ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισάγουμε θεάματα

ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΣ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εισάγουμε θεάματα

Ωραίο το αστείο, που δεν είναι αστείο, να φιλοξενηθεί στην Κύπρο ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας στο ΓΣΠ. Σοφή επιλογή και αυτού που το πρότεινε και εκείνων που το δέχθηκαν. Θα γίνει το έλα να δεις... Φυσικά, αναμένουμε να δούμε τι θα πει και η Αστυνομία Κύπρου, η οποία δεν νομίζω πως μπορεί να αστυνομεύσει ένα τέτοιο παιχνίδι, πολύ υψηλού ρίσκου. Εδώ δυσκολεύεται με μερικές δεκάδες οπαδούς, οι οποίοι καταφέρνουν συχνά πυκνά να τα κάνουν όλα λίμπα, θα τα βάλει με τους εξ Ελλάδος οπαδούς, οι οποίοι έχουν πολλάκις αποδείξει ότι δεν αστειεύονται και τα επεισόδια τα έχουν στο τσεπάκι τους; Πώς το λέει η παροιμία; Δεν μας φτάναν τα δικά μας μας φέραν κι απ’ την Πέργαμο.

Έναν χάκερ, παρακαλώ

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί λογαριασμοί χρηστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παραβιαστεί. Οι χάκερ μπλοκάρουν τα πάντα, παίρνουν στοιχεία και άλλες πληροφορίες και ο χρήστης ή η χρήστρια προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Όπως ειπώθηκε στη Στήλη μας άτομο που αποτάθηκε στη Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος/ Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποκαρδιώθηκε... Μάλλον ήξερα περισσότερα από το άτομο που μου απάντησε στο τηλέφωνο. Μάλιστα, μία από τις λύσεις που προτάθηκαν ήταν το άτομο να βρει έναν «μιτσή» χάκερ και να προσπαθήσει να ανακτήσει τα δεδομένα που υποκλάπησαν. Πάντως, μας σημειώθηκε ότι ήταν πάρα πολύ ευγενικό το όργανο που απάντησε. Ίσως θα ήταν καλό εκεί στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχουν όργανα που να μπορούν να απαντούν σε βασικά ερωτήματα των πολιτών και όχι να δίνονται λύσεις όπως οι παραπάνω.

Με το Βαρώσι, τι κάνουμε;

Διαβάζω από την επισκόπηση του τ/κ Τύπου που κάνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών: «[...] Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε την στήριξή μας στα βήματα που κάνουν οι αρχές της ΤΔΒΚ στο Βαρώσι. [...] Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ, που έχει πλήρη εξουσία και έλεγχο πάνω στο Βαρώσι, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποδοθεί στην ΤΔΒΚ η περιοχή. [...] Η ΤΔΒΚ κάνει τις απαραίτητες εργασίες για να μετατρέψει αυτή την περιοχή που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ σε κομμάτι του πολιτισμού, της οικονομίας και του τουρισμού, συνεχίζοντας αυτή την στάση της μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, η οποία λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο». Τελικά, κάποια πυροτεχνήματα αποδεικνύονται φρυκτωρίες, ακοίμητες δάδες, που ποτέ δεν σβήνουν... άραγε το φως τους κανέναν δεν τυφλώνει;

Πολιτιστικό απόθεμα για κλάματα

Σε πρόσφατη εξόρμησή μου στην ενδοχώρα του Τροόδους βρέθηκα στη Γαλάτα. Αφού επισκέφθηκα δύο από τις εκκλησίες του χωριού, Παναγία της Ποδίθου και Αρχάγγελο Μιχαήλ, βρέθηκα στον ανακαινισμένο, όπως ήξερα, Μύλο της Ροδούς, ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί το 2000-2002. Ειδυλλιακό το τοπίο, και ορίστε, βρέθηκα το 2023 στον «αποκαταστημένο» Μύλο, χρηματοδότες η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Χορηγοί ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η ΣΠΕ Κακοπετριάς - Γαλάτας και η Ιερά Μονή Κύκκου. Ο Μύλος σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ερείπιο. Τα εκθέματα που υπήρχαν (παλιά εργαλεία του νερόμυλου) έγιναν ένα με τις πέτρες και τα ξύλα, οι ενημερωτικές πινακίδες σάπιες και γενικά ο χώρος όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμος, αλλά είναι και επικίνδυνος. Το νεοσυσταθέν ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τρόοδους αυτά τα ερείπια τα έχει υπόψη του; Γιατί πολλά από τα αποκατεστημένα ιστορικά κτήρια σε ολόκληρο το Τρόοδος παρουσιάζουν αν όχι παρόμοια εικόνα, είναι αφημένα στην τύχη τους. Και τα εκατομμύρια λίρες ή ευρώ πήγαν στον βρόντο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση