ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η από μηχανής θεά

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Πήρε καιρό στην Ιουλία για ν’ αναπληρώσει το κενό που άφησε στη ζωή της ο θάνατος του Γιάγκου Μικελλίδη. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να τον αντικαταστήσει τόσο εύκολα, όταν μια ματιά του μονάχα ήταν ικανή για να κατευνάσει τις θύελλες που μαίνονταν εντός της; «Είσαι πολλά πελλή, Ιουλία, αλλά ωραία πελλή» συνήθιζε να της λέει εκείνος, με ένα τόνο τρυφερότητας που υπερέβαινε την τυπική σχέση ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή. Αλλά να που όλες οι πληγές επουλώνονται εντέλει, αυτό δεν λένε; Έτσι έφτασε και η μέρα που η Ιουλία κατάφερε να εμπιστευτεί επιτέλους τον εύθραυστο ψυχισμό της στην επιστημοσύνη τής ψυχαναλύτριας Νεοφύτας Νεοφύτου Φρίντενσμπουργκ.

Ουδέποτε παραβιάστηκε το τείχος που ύψωσε η Νεοφύτα Νεοφύτου Φρίντενσμπουργκ ανάμεσά τους. Παρά το ότι η προσωπική τους σχέση πηγαίνει δεκαετίες πίσω, όταν ξαπλώνει στο ντιβάνι της όλα γίνονται με βάση τους κανόνες: η Ιουλία μιλάει και η Νεοφύτα ακούει. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η μέθοδος δουλεύει. «Εκεί που αισθάνομαι ότι το σύμπαν καταρρέει γύρω μου, κάτι μαγικό συμβαίνει και ισορροπώ» εξομολογήθηκε η χήρα στις φιλενάδες της. «Όπως την περασμένη Τετάρτη, όταν σείστηκε ο κόσμος μας…». «Από το σεισμός, σεισμός Συναγερμός;» αναρωτήθηκε η επίσης παθούσα Καλαμαρού. «Όχι ακριβώς. Από την επέλαση της τελειότητας που θα με αποτελειώσει εμένα, μάνα μου» ψιθύρισε η Ιουλία.

«Λίγο ακόμα και θα σαλτάρουμε, γιατρέ μου. Δεν θα προλαβαίνει η αστική Λευκωσία να πηγαίνει στα group therapy! Εντάξει, στην αρχή το δεχτήκαμε. Μια ένσταση φυσικά για το ξανθό –το τηλεοπτικό, το κλασικό ΑΝΤενί– προσωπικά την είχα. Αλλά μετά λέω δεν βαριέσαι, εδώ ζούμε σε μια χώρα που κάνουν φωτογενείς πολιτικές καριέρες κάτι τύποι σαν τον Θεμιστοκλέους και τον Κουλία, το hairstyling μας μάρανε. Επιπλέον η Αννίτα ήταν και συμπαθητική. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ συμπαθητική, γιατρέ, αν με αντιλαμβάνεσθε…».

«Αν συνεχίσουμε έτσι πάντως, αυτό πια δεν θα είναι κόμμα, γιατρέ, αλλά επεισόδιο από το Stepford Wives. Με την τέλεια εικόνα, τις τέλειες λέξεις, τα τέλεια κέικ, τα τέλεια μαλλιά, τα τέλεια μυαλά! Λίγη τελειότητα ακόμα και θα κινδυνεύσουμε να πάθουμε overdose. Και τότε, με τέλειο πλην όμως σμπαράλια νευρικό σύστημα, θα αυτοπυρποληθούμε στον βωμό της τελειότητας, φορώντας τέλεια ρούχα, τέλεια παπούτσια και τέλειο make up. Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα, η χωρίς κανένα ψεγάδι, εμένα δεν με ξεπερνά απλώς, γιατρέ. Με συνθλίβει! Αν γίνομαι μελοδραματική; Μα φυσικά και γίνομαι μελοδραματική, γιατρέ μου, με όλα αυτά που συμβαίνουν…».

«Το θέμα τώρα είναι αν θα ζήσουμε την επανάληψη της ιστορίας, όπως τότε με την προεδρία της Βουλής. Η από μηχανής θεά θα συνεχίσει την ιλιγγιώδη άνοδό της στην κορυφή;» έθεσα το αμείλικτο ερώτημα, όταν συναντήθηκε το καρέ στο κομμωτήριο του Άγγελου. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» σχολίασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα, η οποία τα έχει εύκολα τα μαρξιστικά τσιτάτα. «Ας μην υπερβάλλουμε κοπέλες. Σε αυτό νομίζω που θα συμφωνήσουμε όλες είναι ότι από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τρούλλων μέχρι την προεδρία του ΔΗΣΥ η απόσταση είναι τεράστια για να καλυφθεί μέσα σε δέκα χρόνια» είπε προβληματισμένη η Καλαμαρού. «Ναι, αλλά είναι τόσο τέλεια!» ακούστηκε μια άγνωστη φωνή κάτω από τον λουτήρα, προκαλώντας σε όλες μας οισοφαγική παλινδρόμηση.

Το παραλήρημα της Ιουλίας διήρκεσε κοντά μία ώρα. Κι όταν άδειασε πια το βάρος που κουβαλούσε μέσα της συνέβη εκείνο το «μαγικό» που της δίνει ακόμα κίνητρο για να καταθέτει 60 ευρώ για κάθε επίσκεψη στη Νεοφύτα Νεοφύτου Φρίντενσμπουργκ. «Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος της 11ης Μαρτίου, ας ελπίσουμε ότι ο πρίγκιπας Μίσκιν έχει δίκαιο και η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο καλή μου» είπε η γιατρός. Ήταν η πρώτη φορά, μετά την απώλεια του Γιάγκου Μικελλίδη, που η Ιουλία ένιωσε ένα ψήγμα τρυφερότητας να αγγίζει τον ευαίσθητο ψυχισμό της.

Η ζωή δεν μιμείται την τέχνη, αλλά την κακή τηλεόραση. Όσο και να ’θελε να πιαστεί λοιπόν από την περίφημη φράση του Ντοστογιέφκσι, όταν επέστρεψε στο σπίτι, βρέθηκε αντιμέτωπη με όλη την ασχήμια του δημοφιλούς reality. Οι φίλες της το χαρακτήρισαν «καλλιτεχνικό ξεκατινάζ». Η Ιουλία όμως, ακούγοντας την Κύπρια τραγουδίστρια να ωρύεται μπροστά στην κάμερα, ένιωσε μια απέραντη θλίψη να την καταβάλλει. «Ζούμε σε μια απολιτίκ εποχή η οποία δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της» σκέφτηκε.

Ακολουθεί αυτούσιο «Το κατηγορώ της Ελευθερίας», καθώς ο ιστορικός του μέλλοντος πρέπει να βρει δημοσιευμένα τεκμήρια για τον πάτο της κατηφόρας: «Χθες το βράδυ κοιμήθηκες καλά; Χθες το βράδυ, που έγινε το σκηνικό, με έπιασες ρε μαλ@@α να πεις πως είναι αυτή η κοπέλα εδώ και έναν μήνα έξω που την κυνηγάνε; Κρύβομαι μέχρι να έρθω στο παιχνίδι. Δεν ήθελα να μιλήσω, γιατί προφανώς υπάρχει και ένας αντίλογος. Και πας και με αδειάζεις με μια κοπέλα που της έχω πει ότι έχω κάνει παρέα και τυπικά είναι φίλη μου; Μου έλεγες ότι είμαι το απωθημένο σου! Mε έλεγες αγάπη σου, μωρό σου. Χέσ@@ες αυτή τη στιγμή και για την Καρολίνα! Αυτή τη στιγμή κοιτάς πώς να σώσεις τον κω@@ο σου! Είσαι απαράδεκτος, Μάριε! Είσαι η ντροπή της Κύπρου.». Αυλαία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση