ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση της Ιουλίας με το μεγαλοστέλεχος του καναλιού. «Η τρίτη και τελευταία σας ευκαιρία, αγαπητέ» του είπε αυστηρά. «Μα δεν ζήτησα εγώ να σας δω, κυρία μου. Εσείς επιμένατε για να συναντηθούμε». «Μη γίνεσαι αναιδής, νεαρέ μου. Μια κυρία ποτέ δεν ζητάει και πολύ περισσότερο δεν επιμένει. Εν πάση περιπτώσει, ας περάσουμε στο θέμα μας». «Το οποίο είναι;». «Να ανεβάσουμε τα πεσμένα σας. Γιατί ανάμεσα στους κοιλιακούς του Βασάλου και το sexyness του Κοντιζά, η δική σας τηλεθέαση χρειάζεται επειγόντως σανίδα σωτηρίας».

Η Ιουλία δεν ήταν η πρώτη φορά που κατέθετε δημιουργική πρόταση στο κανάλι. Αρχικά είχε προτείνει ένα τηλεπαιχνίδι, το «Ομιλείτε Κυπριακά;» αλλά απορρίφθηκε ως αντιγραφή του πάλαι ποτέ τηλεοπτικού σουξέ με τη Λιάνα Κανέλλη. Μεσούσης της προεκλογικής, επανήλθε με ένα πρωτοποριακό concept: το πολιτικό reality «Nikos & Foulis» στο πρότυπο του «Harry & Meghan» που σάρωσε στο Netflix. Το στενόμυαλο κανάλι όμως απέρριψε και αυτή την ιδέα. Η τελευταία πρότασή της υπερβαίνει οτιδήποτε εντάσσεται στην κατηγορία του infotainment. Μια πρωτότυπη ιδέα, βγαλμένη μέσα από την αληθινή ζωή, με τον αβανταδόρικο τίτλο: «Debate: η συνήθεια που έγινε λατρεία».

«Θα μπορούσα να παραθέσω σωρεία επιχειρημάτων για το ότι έγιναν τα debates αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Χωρίς αυτά αισθάνομαι –και δεν είμαι η μόνη– όπως η Μάρθα Βούρτση στο «Ορφανή σε ξένα χέρια». Θα αφήσω όμως τα λόγια του ποιητή να μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά σας: «Ψάχνω τρόπο από σένα ν’ απομακρυνθώ, να σε βγάλω απ’ το μυαλό μου μέρα νύχτα προσπαθώ. Μα έχω πάθει εξάρτηση κι όλο εσένανε ζητάω, μα την αγανάκτηση γύρνα που σε αγαπάω. Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα, πες μου πως υπάρχει ελπίδα ακόμα. Μες στο αίμα μου σε νιώθω, σαν σκληρό ναρκωτικό. Προσπαθώ να με γλιτώσω και να μην εθιστώ».

«Φοίβος» ψιθύρισε το μεγαλοστέλεχος με τρεμάμενη φωνή. «Γιώργος Λεμπέσης» κατάνευσε η Ιουλία, εξίσου συγκινησιακά φορτισμένη, αποδίδοντας τα εύσημα στον ερμηνευτή. «Λοιπόν, αυτή τη φορά με πείσατε, κυρία Ουίλσον. Θα έχετε την ευκαιρία που ζητάτε. Γυρίστε ένα πιλότο και θα μιλήσουμε ξανά». «Τουτέστιν;». «Για τουτέστιν δεν ξέρω, αλλά κάντε ένα δοκιμαστικό και θα τα ξαναπούμε».

Το δοκιμαστικό άνοιξε η Χορωδία Οικιακών Βοηθών Αγίου Ανδρέα, υπό τη διεύθυνση της Σβετλάνα Αλεξάντροβα, η οποία ερμήνευσε υποδειγματικά την «Εξάρτηση». Εν συνεχεία, η Ρωσίδα, με συγκλονιστική σλάβικη προφορά κήρυξε την έναρξη: «Το Debate Των Αιωνίων» αναφώνησε. Η κάμερα εστίασε στη συντονίστρια Νεοφύτα Νεοφύτου Φρίντενσμπουργκ, η οποία μπορεί να μη διαθέτει τη ζεν γοητεία του Κημήτρη ή τον επικό λόγο του Καρεκλά, πλην όμως φέρει το κύρος της επιτυχημένης ψυχολόγου. Αμέσως μετά, έλαβαν τις θέσεις τους οι δυο αντίπαλες: η Βίρνα Κυμβάλου, Πρόεδρος της Δεξαμενής Σκέψης «Τα 5 Φ: Φιλάνθρωποι – Φιλανθείς – Φιλόζωοι – Φιλάσθενοι – Φιλοτελιστές» και η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, Πρόεδρος της καρδιάς μας.

Οι κυρίες των καρέ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωηρή συζήτηση, με στιγμές έντασης αλλά και σύνθεσης (sic) απόψεων. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν «Η πρώτη των Πρώτων Κυριών», μια αναδρομή στο προεδρικό μας παρελθόν με αντίθετες, όπως ήταν αναμενόμενο, απόψεις. Το εύκολο βεβαίως ήταν να συμφωνήσουν στα αυταπόδεικτα: ότι η χαμηλών τόνων Λίλα είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων, ότι η δυναμική Ανδρούλα άλλαξε το στερεότυπο της γυναίκας - backup ενός επιτυχημένου άνδρα και ότι η Άντρη στάθηκε στο ύψος της δίπλα στον πληθωρικό, για να το θέσουμε όσο πιο κομψά γίνεται, Νίκαρο.

Για τη Φωτεινή, μια κυρία του κύκλου τους, δεν θα μπορούσαν παρά να πουν καλά λόγια. Αλλά ακόμα και για την Έλση δεν διαφώνησαν καθώς, μετά την πρώτη λαχτάρα για «την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων από τους Μπολσεβίκους», κατέληξαν ότι τους ήταν ιδιαιτέρως συμπαθής. Εκεί που άναψαν τα αίματα, ήταν όταν η σιεροκουτάλα Κούταλου φώναξε «ΔΗΚΟ, ωραία χρόνια!» και η Νεοφύτα Νεοφύτου Φρίντενσμπουργκ τους έριξε το γάντι: «Πλήξαμε, κυρίες μου. Λίγη ειλικρίνεια επιτέλους δεν βλάπτει». Πήρε φόρα τότε η Βίρνα Κυμβάλου, θυμήθηκε την ιστορία με τα Christofle μαχαιροπήρουνα που αγοράστηκαν για το Προεδρικό και υπερθεμάτισε ότι η Μιμή «ξεβλάχεψε της Κυπραίους». Θυμήθηκε και η Ιουλία τον Ύμνο Και Θρήνο Για Τον Αχιλλέα –το γνωστό τηλεοπτικό διάγγελμα για τον απαχθέντα υιό Κυπριανού– και άναψαν τα αίματα στο πλατό.

Σε πολλά δεν συμφώνησαν οι «αιώνιες» αλλά όπως εύστοχα επεσήμανε και η συντονίστρια «αυτό, κοπέλες, είναι και το συναρπαστικό με το debate». Τα ακανθώδη θέματα της εποχής μας άλλωστε φυσικό είναι να διχάζουν: Πρόδωσε π.χ. ο Μάριος Πρίαμος τον κολλητό του Μπο για τα μάτια της Καρολίνας; Να παραστούν οι Χάρι και Μέγκαν στην τελετή στέψης του Κάρολου ή όχι; Έχει άδικο η Εύη (Σαλταφερίδου) που τρόμαξε όταν είδε στο Survivor τον (Σώζων Παλαίστρο) Χάρο με τα μάτια της;

«Αγαπητή Ιουλία, παρακαλώ για το καταληκτικό σας σχόλιο» είπε η Νεοφύτα Νεοφύτου Φρίντενσμπουργκ, κηρύσσοντας έτσι τη λήξη του πιλοτικού debate. «Δεν θα πρωτοτυπήσω, αλλά θα ανατρέξω στα σοφά λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: “Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου”. Καλό βόλι!»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση