ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένοχες απολαύσεις

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Το γεγονός ότι το καρέ ασχολήθηκε τόσο πολύ με ένα δεκαπεντάχρονο που θέλει να αποδείξει στον Χόκινγκ πως υπάρχει Θεός, θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί στη γενικότερη παραπολιτική ξηρασία. «Πώς λέγεται το παιδί θαύμα;» ενδιαφέρθηκε να μάθει η Ευγενία η Καλαμαρού. «Ουίλιαμ Βασίλειος Μαΐλλης». «Εξαιρετικό όνομα για διεθνή καριέρα» υπερθεμάτισε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, συμπληρώνοντας αινιγματικά: «Ότι υπάρχει Θεός βεβαίως, το απέδειξε πρώτη η γριά θαύμα».

Όλος ο Άγιος Ανδρέας γνωρίζει φυσικά ποια είναι η γριά θαύμα. Αφενός επειδή η Ακριβή Διαμαντή Πλουσίου αποτελεί ένα ζωντανό θαύμα της σύγχρονης κοσμετολογίας κι αφετέρου επειδή κατά τα παλαιολιθικά χρόνια απέδειξε πως υπάρχει Θεός με ένα καταιγισμό ποκεριζέ από χέρι. Το θαύμα είχε συγκλονίσει τους θαμώνες του Πολύδροσου στην Κακοπετριά, την αυγή της δεκαετίας του ’80, καθότι κατάφερε να ρεφάρει χιλιάδες λίρες, τη χασούρα ολόκληρης της θερινής σεζόν, σε ένα μόνο βράδυ.

Η Ακριβή Διαμαντή Πλουσίου, η οποία παραμένει αδιανόητα πλούσια και εξίσου λαμπερή παρά τα 95 της χρόνια, επικοινώνησε με την Ιουλία για να μοιραστεί τα χαρμόσυνα νέα. Αιτία της χαράς της ήταν η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους νέους να μην κοιτάνε μόνο τα χρήματα αλλά να δουν τη ζωή πιο… ολιστικά. «Επιτέλους ένας λογικός άνθρωπος, Ιουλία μου! Ας ζήσουν αυτοί ολιστικά, για να χαρούμε και εμείς τα λεφτά μας. Από το 2013 ζούμε σε συνθήκες ημιπαρανομίας!».

Μεταξύ μας, δεν πέρασε και λίγα η Ακριβή μετά το οικονομικό κραχ του 2013. «Πού να κρυφτώ η πλουσία Πλουσίου;» ολοφυρόταν πάνω από τα αφόρητα Chanel, καθότι ουδείς διανοείτο εκείνα τα χρόνια να είναι ή πολύ περισσότερο να δείχνει πλούσιος. Στις γιάφκες του Αγίου Ανδρέα μαζεύονταν οι γριές φορτωμένες τα διαμαντικά και θρηνούσαν τα χαμένα χλιδάτα μεγαλεία. «Κατάντησε η πολυτέλεια ποινικό αδίκημα» είχε πει τότε μια πυργοδέσποινα της Γλάδστωνος αποτυπώνοντας κατ’ αυτόν τον σπαρακτικό τρόπο το δράμα της μεγαλοαστικής Λευκωσίας.

Μπορώ να παραθέσω πολλές πικάντικες ιστορίες από εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Η συγκλονιστικότερη όμως στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις αφηγήσεις της Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον, ήταν στο πάρτι για τα 90χρονα της Πλουσίου. Που βγήκε η Ακριβή με πανάκριβο Dior total, μαύρο κι άραχλο, του τύπου «είμαι τόσο πλούσια και τόσο απλή». Μια άλλη, ήταν όταν έκανε κράτηση στο Dinner του Λονδίνου κι εμφανίστηκε με τα γυαλιά ηλίου και το μεταξωτό μαντήλι σαν την Ισιδώρα Ντάνκαν πριν από το μοιραίο.

«Ας ζήσει ο λαουτζίκος ολιστικά, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, Ιουλία μου, για ν’ απολαύσουμε επιτέλους απενοχοποιημένα κι εμείς τις τριπλοτηγανισμένες πατάτες και τον ανανά στο ροτισερί του Heston Blumenthal» θριαμβολόγησε η Ακριβή. Πάντως, για να δώσουμε και μια υποτυπώδη πληροφόρηση ως στήλη, τα περί ολιστικής ποιότητας ζωής του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων. Αγαπημένη λεπτομέρεια: Ενώ ο μεγαλόψυχος Κυριάκος καλούσε τον λαό του να ζήσει ολιστικά, με τον πληθωρισμό να κτυπάει ρεκόρ 28ετίας, πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Βοστώνη για να δουν μαζί με τη Μαρέβα το final four του ΝΒΑ. Ζωάρα!

Τα εδέσματα του λονδρέζικου Dinner δεν είναι η μόνη ένοχη απόλαυση που πρόσφερε στον εαυτό της η Ακριβή Διαμαντή Πλουσίου και ο κύκλος της. Η παραπομπή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο ποίημα του Καβάφη «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης», για να περιγράψει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θεωρήθηκε ιδιαιτέρως πνευματώδης και αρκούντως νόστιμη για τα γούστα της αστικής Λευκωσίας. «Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε. Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος» επανέλαβε περιχαρής η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Πρόσεχε μόνο να μη σε πιάσει στο στόμα του ο Νίκος Κατσουρίδης» σχολίασε ειρωνικά η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον.

«Άρχισαν τα όργανα του… κόσμιου λόγου στην προεκλογική για τις προεδρικές του 2023. Σήμερα υποψήφιος χαρακτηρίζει άλλον υποψήφιο «τυχαίο κ αστείο άνθρωπο», υπουργός χαρακτηρίζει υποψήφιο ως «κενό περιεχομένου». Στο ίδιο… ευγενές άθλημα και δημοσιογραφικά σχόλια. Τρικυμία» έγραψε ο άνθρωπος που κάποτε κινούσε τα νήματα του πολιτικού παρασκηνίου. «Το να παραδίδει ο Κατσουρίδης ηθικοπλαστικά μαθήματα με ξεπερνά» σχολίασε η Ιουλία, αλλά δεν το συνέχισε «καθώς στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει να μην πυροβολούμε τα πολιτικά άλογα, όταν γεράσουν».

Η αριστερή παρένθεση έκλεισε γρήγορα και το καρέ επέστρεψε στα του πολιτικού του οίκου. Συγκεκριμένα, στην επίθεση που δέχτηκε ο Αβέρωφ από διαμαρτυρόμενο πατατοπαραγωγό, ο οποίος δήλωσε ότι κάλεσε τον υποψήφιο να επισκεφθεί τις φυτείες για να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και εκείνος τους προέτρεψε να τις αντικαταστήσουν με τερατσιές και αβοκάντο! «Τύπου Μαρία Αντουανέτα: Αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι» σχολίασε πικρόχολα ο αριστερός δάκτυλος. Προτού δε προλάβει ν’ αντιδράσει η δεξιά κομπανία, η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού έδωσε τη χαριστική βολή με μια τελευταία ένοχη απόλαυση. Την παρωδία της διαφήμισης του Τζορζ Κλούνεϊ, την οποία υπογράφει «Ο Φούλλης της Καρκιάς μας», από τα κορυφαία parody account στο κυπριακό Twitter. Απλώς υπέροχο!

Τη λήξη των εργασιών του καρέ κήρυξε η Ιουλία, με μια τελευταία πινελιά βγαλμένη από την αληθινή ζωή. Λόγια μεγάλων ανδρών, από αυθεντικό διάλογο στην Κυπριακή Βουλή. Απολαύστε υπεύθυνα: Ανδρέας Θεμιστοκλέους: «Άκου ρε Δήμαρχε…». Φαίδωνας Φαίδωνος: «Το ρε να το αποσύρεις. Ρε να λέεις εις το χωρκόν σου. Εννά μου πεις εμένα ρε. Εγώ δεν είπα κανενού ρε. Εντάξει;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση