ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οριστική έξοδος από την κρίση

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι εκλογές για το νέο κοινοβούλιο τέλειωσαν και ελπίδα όλων είναι ότι θα προκύψει μια λειτουργική Βουλή για να δώσει τη μεταρρυθμιστική ώθηση, που έχει ανάγκη ο τόπος και αποτελεί προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση του πλάνου ανάκαμψης από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Ταμείο. Η ετοιμότητα της τοπικής Βουλής για να προωθήσει τα νομοσχέδια αποτελεί σίγουρα παράγοντα επιτυχίας για ένα θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία, δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζεται και η ευρωπαϊκή παράλληλη διαδικασία που είναι εξίσου απαιτητική και κρύβει παγίδες. Για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια τα συμφέροντα εντός ΕΕ χωρίζονται μεταξύ των χωρών που ασπάζονται τη λιτότητα και των μεσογειακών χωρών, που βρίσκονται σε ανάγκη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά λεφτά των σχεδίων για επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Η Πορτογαλία, η οποία ολοκληρώνει στο τέλος του μηνός την προεδρία της ΕΕ, θέτει τον πήχη της επιτυχίας στη σύγκληση ειδικής συνόδου των υπουργών Οικονομικών για έγκριση εκείνων των σχεδίων που θα έχει επεξεργαστεί και εγκρίνει η Κομισιόν, σηματοδοτώντας με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο την εκκίνηση του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη. Πέραν της Πορτογαλίας, που έχει ήδη καταθέσει πρώτη το σχέδιό της, σε προχωρημένες συζητήσεις με την Κομισιόν για την αξιολόγηση βρίσκονται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία. Η διαδικασία προβλέπει ότι η έγκριση από την Κομισιόν θα συνοδευτεί και από εισηγήσεις για λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα δεσμεύουν τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την σειρά του, αν και δεν προβλέπεται να συζητήσει τα σχέδια ανάκαμψης των χωρών, θα μπορεί να υποβάλει ερωτήματα προς την Κομισιόν αναφορικά με τις αξιολογήσεις των σχεδίων.

Όσον αφορά στο μέρος της άντλησης των χρημάτων, η Κομισιόν έχει λάβει τη θετική γνώμη των κρατών-μελών για έναρξη του δανεισμού και αναμένεται πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τα ποσά που θα αντληθούν εντός του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα ανέρχεται στα €100 δισ. και θα αντληθεί σε περίοδο ενός μηνός, πάντα σε συνεννόηση με τις εθνικές κυβερνήσεις για να μην διαταραχθεί η έκδοση των δικών τους ομολόγων. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν με βάση την πολιτική απόφαση που καλείται να υλοποιήσει θα αντλήσει στο σύνολο €750 δισ.

Η παρούσα οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμη αφού η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων έχει προκαλέσει αύξηση στους δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που αυτό με την σειρά του μεταφράζεται σε ισχυρή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες. Η Ευρώπη φαίνεται να εισέρχεται δυναμικά στον δρόμο της ανάκαμψης και τα χρηματικά ποσά που έχουν αποφασιστεί να διατεθούν για αυτόν τον σκοπό, στο πλαίσιο του Ταμείου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, είναι σημαντικό να κάνουν την εμφάνισή τους τώρα και όχι αργότερα.

Η πολύ καλή και συντονισμένη ανταπόκριση των ευρωπαϊκών οργάνων με ναυαρχίδα την ΕΚΤ έχει αποτρέψει τα χειρότερα, σε σχέση με μια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να ξεσπάσει λόγω της πανδημίας. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σημαντικές για την επανεκκίνηση των οικονομιών και τώρα που έφτασε η ώρα της υλοποίησης αυτών των σχεδιασμών δεν επιτρέπεται σε κανέναν να κωλυσιεργήσει. Όλοι οι συντελεστές στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να συντονιστούν για να εκτελέσουν μια ιδιαίτερα απαιτητική «χορογραφία», ως απαραίτητη προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση