ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:57
 

Των φουκαράδων ο παράς…

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ θα διαθέσει συν τω χρόνω η Κυπριακή Δημοκρατία για την αγορά οχημάτων προκειμένου να καλύψει ανάγκες για τις μετακινήσεις κρατικών αξιωματούχων και φυσικά του προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα εκατομμύριο ευρώ, καλά διαβάσατε, ένα εκατομμύριο ευρώ, εντάξει πάνω κάτω, δεν θα τα χαλάσουμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Μπορεί να χρειαστούν τίποτε κουτσοδούλια στο Προεδρικό Μέγαρο ή να πρέπει να τα τσοντάρει το κράτος στο νέο κτήριο της Βουλής. Βλέπετε υπάρχουν ανάγκες και αυτές πρέπει να ικανοποιηθούν.

Τώρα ότι δεν έχουμε Αρχαιολογικό Μουσείο ακόμα, αντίστοιχο της πλούσιας αρχαίας ιστορίας μας είναι άλλη κουβέντα. Επίσης, το ότι δεν έχουμε Εθνική Βιβλιοθήκη ή έστω Κυπριακή Βιβλιοθήκη θεματοφύλακα της πνευματικής ιστορίας μας είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Το ότι διοργανώνουμε τα «Κύπρια» με σχεδόν παρόμοιο προϋπολογισμό, και το λέμε και Διεθνές Φεστιβάλ, επίσης δεν έχει πολλή σχέση. Αλλά εντάξει, να το δεχθώ ότι αυτά είναι πολυτέλειας για την κουλτούρα και τη διανόηση, που δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει παρά να απασχολείται με άχρηστα πράγματα. Να το δεχθώ και να σας πω ότι έχουν και δίκιο όσοι θεωρούν τα παραπάνω περιττές πολυτέλειες που δεν είναι της ώρας, όταν μάλιστα η χώρα έχει ακόμα ενώπιόν της οικονομικές προκλήσεις, όταν βάλλεται και διασύρεται διεθνώς από λιβελλογραφήματα για τάχα μου δήθεν σχέσεις με τα κεφάλαια ολιγαρχών. Ναι, μάλιστα, είναι πολυτέλεια. Δεν έχωμεν χρείαν, κύριοι, τώρα. Πάντως, για ένα στρατιωτικό μουσείο κάτι θα κάνουμε. Χρήματα έχουμε για τέτοιες εθνοφελείς δουλειές. «Μα στην οργή, μουσεία δεν θέλετε, μουσεία σας φτιάχνουμε. Ό,τι κάμουμε εν λάθος δηλαδή;». Συγγνώμη, αλλά έχουν δίκιο τα πλάσματα, δεν ευχαριστιόμαστε με τίποτα.

Εντάξει, το δέχομαι, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες είναι ψιλά γράμματα και δεν τα χρειαζόμαστε, άρα το ένα εκατομμύριο ευρώ, παρά κάτι, δεν αξίζει να πάει εκεί. Να φτιάξει το κράτος τα οικονομικά του, να σταθούμε, βρε αδελφέ, στα πόδια μας και βλέπουμε. Πρώτα οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των κρατικών αξιωματούχων. Άσχετο, αλλά για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη μάς πήρε κάποιες μέρες ως Πολιτεία να αποφασίσουμε ότι θα καλύψουμε την αγωγή που είναι αναγκαία. Αφού πρώτα κινητοποιήθηκε το άπαν σύμπαν! Βέβαια, πιθανώς να χρειάστηκε να δουν στο Υπουργείο Υγείας τα κουκιά τους, και καλά έκαναν, αλλά όχι και να ζητωκραυγάζουμε γιατί η Δημοκρατία ενέκυψε σε σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολίτες τους… εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, τέτοιοι είμαστε. Αλλά θέλετε να πάμε και πιο πριν; Βρέθηκε νεκρή πολίτις της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πέριξ του Νοσοκομείου Λεμεσού, η 79χρονη Μαρούλα Κυριάκου, η οποία ζούσε με τα χίλια προβλήματά της ζωή αφόρητο… εντάξει, δεν πολυκατάλαβαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πόσα προβλήματα αντιμετώπιζε εκείνη και η οικογένειά της, έπαιρνε και το ΕΕΕ, ευτυχώς που δεν είναι ΑΑΑ να το λέγαμε και απόλυτη εγγύηση, και δεν άνοιξε ρουθούνι. Δεν βρέθηκε ένας υπουργός, ένας αξιωματούχος, ψηλά ιστάμενος να πει δυο κουβέντες.

Να, λοιπόν, πού θα μπορούσε να πάει το ένα εκατομμύριο, παρά κάτι, σε έναν εφ’ όλης της ύλης σχεδιασμό των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και ας μείνουν οι κρατικοί μας αξιωματούχοι με τα παλιά ή ας βρούνε φθηνότερα. Ηλεκτρικά, υβριδικά, ή όπως αλλιώς τα λένε. Είναι πολλά τα λεφτά για σίδερα, και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πλέον έφηβη, για να θέλει να δείχνεται, ούτε και ζηλόφθων γειτόνισσα να χουμίζεται… Ενηλικιώθηκε και θα πρέπει να σταματήσει να κακομαθαίνει τα παιδιά της, τα αγαπημένα της παιδιά, αξιωματούχους και λοιπούς παρατρεχάμενους. Και ας αφήσουμε τον πολιτισμό, τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες, είναι χόμπι και χαμένα χρήματα, το δέχομαι, αλλά οι πολίτες της Δημοκρατίας είναι το κεφάλαιό της και όσο αυτό το κεφάλαιο ανθεί θα φέρνει κι άλλο, και άλλο και μπορεί κάποια μέρα να μην πεθαίνει ο κόσμος στα προαύλια των νοσοκομείων, που το ΕΕΕ θα είναι εγγύηση για μια καλή ζωή, σε στιγμές ατυχίας. Όχι φιλοδώρημα του κράτους, για να βγαίνει από την έννοια!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Σε αφαίρεση του όρου 4.11, προχωρεί άμεσα ο ΟΧΣ

«Ωραία είδηση για τον όρο 4.11. Αλήθεια τι λέει αυτός ο όρος; »
Χ  |  19:28

Σε αφαίρεση του όρου 4.11, προχωρεί άμεσα ο ΟΧΣ

«Ωραία είδηση για τον όρο 4.11. Αλήθεια τι λέει αυτός ο όρος; »
Χ  |  19:27

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X