει από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, και αυτό θα πρέπει να είναι μία από τις πρώτες έγνοιες του νέου υφυπουργού, πώς θα στελεχώσει τον θεσμό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος.

∆εν ξέρω ποιοι τεχνοκράτες πρέπει από αύριο ∆ευτέρα να ξεκινήσουν να εργάζονται για τον Ιούλιο του 2022, και ποιο θα πρέπει να είναι το ποδαρικό του νέου προϊσταμένου. Οπωσδήποτε χρειάζεται να χαραχθεί εθνική πολιτιστική πολιτική, να δουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Θέλω ο νέος θεσμός να μπορεί να μη χάνει προθεσμίες, όπως έγινε με το φιάσκο της Μπιενάλε της Βενετίας, που δεν θα πληρώσει κανείς. Θέλω επίσης ο νέος θεσμός να μπορεί να διοργανώσει τα Κύπρια που αξίζει να παρακολουθήσει ο/η κάτοικος αυτής της χώρας, και όχι εκδηλώσεις τύπου τοπικού φεστιβάλ, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Θέλω ο νέος θεσμός να δώσει βήμα στους νέους δημιουργούς, να βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει όλο αυτό το δυναμικό που υπάρχει και τανάπαλιν αυτό το δυναμικό να μην εκμεταλλευτεί τον θεσμό προς ίδιον όφελος. Θέλω ο νέος θεσμός να μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τις τέχνες, όλες τις τέχνες, μέσω ανθρώπων που έχουν γνώση, μεράκι, διάθεση για να προσφέρουν, γιατί έχουν όραμα.

Είναι σημαντικό ότι η Πολιτεία αποφάσισε να δημιουργήσει υφυπουργείο Πολιτισμού, ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει γιατί το έκανε η κυβέρνηση και ο πρόεδρος, δεν θα το εξετάσω, σίγουρα θα σκέφτηκαν ότι μπορεί να φέρει ψήφους, ότι είναι μια επιτυχία. ∆εν με νοιάζει και ούτε συμμερίζομαι τους φόβους ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού το νέο υφυπουργείο θα είναι πρόβλημα. Ούτε φυσικά και ότι ο νέος θεσμός θα καταλήξει ένας ε/κ κοινοτικός φορέας. Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο και όπως αγωνιστήκαμε (βαριά λέξη, το ξέρω), για να δημιουργηθεί το υφυπουργείο Πολιτισμού, έτσι όλοι μαζί να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίος θα αγκαλιάσουμε, θα συγκεντρώσουμε και θα αναδείξουμε τον κυπριακό πολιτισμό, όλων των κοινοτήτων του νησιού, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων. Όλοι μαζί να αντισταθούμε, να μη μείνουμε άπραγοι όταν θα βλέπουμε ότι η χώρα δεν εκπροσωπείται όπως πρέπει στα διεθνή πολιτιστικά γεγονότα. Ο νέος θεσμός είναι ευκαιρία χρυσή λοιπόν για όλους μας και κυρίως για εκείνους που έχουν μεράκι για να δουν ιδρύματα και κέντρα έρευνας να συνεργάζονται με το υφυπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό, μακάρι, κάποτε και επανενωμένη.

Ο νέος θεσμός φυσικά και δεν θα πρέπει να είναι το πρόσωπο που θα τον εκπροσωπεί, διότι διαφορετικά το χάσαμε το παιχνίδι από το πρώτο λεπτό. Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ, μην προχωρήσετε σε διορισμό ημετέρου κομματικά, μην προχωρήσετε με το να βάλετε στη θέση του υφυπουργού ένα πρόσωπο που δεν θα έχει να προσφέρει παρά μόνο το εγώ του. Κύριε πρόεδρε, κλείστε τα αφτιά σας σε πρόσωπα-σειρήνες. ∆ιαλέξτε ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συνενώνει και όχι να διχάζει ή να προκαλεί. Βρείτε ένα πρόσωπο που να αγαπάει τον τόπο, τις πέτρες του, τα αρώματά του, που θα μπορεί να ακούει και να αφουγκράζεται τις ανάγκες του πολιτισμού και θα κάνει τη γη πηγή για να επιτύχει τον στόχο του.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, το νέο υφυπουργείο Πολιτισμού όμως να μην είναι ο βατήρας για το άλμα κανενός και καμιάς. Να είναι μόνο βήμα για νέες ιδέες!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση