ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέραν του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι πλέον ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες θέτουν σε συζήτηση ξανά την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή την φορά, πέραν της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έχουμε και δείκτες κοινωνικής συνοχής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ποσοστό του πληθυσμού που βελτίωσε την οικονομική του θέση, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης στην οικονομία. Αυτό που συχνά ακούμε να αναφέρεται ως: «ανάπτυξη για όλους».

Οι ενέργειες για την παροχή ίσων ευκαιριών για συμμετοχή στην ανάπτυξη της οικονομίας, περιλαμβάνουν και την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ταμείου για την ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμες, νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μέσω αυτού του ταμείου αποκτούν χρηματοδότηση χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος αποκτάται δύσκολα και εξυπηρετείται ακόμα δυσκολότερα. Αντ’ αυτού, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χρηματοδότηση και σε αντάλλαγμα παραχωρούν μερίδια στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το χρηματοδοτικό κενό στην Κύπρο για τέτοιες επενδύσεις είναι 35 εκ. ευρώ.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος ετοιμάζει το δικό της ταμείο, με χρηματοδότηση ύψους 20 εκ. ευρώ από το κράτος με τμηματικές καταβολές που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2022. Στον ιδιωτικό τομέα απομένει ένα ποσό γύρω στα 15 εκ. ευρώ. Το ταμείο θα διοικείται από επενδυτική επιτροπή και οι αποφάσεις της θα εφαρμόζονται από επαγγελματία διαχειριστή, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διαγωνισμό. Για να είναι επιτυχημένο το κυπριακό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου θα πρέπει εκτός από κεφάλαια να προσφέρει και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις στους τομείς της στρατηγικής, της διοίκησης και της εσωτερικής λειτουργίας.

Εφόσον συσταθεί και λειτουργήσει με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, το κυπριακό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου είναι αρκετό από μόνο του για να μετασχηματίσει, αργά αλλά σταθερά, το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου και να οδηγήσει σε πιο διατηρήσιμους και βιώσιμους τρόπους οικονομικής μεγέθυνσης. Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του κυπριακού ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια γενιά νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε εμπορικά επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η περίπτωση του 28χρονου ινδικής καταγωγής SabeerBhatia, ο οποίος κατάφερε να εμπνεύσει μια γενιά συμπατριωτών του όταν δημιούργησε και εν συνεχεία πούλησε στον Bill Gates προς 400 εκ. δολάρια, την εταιρεία διαδικτυακού ταχυδρομείου hotmail.com. Οι κυπριακές επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν από το ταμείο, θα προωθούν κυρίως εκτός Κύπρου προϊόντα και υπηρεσίες «madeinCyprus» βελτιώνοντας σημαντικά την εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας.

Οι εξωστρεφείς οικονομίες είναι αυτές που απευθύνονται στον έξω κόσμο προφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών προσελκύοντας έτσι σημαντικές επενδύσεις που χρηματοδοτούν με την σειρά τους, τις εσωτερικά παραγόμενες ιδέες. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό και αρκετά πιο σημαντικό από την απλή μετακόμιση ξένων ιδεών σε μια χώρα λόγω έμμεσων θετικών συνεργειών, όπως είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και το σταθερό φορολογικό καθεστώς. Μέσω του ταμείου θα μπορέσει να αναδειχθεί το κυπριακό ταλέντο και να ενθαρρυνθεί η παραγωγή νέων ιδεών. Ένας νέος και πιο υγιής ανταγωνισμός, θα αναπτυχθεί επιτυγχάνοντας το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από μια μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση