ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυρότερο μέτρο, η συνεργασία

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Ενόσω η Ελλάδα πολεμάει να ελέγξει την πανδημία καταγράφοντας την απώλεια 9.788 ανθρώπων έως χθες, καθώς αυξάνεται η πίεση για χαλάρωση των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού, αξίζει να υπενθυμίσουμε πόσο αναγκαία είναι η τήρησή τους. Η Ταϊβάν, με πληθυσμό 23,6 εκατ., κατέγραψε μόλις 11 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Παρότι δεν εφάρμοσε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε έκλεισε τα σχολεία, σε περιπτώσεις κρουσμάτων επέβαλε αυστηρούς ελέγχους, την ανίχνευση επαφών και καραντίνα, ενώ στον γενικό πληθυσμό επιβλήθηκαν η χρήση μάσκας, η καθαριότητα και η τήρηση αποστάσεων μεταξύ ανθρώπων. Ο,τι εφαρμόστηκε σε πολλές άλλες χώρες, με μικρότερη επιτυχία.

Επειδή είναι νησί και γρήγορα απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών, η Ταϊβάν ίσως να μην είναι το καλύτερο παράδειγμα για την καταπολέμηση του ιού. Ομως, επειδή το 2003 ο ιός SARS είχε προκαλέσει 180 θανάτους στο νησί, είναι σαφές ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά ήταν βελτιωμένη. Οπως η Ελλάδα στο πρώτο κύμα, η Ταϊβάν πρόλαβε την ευρεία διασπορά του νέου κορωνοϊού και έτσι απέδωσαν τα μέτρα που επέβαλε. Κατάφερε, όμως, να αποφύγει νέα έξαρση. Πρόσφατη μελέτη του Journal of the American Medical Association κατέδειξε ότι στην Ταϊβάν η εφαρμογή των μέτρων στην περίπτωση κρουσμάτων (ανίχνευση, καραντίνα κ.ά.) κατέβαζε τον δείκτη αναμετάδοσης από το 2,5 στο 1,53, ενώ αυτά που εφάρμοζε ο γενικός πληθυσμός τον περιόριζαν στο 1,3. Δηλαδή, μόνο ο συνδυασμός «προσωπικών» και «γενικών» μέτρων μπόρεσε να φέρει τον δείκτη κάτω από 1 (στο 0,85) και έτσι να ελεγχθεί η διασπορά.

Σήμερα, η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας δυσχεραίνει την προσπάθεια ελέγχου του ιού. Επειδή η μεταδοτικότητά της είναι 70% μεγαλύτερη, εάν ο δείκτης αναμετάδοσης (Rt ή R0) είναι 1, εκεί που 10 άτομα θα μετέδιδαν τον αρχικό ιό σε άλλους 10, η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται σε 17. Απαιτείται, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ελεγχθεί, τη στιγμή που αυξάνεται η κινητικότητα του πληθυσμού. Ο αυξανόμενος αριθμός των εμβολιασμένων δεν αρκεί ακόμη για να σταματήσει τον ιό. «Για να περιοριστεί η πανδημία COVID-19, χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών υπηρεσιών και των πολιτών», ήταν το συμπέρασμα της μελέτης για την Ταϊβάν. Τώρα οι Ελληνες δίνουμε εξετάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση