ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παζλ για γερούς λύτες

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε ρυθμούς αβεβαιότητας

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά σήμερα από ότι το 2008 τόσο σε τραπεζικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αφενός οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες με λιγότερα προβλήματα στους ισολογισμούς τους, αφετέρου τα κράτη της Ευρωζώνης είναι πιο ανταγωνιστικά στο ισοζύγιο πληρωμών. Σήμερα όμως υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα αν και περισσότερο διαχειρίσιμα από τότε που κάποια στιγμή στέρεψαν οι επιλογές και τα πράγματα νομοτελειακά οδηγήθηκαν στα άκρα. Όσον αφορά στη συνέχεια, η ύφεση στην Ευρωζώνη για τους κεντρικούς τραπεζίτες δεν αποτελεί ένα πιθανό σενάριο καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική του πορεία και η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται στάσιμη.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε ρυθμούς αβεβαιότητας. Αρχικά ήταν η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Σήμερα, που αισίως βγαίνουμε από τον χειμώνα χωρίς τις ενεργειακές αντιξοότητες που αναμένονταν μια νέα πηγή αβεβαιότητας σε σχέση με τις τράπεζες, έρχεται να αντικαταστήσει το ενεργειακό αφήγημα. Η ανάγνωση της συγκυρίας ευνοεί το σενάριο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, καθώς η κατανάλωση αναμένεται να περιοριστεί, γεγονός που θα τραβήξει προς τα κάτω και την οικονομική δραστηριότητα επαναφέροντας στο προσκήνιο το σενάριο της ύφεσης.

Η μάχη των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό συνεχίζεται, καθώς ο στόχος παραμένει στο κεντρικό σενάριο του 2% με χρονικό προσδιορισμό τα 2 χρόνια από σήμερα

Η μάχη των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό συνεχίζεται, καθώς ο στόχος παραμένει στο κεντρικό σενάριο του 2% με χρονικό προσδιορισμό τα 2 χρόνια από σήμερα. Τους προηγούμενους εννέα μήνες παρατηρήσαμε μια βίαιη άνοδο των επιτοκίων σε μια προσπάθεια επηρεασμού της ζήτησης. Η έμμεση παρέμβαση στα επιτόκια δεν θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα χωρίς τη συνεργασία των εμπορικών τραπεζών ως οι μόνοι φορείς που έχουν άμεση σχέση με την πραγματική οικονομία. Αυτή η συνεργασία μέχρι σήμερα δεν φαινόταν να λειτουργεί, καθώς οι μόνες βοήθειες για τον πληθωρισμό ήρθαν από την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Η ζήτηση παρέμεινε περίπου αναλλοίωτη, αφού οι όροι χρηματοδότησης δεν τροποποιήθηκαν με τρόπο που θα μειωνόταν η ρευστότητα στο σύστημα.

Η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή όμως λειτουργεί ευνοϊκά προς την κατεύθυνση περιορισμού των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να αποκτήσει μια προς τα κάτω δυναμική, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Θετικά προς την υλοποίηση των στόχων του πληθωρισμού αναμένεται να λειτουργήσει και ο τερματισμός στο τέλος του έτους των διάφορων κυβερνητικών επιδομάτων. Δυστυχώς η στόχευση, αν και ήταν από όλους επιθυμητή, δεν κατέστη εφικτή για διάφορους αντικειμενικούς και πολιτικούς λόγους με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο πληθωρισμός.

Στο τέλος του χρόνου δεν λήγουν μόνο τα επιδόματά, αλλά επανέρχεται και ο δημοσιονομικός κανόνας για το έλλειμα και το χρέος. Οι προϋπολογισμοί που θα ετοιμαστούν για το 2024 θα πρέπει να λάβουν υπόψη το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης όπως αυτό θα μεταρρυθμιστεί. Οι οικονομικοί σχεδιασμοί για το επόμενο έτος θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη και το νέο καθεστώς επιτοκίων που δεν είναι καθόλου ευνοϊκό. Σε αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να καλυφθεί και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ρίχνει βαριά σκιά και απορροφά σημαντικό ευρωπαϊκό οικονομικό κεφάλαιο. Ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης ξαφνικά μετατρέπεται από μια τυπική διαδικασία σε ένα παζλ για γερούς λύτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Με τους ίδιους, υπερατλαντικούς, πρωταγωνιστές τα δεδομένα δεν αλλάζουν ούτε και διαφοροποιούνται ποσώς.
Η κατάληξη πάντοτε στα ίδια της από μακρού στοχευμένης φτωχοποίησης των πολιτών και παράλληλα ο πλούτος να περιέρχεται όλο και σε λιγότερα χέρια ως εκ των πρωτοκόλλων του σεναρίου.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση