ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίγη τσίπα

Αντιδρούν οι τοπικές αρχές για τις χρεώσεις για τέλεση γάμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι ακριβά λένε και πως οι τιμές είναι αποτρεπτικές...

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Λίγη τσίπα

Εξαιρετική η ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Έμπα της Πάφου. Δεν είπε τίποτε το λαϊκίστικο, δεν χάιδεψε καθόλου τα αφτιά όσων βρέθηκαν στην προεκλογική αυτή συγκέντρωση. Όχι, το παραδέχομαι, αφήστε που συμπεριφέρθηκε και με πολύ ανθρωπισμό. Όσοι και όσες εγκλειστούν στα κέντρα θα έχουν ένα πιάτο φαΐ, δηλαδή συγγνώμη, τι άλλο θέλετε να τους δώσουμε; Σοβαρά τώρα, με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να λύσουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού; Ποια μελέτη λέει πως έρχονται εδώ γιατί είμαστε παράδεισος; Ποια στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως έρχονται για να μείνουν, γιατί ζουν από τα επιδόματα; Νομίζω καμία. Έρχονται εδώ και εγκλωβίζονται, γιατί είναι ενδιάμεσος σταθμός και τα κυκλώματα που υπάρχουν τους κρατάνε «αιχμάλωτους», απορρίπτεται η μία αίτηση ασύλου; Ξανά από την αρχή νέα, θέλουν να εργαστούν; Δεν μπορούν, γιατί δεν το επιτρέπει η νομοθεσία... Πρώτα και κύρια θα πρέπει να μπει μια τάξη στην Υπηρεσία Ασύλου, να δει η Πολιτεία πώς θα ενισχύσει τα νομικά εργαλεία για ένταξή τους και πώς θα τιθασεύσει δικηγόρους και λοιπούς αλληλέγγυους από το να πουλάνε ελπίδα. Τώρα για φράχτες, για κέντρα κράτησης με σίτιση και μετά έξω από την παράγκα, δεν προσφέρουν τίποτε άλλο από το να ενισχύουν τα άκρα και τέντωσε, τέντωσε το σχοινί θα σπάσει και αυτό δεν συμφέρει κανέναν.

Μουσείο ναι, χελώνες όχι

Ο κοινοτάρχης της Ίνειας ο κ. Γιάγκος Τσίβικος, ως άλλος αρχιεπίσκοπος (που θα έπαιρνε την μπουλντόζα στη Γεροσκήπου και θα τα ξήλωνε όλα...) θα πάει να ξεθάψει όλες τις φωλιές για να αποδείξει ότι ψεύδονται για τον αριθμό των φωλιών... Έτσι, γιατί μπορεί και καλεί τους κατοίκους να είναι ετοιμοπόλεμοι, να πάρουν τα εργαλεία τους και να τα κάνουν όλα άνω-κάτω. Δεν φταίει όμως μόνο ο κ. Τσίβικος, φταίει και η Πολιτεία, που αφήνει τα πράγματα να παίρνουν άσχημη τροπή, αφού δεν ενημερώνει, δεν σχεδιάζει, δεν προτείνει εναλλακτικές για το πώς μπορούν να συμβιώσουν άνθρωποι και φύση. Σε άλλες περιοχές του κόσμου πώς τα έχουν καταφέρει; Εδώ μεταθέτουμε το πρόβλημα από γενιά σε γενιά, μέχρι που ξεσπάνε όλοι. Μη πάτε μακριά, με τα ασφαλτικά τα ίδια δεν έγιναν; Μεταθέσαμε το πρόβλημα σε άλλες κοινότητες... γιατί εκεί οι άνθρωποι είναι αλλιώς φτιαγμένοι και δεν τους επηρεάζει η ρύπανση. Πάντως, θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίβικος ότι ένα τόσο ακριβό μουσείο χελωνών με δέκα φωλιές δεν μπορεί να στηριχθεί, αν είναι να πάει αλλού το μουσείο και τα οφέλη του. Διότι ή και τις χελώνες και το μουσείο, ή τίποτε. Δεν γίνεται μονά ζυγά δικά μας. Άλλωστε είχε δηλώσει στον Φιλελεύθερο: «Αφού για δεκαετίες οι χελώνες της Λάρας ήταν η βασική αιτία για την καθήλωση της κοινότητας σε καθεστώς μη ανάπτυξης, αποφασίσθηκε τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί η περιοχή την ύπαρξή τους και τη φήμη τους για μια εναλλακτική αξιοποίηση τους προς όφελος των ανθρώπων της περιοχής».

Όπου γάμος... και λεφτά!

Αντιδρούν οι τοπικές αρχές για τις χρεώσεις για τέλεση γάμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι ακριβά λένε και πως οι τιμές είναι αποτρεπτικές... και πολύ καλά λέω εγώ να παραμείνουν έτσι, μη σας πω να μη γίνονται και καθόλου. Δηλαδή τι τα περάσαμε τα μουσεία μας, αμέρικαν μπαρ, που έλεγε και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος; Κάπου έλεος δηλαδή με το κέρδος και με το ξίγκι της μύγας. Καταλαβαίνω πως το χρήμα κινεί τον κόσμο, και πως άνευ τούτου ουδέν, αλλά μήπως να σταματήσουμε να τα κοστολογούμε όλα. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για γάμους, δάση και παραλίες για ανάπτυξη, πεζοδρόμια και πλατείες για τραπεζοκαθίσματα, όλα πρέπει να αποφέρουν κέρδος σε αυτή τη χώρα, έμψυχα και άψυχα θα πρέπει να δικαιολογούν σε λογιστές και οικονομικούς αναλυτές την ύπαρξή τους. Αν δεν τα φέρνεις στο ταμείο δεν έχεις θέση πουθενά. Εν τη παλάμη, ίνα σωθής, αλλιώς έξω από την παράγκα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση