ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα τα αλλάξω όλα

ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΣ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Θα τα αλλάξω όλα

Η νέα πρώτη κυρία ανέλαβε δράση και άρχισε να αναδομεί τα δωμάτια στους πάνω ορόφους του Προεδρικού Μεγάρου. Νέοι ένοικοι, νέες τάσεις, μια άλλη γενιά με λίγα λόγια, που θέλει να φέρει αέρα αλλαγής. Και για να είμαστε και ειλικρινείς δεν κάνει κακό μια αλλαγή, το θέμα είναι να μη γίνεται εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Πάντως, από ό,τι μου λένε παλαιότεροι και πολύπειροι δημοσιογράφοι, κάθε πρώτη κυρία ήθελε να βάζει κάτι από το γούστο της στα ενδότερα προεδρικά δώματα. Εγώ θα πρότεινα, επίσης, στους νέους ενοίκους του Προεδρικού να δημιουργούσαν κι ένα μικρό μουσείο με τα προεδρικά δώρα, να αναζητήσουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευής του κτηρίου, αλλά και της θερινής προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, όπου εργάστηκε και ο Αρθούρος Ρεμπώ και να κάνουν μία έκθεση, μία έκδοση. Να έργο ωραίο, να το δίνουν και δώρο, αν το κάνουν λεύκωμα.

Έρευνα; Περάστε αργότερα

Θα πρέπει οπωσδήποτε η νέα υπουργός Δικαιοσύνης να εγκύψει σοβαρά στο ζήτημα του Κρατικού Αρχείου, διότι δεν γίνεται η τελευταία καλή πράξη υπουργού Δικαιοσύνης να είναι αυτή της κας Γιολίτη, που πολύ τη σχολιάσαμε, αλλά άφησε το αποτύπωμά της στο Κρατικό Αρχείο. Ο θεματοφύλακας της μνήμης του τόπου, το Κρατικό Αρχείο, έχει εξαιρετικούς λειτουργούς, έχει όμως και σπουδαίο ρόλο να επιτελέσει, και με τη σημερινή κατάσταση η ερευνητική κοινότητα δεν μπορεί να δουλέψει. Είναι δυστυχώς τραγική η κατάσταση στη χώρα για όποιον θέλει να κάνει σοβαρή έρευνα. Το μεν Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών το εναγκαλίστηκε το υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κρατικό Αρχείο το έχουν στις τελευταίες προτεραιότητές τους στο Δικαιοσύνης, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη και τα λογοτεχνικά αρχεία της είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Βέβαια, από επενδυσάρες σε πύργους και μαρίνες είμαστε κομπλέ. Τι τη θέλουμε την έρευνα, αν έχουμε κότερα και οροφοδιαμερισματα!

Ευχάριστα πρωινά

Ειλικρινά, είναι μια απόλαυση να βρίσκεσαι το πρωί στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν πας με χαλαρές αντιστάσεις, και αποφασίσεις να το διασκεδάσεις, τύφλα να έχουν άλλου είδους εξορμήσεις. Λόγια, αστεία, μπες-βγες, τηλεφωνήματα, μικροκουβεντούλες. Φυσικά, αυτά μάλλον συμβαίνουν, όχι από όλα τα μέλη βέβαια, στις περισσότερες Επιτροπές, αλλά στη Παιδείας και Πολιτισμού, συμβαίνουν συνήθως όταν συζητούν θέματα του πολιτισμού. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι ζήτημα μη πολιτισμού, αλλά νομίζω πως είναι θέμα μη ευαίσθητης ματιάς, για να το θέσω κομψά. Ενώ στα της Παιδείας, μαθημένοι θες από τα μαθητικά θρανία, είναι λιγότεροι άτακτοι οι βουλευτές μας. Τελικά, κάτι κάνουν στα σχολεία μας, παίρνουμε εφόδια ζωής, όπως και να το κάνουμε.

Με τη σειρά μας...

Άλλαξαν οι υπουργοί, άλλαξαν και οι ομάδες τους, νέα πρόσωπα αρχίζουν και καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά και εμάς, ως δημοσιολογούντες και δημοσιογραφούντες, μας ενδιαφέρουν οι εκπρόσωποι Τύπου, οι οποίοι και οι οποίες πολλές φορές, λειτουργούν ωσάν να έχουν πιάσει τον πάπα από την τιάρα του και λειτουργούν ως θεματοφύλακες μιας απαράβατης αλήθειας. Αποφασίζουν αυτοί πότε και πού θα μιλήσει ο υπουργός ή η υπουργός, τηρείται μία σειρά προτεραιότητας που δεν την παραβαίνουν ποτέ, μία σειρά που συνήθως δεν έχει καμία λογική από πίσω, αλλά τηρείται. Θα πρέπει, λοιπόν, οι υπεύθυνοι Τύπου, να οργανωθούν λίγο καλύτερα, να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους υπουργούς για τα αιτήματα των Μέσων, πριν αποφασίσουν εκείνοι, οι λειτουργοί δηλαδή, να συστήσουν το λαϊκό αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας.

Αμαρτήσαμε!

Η στήλη έπεσε την περασμένη εβδομάδα σε γλωσσικό ολίσθημα, και «άμα τον διορισμό» γράψαμε, αντί του ορθού «άμα τω διορισμώ». Να πούμε φυσικά, ότι το κείμενο γράφτηκε αργά, και δεν εστάλη στη διόρθωση, για να δικαιολογηθούμε. Το λάθος επισημάνθηκε από φίλο της στήλης και τον ευχαριστούμε. Απολογούμαστε στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες, αλλά ένας δαίμων της «κουράσεως» και όχι της κολάσεως και ένας άλλος του πληκτρολογίου πάντα είναι δίπλα μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση