ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

11η Σεπτεμβρίου και πανδημία

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Όταν σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια το δεύτερο αεροπλάνο εμβόλισε τον δεύτερο από τους Δίδυμους Πύργους, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για έγκλημα και όχι ατύχημα, αμέσως καταλάβαμε ότι η ζωή μας θα άλλαζε. Όταν στις αρχές αυτού του χρόνου ακούσαμε για έναν νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε σε επαρχιακή κινεζική πόλη, αργήσαμε να καταλάβουμε ότι ο κόσμος μας θα αλλάζει με ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο. Η πανδημία της ασθένειας COVID-19 ανέτρεψε τις συνήθειες της ζωής όλων και πολλαπλασίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Στη δική μας περιοχή, επηρεάζει ουσιαστικά τις δυναμικές που τέθηκαν σε κίνηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο «Πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» που εξαπέλυσαν τότε οι ΗΠΑ συνέβαλε στη φυγή τουλάχιστον 37 εκατ. ανθρώπων από τις εστίες τους, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το κύμα μετανάστευσης και προσφυγιάς έφθασε και στην Ευρώπη, προκαλώντας εξελίξεις που επηρεάζουν τις κοινωνίες πολλών χωρών και την πολιτική πορεία της Ε.Ε. Στις ΗΠΑ, η κόπωση με τους ατελείωτους πολέμους, μαζί με την απεξάρτηση της χώρας από τις πηγές ενέργειας της περιοχής, οδηγούν σε ολοένα μικρότερη συμμετοχή της μόνης υπερδύναμης στις εξελίξεις στη γειτονιά μας. Ο «πόλεμος διά αντιπροσώπων» των σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων που ακολούθησε, αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή. Η πανδημία, όμως, απειλεί όχι μόνο τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αλλά και τις χώρες που πρωταγωνιστούν στις «μετά 9/11» εξελίξεις και τις χώρες που βρίσκονται μακριά από τα μέτωπα.

Οι ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων του πλανήτη (εργασία στο σπίτι, διόγκωση χρέους και αυξανόμενη ανεργία, διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών, περιορισμός στις μεταφορές κ.ά.) οδήγησαν σε κάθετη πτώση της ζήτησης για ενέργεια. Είναι απρόβλεπτη η πορεία χωρών όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ποιες θα είναι οι μακρόχρονες επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Η Τουρκία, που επιδιώκει να γίνει ηγέτιδα δύναμη, θα μπορεί να επεκτείνεται συνεχώς εκτός ορίων χωρίς την περαιτέρω στήριξη του Κατάρ; Το Ισραήλ θα έρθει σε συμφωνία με τους Παλαιστινίους; Οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στην περιοχή; Τα ερωτήματα είναι πολλά και η αβεβαιότητα απόλυτη. Σε αυτόν τον κόσμο πορευόμαστε σήμερα. Επιβάλλεται να το κατανοούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση