ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αργή προσαρμογή

Οι αποφάσεις γύρω από τα επιτόκια του ευρώ είναι η μια πλευρά της εξίσωσης

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Αύριο το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για τελευταία φορά εντός του 2022. Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση ύψους 0,5%. Η ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τα επιτόκια κατά 2% με αφετηρία το -0,5%. Οι νομισματικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ αναμένεται πως θα συνεχιστούν και το 2023 με στόχο την διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων στο 3% σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Μετά την αυριανή αναμενόμενη αύξηση, το επιτόκιο βάσης θα διαμορφωθεί στο 2%. Οι μηχανισμοί της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
Στο μακροοικονομικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρής και περιορισμένης έκτασης ύφεσης το 2023 σε βαθμό που όμως δεν αναμένεται πως θα «κοκκινήσει» την οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο του έτους. Άγνωστος παράγοντας παραμένει η αγορά εργασίας όπου τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο από τα συνδικάτα για αυξήσεις των μισθών. Η διαδικασία παρακολουθείται από την νομισματική αρχή και εφόσον προκύψει η ανάγκη θα γίνουν ανάλογες παρεμβάσεις

Οι αποφάσεις γύρω από τα επιτόκια του ευρώ είναι η μια πλευρά της εξίσωσης. Η περιοριστική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται σε ένα πόδι μιας και τα επιτόκια αποτελούν τον ένα πυλώνα. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συζήτηση που θα γίνει γύρω από την μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που συσσώρευσε όλα αυτά τα χρόνια η ΕΚΤ. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ περιλαμβάνει σήμερα ομόλογα ύψους €8,8 τρισ. τα οποία αποκτήθηκαν μέσα από τις διαδικασίες ποσοτικής χαλάρωσης. Η ποσοτική χαλάρωση χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια κατά κόρον προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού των κρατών σε χαμηλά επίπεδα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Το σημαντικό της αυριανής συνάντησης αφορά στις αποφάσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο τερατώδες χαρτοφυλάκιο ομολόγων

Το σημαντικό της αυριανής συνάντησης αφορά στις αποφάσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο τερατώδες χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνάντηση της Πέμπτης θα περιοριστεί μόνο στις παραμέτρους βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί η συρρίκνωση. Αυτό που μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί είναι ότι οι όποιες ενέργειες θα είναι μετρήσιμες και προβλέψιμες εκτεινόμενες σε βάθος χρόνου. Αρχές, που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση των επιτοκίων καθώς έγιναν μεγάλες και σε σύντομο χρονικό διάστημα κινήσεις.
Οι αποφάσεις σε σχέση με τα ομόλογα αναμένεται πως θα περιοριστούν σε όσα αποκτήθηκαν από τα μέσα του 2014 και μετά και δεν θα περιλαμβάνουν αυτά που αποκτήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ως πρώτο βήμα, εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί η μη επανεπένδυση των λήξεων στο χαρτοφυλάκιο και όχι μια σαφής πρόθεση για έναρξη πωλήσεων. Οι αποφάσεις θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023 αφού μετά τον χειμώνα εκτιμάται πως θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση.

Για πέραν της μιας δεκαετίας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πέτυχαν να αποσοβήσουν μεγάλες κρίσεις αλλά κυρίως να αφαιρέσουν την πολιτική τοξικότητα που συνεπάγεται μια προσφυγή ενός κράτους μέλους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Στην παρούσα συγκυρία όπου η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβάλλεται δεν υπάρχει η δυνατότητα για συνέχιση ανάλογων παρεμβάσεων. Το μεγάλο μέγεθος του χαρτοφυλακίου ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων πέραν της αργής προσαρμογής αν δεν θέλουμε να προκληθεί μια νέα κρίση χρέους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση