

Της Δωρίτας Γιαννακού
Οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων στην Κύπρο σήμερα και από αυτές μόνο το 40% επιβιώνει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, επισημαίνει η Εύη Σερέτη ανώτερη σύμβουλος επιχειρήσεων και διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού στη PWC στο ένθετο ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ στον ΣΠΟΡ FM 95.0.
Από αυτές τις επιχειρήσεις μόνο το 30% αυτών καταφέρνει να περάσει από την 1η στη 2η γενιά, ενώ ένα 10% από αυτές τις επιχειρήσεις θα προχωρήσει μέχρι την 3η γενιά και ένα ποσοστό της τάξης του 3% φτάνει στην 4η γενιά πρόσθεσε η κ Σερέτη. Πολλές φορές η νέα γενιά φτάνει στο σημείο να ξεπουλήσει την επιχείρηση διότι δεν μπορεί ουσιαστικά να αντέξει αυτά τα χαμηλά ποσοστά βιωσιμότητας τους καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η εξέλιξη στον τομέα των οικογενειακών επιχειρήσεων υπογραμμίζει.
Η PwC διοργάνωσε πρόσφατα δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο PwC Experience Center, στη Λευκωσία με θέμα την ενδυνάμωση των οικογενειακών και μικρών επιχειρήσεων, έτσι ώστε αυτές να εφοδιαστούν με στρατηγικές γνώσεις και πρακτικά εργαλεία ανάπτυξης τους. Μέσω των εκδηλώσεων εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι κλειδί αποτελεί ο σωστός προγραμματισμός για τη διαδοχή των γενεών και η προετοιμασία του εκάστοτε ιδρυτή της επιχείρησης για την επόμενη γενιά. Χρειάζεται ένα σωστό πλάνο διαδοχής και διακυβέρνησης με ξεκάθαρους ρόλους τουλάχιστον 5 χρόνια πριν τη μετάβαση στο οποίο ο ιδρυτής να λάβει υπόψη του όχι μόνο τη 2η αλλά και την 3η γενιά χωρίς να περιορίσει ή να μειώσει τις δυνατότητες της διευκρίνισε σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό όπως τα παιδιά των ιδρυτών να εμπλέκονται σε όλη τη ροή της παραγωγής της επιχείρησης προτού αναλάβουν τα ηνία της.
Στις δυο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και στην Ουαλία (ICAEW) και με την στήριξη της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας τονίστηκε ότι οι ιδρυτές των οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν συνήθως υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους και εκεί είναι που δημιουργούνται και οι συγκρούσεις. Την ίδια ώρα, η κ Σερέτη ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή αποτελεί μια ακόμα πρόκληση αλλά και αφορμή σύγκρουσης στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Λόγω του ότι η 1η γενιά δεν είναι εξοικειωμένη με την αλλαγή και την τεχνολογία έρχεται σε σύγκρουση με την νέα γενιά που φέρνει εντός της επιχείρησης νέα εργαλεία επεξηγεί. Όπως αναφέρει η κ Σερέτη είναι σημαντικό για τις οικογενειακές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να είναι βιώσιμες και να αναπτυχθούν προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές στην αγορά.
Το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού βοηθά στην ομαλή προσαρμογή διαδοχής των γενεών στις επιχειρήσεις σημείωσε τονίζοντας ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν ένα τέτοιο τμήμα μπορούν να απευθυνθούν σε εξωτερικούς συμβούλους για καθοδήγηση, συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση.
Η PWC Κύπρου έχει προγραμματίσει στις 9 Σεπτεμβρίου την πραγματοποίηση μιας παρόμοιας εκδήλωσης στο PwC Experience Center, στη Λευκωσία με στόχο να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις και να δοθούν επιπλέον στρατηγικές και εργαλεία για αύξηση της παραγωγικότητα τους.