ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μουσεία περασμένων δεκαετιών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μουσεία περασμένων δεκαετιών

Η νέα υφυπουργός Πολιτισμού προέρχεται από τον κόσμο της Αρχαιολογίας και γι’ αυτό θα πρέπει να εγκύψει με πολλή σπουδή στα αρχαιολογικά πράγματα της χώρας, διότι είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιό μας και δεν πρέπει να το παραμελούμε. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μικρά μας μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα χρειάζονται λίφτινγκ. Δεν αρκούν οι ανακαινίσεις των δύο επαρχιακών αρχαιολογικών μουσείων, Λάρνακας και Πάφου, για να λέμε ότι έχουμε μουσεία σύγχρονα. Και με αυτή την εισαγωγή θα πρότεινα στην κα Κασσιανίδου να επισκεφθεί το Τοπικό Μουσείο Παλαιπάφου στα Κούκλια και θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές των παραπάνω. Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος και ένα ενδιαφέρον μουσείο, που όμως μοιάζει να έχει παραμείνει κολλημένο στη δεκαετία του 1980. Ταμπέλες εδώ και καιρό φθαρμένες στον αρχαιολογικό χώρο, ελάχιστα κατατοπιστικές όσες είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, στάσεις ξεκούρασης ελάχιστες σε έναν αχανή χώρο, λόγος για σκέπαστρα φυσικά ουδείς… Το μικρό μουσείο εντός της έπαυλης επίσης ατημέλητο και ελαφρώς παραμελημένο, σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα ούτε του κτηρίου, ούτε των εκθεμάτων. Βέβαια, παρόμοια κατάσταση παρουσιάζουν πολλά από τα Τοπικά Μουσεία ή εντός των πόλεων (βλ. Λεύκαρα, Χατζηγεωγάκη Κορνέσιου) και αρχαιολογικοί χώροι, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει η νέα υφυπουργός να το δει, τώρα που το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει περάσει και στις αρμοδιότητες του υφυπουργείου της. Δεν φτάνει η ευγένεια και η προθυμία των λειτουργών, χρειάζονται και αντανακλαστικά και πολιτικές.

Κίνητρα για ήπια ανάπτυξη

Μιας και μιλάμε για πολιτιστικό προϊόν θα πρέπει και το υφυπουργείο Τουρισμού να δείξει τα αντανακλαστικά του και να δώσει κίνητρα για αναζωογόνηση περιοχών που μοιάζουν ξεχασμένες από την Πολιτεία. Φυσικά, με σχέδιο και χωρίς να τα κάνουμε όλα τσιμέντο και μετά να κλαίμε όσα καταστρέψαμε. Για παράδειγμα σχέδια ήπιας και τουριστικής ανάπτυξης θα ήταν πολύ χρήσιμα για τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες της Πάφου, οι οποίες έχουν τόσες πολλές ομορφιές, αλλά είναι δύσκολο να τις απολαύσεις, μιας και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ελάχιστες. Επαναλαμβάνω, χρειάζεται όραμα, στρατηγικός σχεδιασμός και σοβαρός προγραμματισμός. Γιατί καλά είναι τα Ιδρύματα Πολιτισμού, αλλά χρειάζεται και κάτι που να έχει και κάποιο απτό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινότητες.

Εξοχικόν κέντρον το Τρόοδος

Αυτή η σύναξη στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδο ομολογώ πως πολύ με διασκέδασε. Δεν θα είναι επίσημη συνεδρία του Υπουργικού και δεν θα ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις είπε η κα Πική στο ΚΥΠΕ. Θα μαζευτούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί για να κουβεντιάσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, να γνωριστούν καλύτερα, και ποιος ξέρει, η δροσιά του Τροόδους και το υψόμετρο μπορεί να τους φέρει και καμιά ιδέα… «Θα γίνει ένα brainstorming, μια ανταλλαγή απόψεων, παρά κανονική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όπως γινόταν άλλες χρονιές, που λαμβάνονταν κανονικά αποφάσεις», ό η κ. Πική. Φαντάζομαι θα έχουν και πίνακες, pointers και άλλα συναφή και μετά από κάθε παρουσίαση όλο το Υπουργικό να χειροκροτεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να χαμογελά… αφού δεν θα λάβουν κανονικές αποφάσεις. Ωραίο είναι και αυτό με «την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας». Όποιος δεν παρουσιάσει καλά το μάθημά του θα μπει τιμωρία, ενώ οι καλές παρουσιάσεις θα επιβραβευθούν με διπλή μερίδα σούβλας. Πέρα από την πλάκα αυτή η αναχρονιστική κατά την άποψή μου παράδοση μετάβασης στο Τρόοδος κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει.

Δώδεκα και ο Ντ’ Αρτανιάν

Επίσης, δεν κατάλαβα ποια η χρησιμότητα της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου, που θα λειτουργεί υπό την κα Πική. Κάποιοι θα παρακολουθούν τους υπουργούς και τους υφυπουργούς και θα υποβάλλουν στην υφυπουργό Παρά τω Προέδρω εκθέσεις; Και το Γραφείο της κας υφυπουργού τι θα κάνει; Θα βάζει πρωτόκολλο και θα τις προωθεί στο Γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας; Δώδεκα άτομα από τον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα ελέγχουν τους συναδέλφους τους και τους ενδεχομένως προϊσταμένους τους; Σαν να μην έχει λογική αυτή η ιδέα, γιατί όπως λέει και η παροιμία όπου λαλούν πολλοί πετεινοί αργεί να ξημερώσει… και εδώ έχουμε δώδεκα, συν μία, την υφυπουργό. Άραγε θα κάνουν και δείπνα και θα ψάχνουν τον Ιούδα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση