ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπάτε, επισκέπτες…

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Δωρεάν είσοδο στα δώδεκα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, διάβασα και λίγο ακόμα θα αναφωνούσα γιούπι. Τέτοια ήταν η χαρά μου, ειλικρινά σας το γράφω. Κατ’ αρχάς χάρηκα για δύο πράγματα, πρώτον γιατί κοτζαμάν Υπουργικό Συμβούλιο κάθισε και ασχολήθηκε με τα Μουσεία, που τα έχω μαράζι και καημό. Συζήτησαν και μπράβο του του κ. Καρούσου που το εισήγαγε, την εφαρμογή ενός προγράμματος υπό την ονομασία «Μουσεία για όλους».

Στόχος, όπως είπε υπουργός Μεταφορών (ναι, αυτή η αναχρονιστική αντίληψη είναι ακόμα σε ισχύ) Γιάννης Καρούσος, είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των μουσείων σε όλη την Κύπρο. Από τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες οι επισκέψεις στα μουσεία περιορίζονται σε 83 χιλιάδες επισκέψεις ανά έτος… Τραγικό, έτσι δεν είναι; Κανείς δεν θέλει τα μουσεία μας; Μα γιατί; Εντάξει, μερικά είναι κλειστά, εδώ και χρόνια, και πριν κλείσουν ήταν σαν να έμπαινες σε χρονοκάψουλα, όχι λόγω εκθεμάτων, όχι, αλλά επειδή είχαν μείνει ίδια και απαράλλακτα όπως όταν πρωτοεγκαινιάστηκαν, ή όπως τα ανακαίνισαν μετά την Ανεξαρτησία. Τέλος πάντων, χάρηκα λοιπόν γιατί εκεί που λες ότι στο Υπουργικό συζητάνε μόνο κάτι ανιαρά θέματα και πού και πού θυμούνται και τίποτα του πολιτισμού, έρχεται αυτή η πρόταση και λες εντάξει, αργούν, αλλά αν το αποφασίσουν… Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιτέλους μάθαμε ποια είναι τα μουσεία που ανήκουν στο κράτος και στα οποία πλέον θα επιτρέπεται η δωρεάν είσοδος, σας τα αναφέρω, σε περίπτωση που δεν τα είδατε: Το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, αυτό που θα μεταφερθεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτό που είναι σαν να λέμε το Εθνικό Αρχαιολογικό μας. Το εθνολογικό μουσείο – οικεία Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, αυτό στην Παλιά Πόλη, το οποίο επιβουλεύεται ο αρχιεπίσκοπος και θέλει να το κάνει εκκλησιαστικό και τόσος χαμός έγινε πριν ο κορωνοϊός και η αρχιεπισκοπική σιωπή σταματήσουν τα πάντα. Μετά έχουμε το Τοπικό Μουσείο Κεντικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα, λίγοι το ξέρουν, ακόμη λιγότεροι το επισκέπτονται… το αυτό και για το Τοπικό εθνολογικό μουσείο Φικάρδου. Μετά έχουμε τα Αρχαιολογικά μουσεία Πάφου, Λάρνακας και Λεμεσού, το μεν πρώτο είναι ακόμη κλειστό και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα συρρεύσουν ο Λαρνακείς σύσσωμοι και της Λεμεσού, το δε δεύτερο οι Λεμεσιανοί το ξέρουν, δεν πολυπάνε γιατί έχουν ολόκληρη μαρίνα, τους μη Λεμεσιανούς δεν τους πολυκόφτει, έχουν τα δικά τους για να μην πηγαίνουν. Ως γνωστόν, Λεμεσός σημαίνει Καρναβάλι. Υπάρχουν και τα τοπικά αρχαιολογικό μουσείο Κουρείου-Επισκοπής και Μάριου Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς, το Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, μικρά, αλλά κάπως ξεχασμένα… από θεούς και ανθρώπους. Μετά πάμε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου, κάπως σου κάνει, αν πας και μετά έχουμε και το Μουσείο Κυπριακού σιδηρόδρομου στην Ευρύχου, που εντάξει, το βαγόνι, οι ράγες και οι φωτογραφίες έχουν το ενδιαφέρον τους…

Πάντως, αυτό που δεν κατάλαβα και επιφυλάσσομαι είναι ποιες δράσεις θα αναπτυχθούν δράσεις για την αύξηση των εσόδων των μουσείων, αλλά και πότε θα ξεκινήσει η ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών για η διαδικτυακή προώθηση των μουσείων… Αφού εισιτήριο δεν θα πληρώνουμε, τα πωλητήρια είναι αυτά που είναι… πώς αλλιώς θα αυξηθούν τα έσοδα… Κι εδώ έρχεται και μου γκρεμίζεται η χαρά, θα επιτρέπεται είπε ο κ. Καρούσος τέλεση πολιτικών γάμων σε συγκεκριμένα αρχαία μνημεία και μουσεία… πώς, γιατί, ποιος είχε την ιδέα να ντύσει πολεμίστρες, πύλες, εισόδους και κηπάρια με ροζ τούλια, μπαλόνια και λουλούδια; Ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θέσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων και πώς κοστολογήσουν το τέλος; Ανά καλεσμένο; Ανά μήνα; Το θέλουν λέει διάφορες Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς κρίνουν ότι θα λειτουργήσει ως συγκριτικό πλεονέκτημα (με τι το συγκρίνουν;), αναβαθμίζοντας τη θέση της Κύπρου ως ποιοτικό προορισμό γάμων, ενισχύοντας έτσι την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Αλλά το καλύτερο: Η τοποθέτηση κιβωτίου εισφορών και η δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα καταβολής εισφορών ηλεκτρονικά. Ελεήστε οι πλούσιοι και ίσως σας παντρέψουμε με φόντο τον αυτοκράτορα Σεπτήμιο Σεβήρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση