ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διάλεξη κλαυσίγελος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Διάλεξη κλαυσίγελος

Σπουδαίες και ωραίες διαλέξεις η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να ακούσω ότι διοργανώνονται και έψαχνα να δω τι θα προτείνω στις διάφορες ατζέντες που φιλοξενώ στις στήλες μου στην Καθημερινή και «Οικονομική» Καθημερινή. Και ψάχνοντας στο διαδίκτυο είδα την άκρως ενδιαφέρουσα πρόσκληση που αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Χλώρακα της Πάφου. Οι ομιλητές όλοι ένας και ένας… μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, ειδικός σε τέτοια ζητήματα… Δρ Χρήστος Αντωνιάδης επίσης ειδικός, Παναγιώτης Νούνης αναπληρωτής εκπαιδευτικός, ειδικός επίσης, Λάρης Βραχίμης, ως νομικός επίσης ειδικός και uber alles ο βουλευτής της προόδου γενικώς Ανδρέας Θεμιστοκλέους επίσης ειδικός… Με κεντρικό σύνθημα «Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Νικητής»… και για να σοβαρευτούμε αυτή η αλλοπρόσαλλη πεντάδα κρίνεται από τη στήλη άκρως ανησυχητική, γιατί μπορεί στην Ελλάδα να έχουν μπει οι Σπαρτιάτες στη Βουλή, εδώ όμως μαζεύονται και κατηχούν και εμείς γελάμε… ώσπου θα είναι αργά για κλάματα. Ο αρχιεπίσκοπος άραγε δεν έχει να πει κάτι; Και για τον υποκείμενό του επίσκοπο και για το σύνθημα…

Περί αποκλεισμού Ι

Θα πρέπει να δούμε γενικώς το πώς τα άτομα με διάφορες αναπηρίες δεν θα αποκλείονται από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ή δεν θα ταλαιπωρούνται για να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση ή κάποια συναυλία. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε πλήρως συμπεριληπτικοί. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να ελέγχει αν οι πολιτιστικοί χώροι είναι πλήρως προσβάσιμοι, αν τηρούνται οι κείμενες νομοθεσίες, αλλά και ευθύνη των οργανισμών και φορέων να προσφέρουν το προϊόν τους σε όλους τους πολίτες. Δεν αρκούν ημίμετρα, πρέπει να γίνει κανονικότητα η ανεμπόδιστη πρόσβαση, η δυνατότητα παρακολούθησης, οι ακουστικές ξεναγήσεις, οι απτικές διαδρομές με γραφή Μπράιγ και λοιπά. Ο πολιτισμός εν έτει 2023 θα πρέπει να είναι κτήμα όλων, αλλιώς επιστρέφουμε σε εποχές παρωχημένες, στις οποίες κανείς δεν θέλει να γυρίσει.

Περί αποκλεισμού ΙΙ

Βέβαια θα μου πείτε ότι τα οχήματα κινητών καμερών για τη βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων παρκάρουν σε χώρο στάθμευσης ατόμων με αναπηρία για τα θέατρα και τα τοιαύτα θα νοιαζόμαστε. Πάντως, η Αστυνομία, όπως ειπώθηκε στη διαδικτυακή «Κ» ψάχνει τον οδηγό για να τον καταγγείλει. Ερωτήματα πολλά… Τα βανάκια αυτά πάνε όπου θέλουν; γιατί εκ των πραγμάτων παρκάρουν όπου θέλουν. Δεν υπάρχει σχεδιασμός διαδρομών σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου; Πόσα υπάρχουν και ποιοι είναι οι οδηγοί τους δεν ξέρει η Αστυνομία; Αν χρειαστεί συνδρομή της Αστυνομίας πώς θα το βρουν; Γενικά, η Αστυνομία μας τώρα τελευταία όλο ψάχνει… λύσεις δεν βρίσκει…

Καφενείο «Το αρεοδρόμιο»

Και τώρα που είπαμε για ψαξίματα από την Αστυνομία, βρέθηκε άραγε τρόπος από το υπουργείο Μεταφορών να μην είναι αμπελοχώραφα των επαγγελματιών οδηγών τα αεροδρόμιά μας; Ο κ. Βαφεάδης είπε ότι αναζητείται τρόπος για να διευθετηθεί το θέμα αφού, όπως είπε «αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Σκεφτείτε τώρα, έχουν γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Αστικών Ταξί, Ντίνος Κωνσταντίνου στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega «Ενημέρωση Τώρα», συσκέψεις επί συσκέψεων και δεν έχει βρεθεί λύση, σκεφτείτε να αναζητούσαμε λύση για κάτι πιο σοβαρό… «απορίομες τι χρη δραν».

Ερρει τα κάλα

Σε άλλα νέα, και πιο σοβαρά, και με αφορμή το ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας μας, έχω να πω ότι στα κόμματα του Κέντρου επικρατεί μία αναστάτωση. Προσωπικά αυτό που ξένισε περισσότερο είναι η δήλωση του κ. Σιζόπουλου προέδρου της ΕΔΕΚ για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου. Καλά, όταν πήγαινε στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη, του το είπε; Διότι τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε –μάλλον– εξελίξεις θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα της χώρας να έχουν κατασταλάξει, όχι να κουβεντιάζουμε στο Εθνικό και να μη συνεννοούμαστε, και στο τέλος λαός και Βουλή όλο μαζί θα αναρωτιόμαστε… για τα πιο σοβαρά… «απορίομες τι χρη δραν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση