ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απού φελά, παντού φελά...

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Εύη Αναγιωτού, είπε ότι η λεωφόρος Μακαρίου, κινείται στα πρότυπα της Σανς Ελιζέ του Παρισιού και της Oxford Street του Λονδίνου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Απού φελά, παντού φελά...

Ο κ. Κώστας Χαμπιαούρης κατάφερε το ακατόρθωτο, να βγάλει στους δρόμους χιλιάδες εκπαιδευτικούς το καλοκαίρι του 2018. Τόσο κόσμο είχαν να δουν οι κυπριακοί δρόμοι πάρα πολλά χρόνια. Έγινε το μάλε βράσε, εκπαιδευτικοί και υπουργός μαλλιά-κουβάρια... Αλλά επειδή απού φελά, παντού φελά, που λέμε και στα χωριά μου, ο άξιος άνθρωπος θα βρει την άκρη του, το 2018 δημιουργήθηκε ο θεσμός του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, και ο κ. Χαμπιαούρης διορίστηκε Επίτροπος... και επειδή ο καιρός περνάει και νέοι άνθρωποι δεν υπάρχουν, και τελειώνει και η θητεία της νυν κυβέρνησης, ο κ. Χαμπιαούρης διορίστηκε στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μια υπηρεσία που μαντέψτε, έχει να κάνει με την παιδεία... «Αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι ο διορισμός, τοποθέτηση μετά από αυτόν, επικύρωση διορισμού, κατάταξη, μονιμοποίηση, προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση, παραχώρηση υπηρεσιών και αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών λειτουργών και η επ’ αυτών άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, περιλαμβανομένης της απόλυσης ή της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους». Βαστάτε, Τούρκοι, τ’ άλογα... λίγο να ξανασάνω!

Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Εύη Αναγιωτού, είπε ότι η λεωφόρος Μακαρίου, κινείται στα πρότυπα της Σανς Ελιζέ του Παρισιού και της Oxford Street του Λονδίνου. Και εμείς καλώς σας ήβραμε, λέω εγώ. Δυστυχώς, δεν έχει καμία σχέση η λεωφόρος Μακαρίου με τις ως άνω οδούς και όσο έχουμε τέτοιους αστικούς μεγαλοϊδεατισμούς τόσο θα φέρνουμε στη χώρα μας παραδείγματα ως κακέκτυπα. Μη θυμηθώ εκείνα τα χριστουγεννιάτικα δρώμενα στη Μακαρίου. Θα πρέπει να έχουμε να κατά νου πώς θα κάνουμε ελκυστικά τα αστικά μας κέντρα, υιοθετώντας και πρότυπα από το εξωτερικό, αλλά πρωτίστως αξιοποιώντας τη δική μας εμπειρία και τις δικές μας ανάγκες. Ας μοιάζει η Μακαρίου με μια ζωντανή λεωφόρο και ας μην είναι ούτε Σανς Ελιζέ ούτε Oxford Street. Φτάνει πια να ζούμε με όραμα να γίνουμε κάτι που δεν μπορούμε.

Πολλοί για έναν θρόνο

Παρευρέθηκα προχθές σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στη Λευκωσία, στο οποίο παρευρέθηκε και ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες, διαφωνούσαν με τις προσφωνήσεις πανιερότατος ή σεβασμιότατος, ακόμη περισσότεροι/ες όμως συμφωνούσαν με την προσφώνηση μακαριότατος, που του αποδόθηκε πολλές φορές. Ο ίδιος ωστόσο, ομολογουμένως, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά αυτές τις φωνές. Έχει αρχίσει λοιπόν για τα καλά και στα λαϊκά στρώματα ο προεκλογικός αρχιεπισκοπικός αγώνας και ως ίδιον αυτών των εκλογών και οι λογής-λογής μετεκλογικοί υπολογισμοί. Εγώ ένα έχω να πω! «Σκεφθήτε το πως έχετε Θεόν πουπανωθιόν σας | μεν και κοπή η γλώσσα σας ίσια που τον λαιμόν σας» όπως είπε ο ποιητάρης Γεώργιος Βαρτακκούδης, το ποιητάρικο του οποίου πρόσφατα δημοσιεύσαμε, για το Αρχιεπισκοπικό Ζήτημα του 1900, ο οποίος κλείνει το ποιητάρικό του ως εξής: «Χριστιανοί να βλέπεστε γιατ’ είνε αμαρτία κεθθωρείτε αιώνιον ύστερα βασιλείαν [...].»

Ακαδημία και Βραβεία

Και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών συνεχίζει το έργο της με τα καθιερωμένα πια βραβεία της, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου κατά την Πανηγυρική Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2022. Φυσικά, πριν από αυτή την εκδήλωση υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Το Μνημόνιο προνοεί τη στενή συνεργασία των δύο μερών με βασικούς πυρήνες ώθησης την έρευνα, την εκπαίδευση και την επιστημονική αριστεία προκειμένου η Κύπρος να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο αριστείας στους βασικούς αυτούς τομείς». Έτσι, γενικά, να γίνουμε κέντρο αριστείας... Τον Ιούνιο του 2022 μέλη της Ακαδημίας μας συναντήθηκαν με μέλη της Ακαδημίας Αθηνών με αντικείμενο της συνάντησης τη συνεργασία των δύο Ακαδημιών, «με επικέντρωση σε θέματα ενέργειας, δεδομένης της μεγάλης σπουδαιότητας των θεμάτων αυτών στην εποχή μας. Η συνάντηση υπήρξε πολύ παραγωγική». Γενικά, ομιλούντες πάντως η Ακαδημία γενικολογεί... Μια εκδήλωση για τον Μορφίτη Νίκο Κονομή την έχουν σκεφτεί;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση