ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν τρέχει κάστανο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Δεν τρέχει κάστανο

Όλα καλά, και σιγά τις αποκαλύψεις. «Αναμέναμε να βλέπαμε κάτι το πιο ηχηρό, αλλά είναι αναδημοσίευση διαφόρων γεγονότων που προσπαθούν οι δημοσιογράφοι να τα συνδέσουν», είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ήρθαν για ακόμη μία φορά οι κουτόφραγκοι να μας πουν ότι είμαστε χώρα με ασθενή ηθική όσον αφορά τα οικονομικά. Ο δε πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «η φήμη της χώρας μας, η αξιοπιστία της χώρας μας αντιλαμβάνεστε ότι είναι καθοριστικής σημασίας μέσα στην προσπάθεια του συνόλου του κυπριακού λαού, […]. Άρα, φυσικά είναι ένα θέμα που είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, κανείς δεν μπορεί να είναι και δεν είναι πάνω από το όνομα και τη φήμη της χώρας μας και όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν». Δεν θα ήταν άσχημο να φτιάχναμε μία νέα Αρχή, ή και να διορίζαμε μία νέα επιτροπή διερεύνησης, από ανεξάρτητους δικηγόρους. Να έβγαζαν ένα πόρισμα, να το αμφισβητούσαμε μετά και να μύριζε παιχνίδι η κατάσταση… έτσι ξεροσφύρι διερεύνηση εγώ δεν τη δέχομαι.

Εκεί ψηλά…

Άσχετο, αλλά διαβάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για το ότι και αυτό το θέμα είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σκέφτηκα ότι έχει γεμίσει ο πίνακας των προτεραιοτήτων της: 1) «Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν ψηλά στις προτεραιότητες μας το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων γενικότερα […]» όταν παρέλαβε την ετήσια έκθεση για το 2021 της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Δέσπως Μιχαηλίδου. 2) Η ομογένεια είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της κυβέρνησης, κατά την ομιλία του στην Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς. 3) «Είναι η ένδειξη του πόσο ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου», σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Εργαστηρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Και ξανά...

4) « […] που τοποθετεί το θέμα των αγνοουμένων πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας» σε οπτικογραφημένο μήνυμά του στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων, που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. 5) «Ως Πολιτεία έχουμε θέσει την αντιμετώπιση του καρκίνου ανάμεσα στις σημαντικότερες προτεραιότητές μας» στον χαιρετισμό του στην Ημερίδα «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου». 6) «Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», σε δηλώσεις του όταν συνάντησε τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Και ξανά…

7) «Προτεραιότητά μας ο Άνθρωπος, η παιδεία, η υγεία, η εργασία, η καθημερινότητα όλων των συνανθρώπων μας, των γονέων, των μονογονιών και πολυτέκνων, των ατόμων με αναπηρίες, των συνταξιούχων μας. Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η νέα γενιά του τόπου μας, το μέλλον της πατρίδας μας και η δημιουργία ουσιαστικής ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του κυπριακού λαού» στο Πασχαλινό του μήνυμα. 8) «Δεν μπορούμε στην ουσία και δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που είναι το δημογραφικό, είναι μια πρόκληση μείζονος σημασίας, την οποία ως κυβέρνηση έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας», σε χαιρετισμό του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, που οργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων στην Αλάμπρα. Γενικά, όλα είναι προτεραιότητα. Ιεράρχηση θα γίνει;

Πολιτισμός Vs Βαρβαρότητας

Και θα έλεγε κανείς ότι ο Χαμπής Τσαγγάρης, ο χαράκτης, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί κάνει υπερήφανη την Κύπρο θα είχε, τουλάχιστον, αυτός μία καλύτερη αντιμετώπιση. Θυμάστε, βέβαια, ότι πριν από λίγες εβδομάδες ολόκληρη η Κύπρος του έστελνε συγχαρητήρια για το Βραβείο της Europa Nostra. Εντάξει, πέρασαν οι μέρες, και ενώ θα έπρεπε ο Χαμπής να ασχολείται με την τέχνη του, όπως μόνο αυτός ξέρει, ανακοινώνει την αναστολή του Μουσείου Χαρακτικής στα Πλατανίσκια, εξαιτίας εισροής νερού στο πάτωμα του υποστατικού με το αρχείο του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Κύριε πρόεδρε, κυρία υφυπουργέ Πολιτισμού, βάλτε πραγματικά στις προτεραιότητές σας το έργο άξιων ανθρώπων του πολιτισμού. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος.

Πολιτιστικός ή πολιτισμικός

Η Πολιτισμική Ατζέντα του ΚΥΠΕ τελικά τι είναι: Ανακοινώσεις που αφορούν τον πολιτισμό ως ευρεία έννοια, π.χ. ανακοινώσεις για τον πολιτισμό των Σουμερίων; Για τον πολιτισμό των Αζτέκων ή κάτι που τέλος πάντων έχει να κάνει με τον κυπριακό πολιτισμό; Ή ατζέντα που αφορά τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών φορέων της χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Όπως και να ’χει, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου η μοναδική πολιτισμική εκδήλωση ήταν αυτή; «1900 Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων - Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του δρ Ελευθέριου Αντωνίου με τίτλο «Προσκυνητάρια / Εικονοστάσια της Κύπρου» (Αίθουσα Συνοδικού Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής)».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση