ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εδώ είναι το ταξίδι

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στην οικία της Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον είναι μια ιεροτελεστία με παράδοση δεκάδων χρόνων. Οι εργασίες ξεκινούν με το στήσιμο του δέντρου από την Ελλού, ενώ η χήρα παίρνει το απογευματινό της τσάι. Εν συνεχεία αναλαμβάνει η Ρωσίδα να κρεμάσει τα στολίδια και η Ιουλία επιθεωρεί εξ αποστάσεως με μουσική υπόκρουση τις χριστουγεννιάτικες επιτυχίες του Φρανκ Σινάτρα. Έπειτα από δύο ώρες επίπονων εργασιών, εμφανίζονται και τα μέλη του διευρυμένου καρέ.

Η Σβετλάνα Αλεξάντροβα σερβίρει στις κυρίες prosecco, ενώ από το αυθεντικό βινύλιο ακούγεται το «Have yourself a Merry little Christmas». Τότε η Ιουλία ανοίγει το καθιερωμένο δώρο του Τζάστιν: ένα στολίδι από το Λονδίνο. Φέτος, ήταν μια χρυσή κορώνα από το Harvey Nichols. «Για να τιμήσουμε τη μνήμη της μακαρίτισσας» είπε η οικοδέσποινα στις φίλες της, καθώς έβαζε την τελευταία πινελιά στο χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα. Κι ενώ το καρέ έδιδε στην Ιουλία τα νενομισμένα συγχαρητήρια, η Φώφη Κούταλου έκανε γι’ ακόμα μια φορά τη διαφορά. «Εσύ στόλισες δηλαδή, μάνα μου;» ρώτησε ξινά. «Όσο στόλισε και η Τζιλ Μπάιντεν» της απάντησε η ετοιμόλογη Ιουλία.

Ο στολισμός του Λευκού Οίκου από την Πρώτη Κυρία σχολιάστηκε βεβαίως στο καρέ. «Θεαματικός μεν, αλλά με στιλ» είπε η Ιουλία. «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, καμία σχέση με τη Μελάνια» διευκρίνισε το αυτονόητο στην, όλο απορίες, Κούταλου. «Η Τζιλ Μπάιντεν επέλεξε στολίδια DIY και πρωτοτύπησε, όπως το δέντρο στο Μπλε Δωμάτιο που το διακόσμησε με πουλιά από κάθε Πολιτεία». «Ο Νίκος Νουρής τι έχει να πει άραγε γι’ αυτό;» ρώτησε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο διά πάσα νόσον κ.λπ. ΥΠΕΣ, έχει άποψη ΚΑΙ για τον στολισμό.

«Δεν είναι η Βιέννη! Είναι το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Φικάρδου» έγραψε ο ενθουσιώδης υπουργός στο Twitter. Όσοι βεβαίως είδαν, από φωτογραφία έστω, τη χριστουγεννιάτικη αυστριακή πρωτεύουσα μάλλον θα διαφωνήσουν αλλά όπως είπε και η Καλαμαρού: «Ας μην κολλήσουμε στις λεπτομέρειες, κοπέλες». «Να το κοιτάξουμε πάντως αυτό. Η Αναγιωτού του υπουργείου Μεταφορών βλέπει τη λεωφόρο Μακαρίου σαν την Σανζ Ελιζέ, ο Νουρής βλέπει το Φικάρδου και νομίζει ότι είναι η Βιέννη. Έχει χιούμορ τελικά η κυβέρνηση…» σχολίασε η Ιουλία κι ευθύς τραγούδησε, με υποδειγματικό μπρίο, την αθάνατη επιτυχία της Σοφίας Βέμπο: «Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη, Βιέννη, μπρος στο Φικάρδου καμμιά μα καμμιά σας δε βγαίνει».

Το καρέ συμφώνησε πάντως σε ένα πράγμα: οι φαντασιώσεις της κυβέρνησης ότι είμαστε σαν κάτι που δεν υπήρξαμε ποτέ (Σαν Ελιζέ, Σαν Βιέννη, Σαν κανονική χώρα κ.λπ.) βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. «Εδώ που έφτασαν οι τιμές και για να ταξιδέψεις πρέπει να δώσεις τον ένα σου νεφρό, καλύτερα να φαντάζεσαι το Φικάρδου Σαν Βιέννη» σχολίασε η Ιουλία. Το δε καρέ, σε μια ξαφνική έκρηξη παλιμπαιδισμού, εντελώς αυθόρμητα, τραγούδησε την επιτυχία των Φατμέ από τα παλαιολιθικά 80s: «Μην ψάχνεις πια αλλού, αφού το ξέρεις ήδη, εδώ είναι το ταξίδι».

Η μάλλον στενάχωρη παραδοχή ότι «εδώ είναι το ταξίδι» οδήγησε, όπως ήταν φυσικό, τη συζήτηση στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. «Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γιατί έχει τόσα νεύρα;» αναρωτήθηκε η Ιουλία. «Έτσι όπως μας έκανε ο Άλλος, όλη η παράταξη έχει νεύρα» απάντησε η Καλαμαρού , η οποία συνεχίζει αγόγγυστα να ανεβαίνει τον Γολγοθά της υποψηφιότητας Αβέρωφ. «Αυτό το καταλαβαίνω. Ο κόκκινος Ντάνι όμως πώς ξύπνησε ξαφνικά μέσα του; Στην ιστορία των δεξιών κυβερνήσεων, πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών επιτίθεται στην ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου». «Τουτέστιν;». «Αναφέρθηκε στο Twitter σε “λεγόμενες μεγάλες αναπτύξεις” και τους την είπε ότι έβγαλαν εκατομμύρια αλλά ζητούν και τα ρέστα από πάνω». «Τα ύστερα του κόσμου!».

«Η Ειρήνη ζει ανάμεσά μας;» ρώτησε η Καλαμαρού για ν’ αλλάξει θέμα. «Η ειρήνη γενικώς;». «Η Ειρήνη ειδικώς». «Α, αυτή η Ειρήνη…» ψέλλισε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, καθώς γνώριζε ότι η επιδεικτική απουσία της Χαραλαμπίδου από κάθε προεκλογική δραστηριότητα τροφοδοτεί το πολιτικό κουτσομπολιό. «Εδώ να φταρνιστεί ο Οδυσσέας, θα σπεύσει η Ειρήνη να εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης. Γίνεται το σύστριγγλο με την επιστολή Μαυρογιάννη για τη διαφθορά και η Ειρήνη περί άλλων τυρβάζει». «Είναι δυνατόν να έχει τη δική της ατζέντα;» ρώτησε τάχαμου αθώα η Κουλλίτσα. «Επίτρεψέ μου να απαντήσω με ερώτημα: Είναι ο πάπας καθολικός;».

Αν η Ειρήνη εκδικείται το ΑΚΕΛ επειδή δεν την έχρισε υποψήφια πρόεδρο, η Αννίτα επιβεβαιώνει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο. Αποδέχτης ο Πρόδρομος, ο οποίος όχι μόνο αποχωρεί ως ο πιο αντιδημοφιλής υπουργός, αλλά έχει και την Ξανθή Αγαπημένη Παναγιά να του παραδίδει μαθήματα πολιτικής αφ’ υψηλού. «Ευελπιστώ ότι είναι απολύτως κατανοητή η επίδειξη εκ μέρους όλων αυξημένης ευαισθησίας, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν αχρείαστες παρεμβάσεις στο έργο της νομοθετικής εξουσίας επ’ ωφελεία και των δύο εξουσιών, αλλά κυρίως της διαφύλαξης των θεσμών» κατέληγε στην επιστολή της η κυρία Πρόεδρος σκορπώντας εγκεφαλικά. «Ας τολμήσει τώρα ο Προ Προ να μιλήσει ξανά για καλλιστεία» σχολίασε η Ιουλία. «Δύο μήνες και απόψε» συμπλήρωσε, σηκώνοντας το ποτήρι της. Οι κυρίες κατένευσαν σιωπηλά, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι έμπαιναν πλέον και επίσημα στην τελική ευθεία των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση