ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μανιφέστο Ντε Πέτρο

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Όταν η στήλη υπόσχεται «to be continued» βεβαίως το εννοεί. Ειδικά όταν πρόκειται για την εξαγγελία της υποψηφιότητας του κυρίου Λούη Κουτρουκίδη με το πολλά υποσχόμενο σλόγκαν «Η ώρα του φτωχού». Πλην όμως, η επικαιρότητα όπως πάντα προηγείται. Ή για να το θέσω με ένα πιο πνευματικό τρόπο, καθότι οφείλουμε να κρατάμε το επίπεδο ψηλά: «Μην Κάνεις Όνειρα Γιατί Ο Θεός Γελάει» - Λένα Ζευγαρά.

Η εξαγγελία του Εκλογικού Μανιφέστο της υποψήφιας για την Προεδρία Τσελεστίνα Ντε Πέτρο προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, την έκτακτη σύγκληση του διευρυμένου καρέ. «Δεν πρόκειται για υποσχέσεις, ούτε καν προεκλογικές θέσεις» ενημέρωσε τις κυρίες η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον. «Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για 69 Χρυσές Αποφάσεις!». «Ενδιαφέρων αριθμός» σχολίασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού και οι υπόλοιπες συγκατένευσαν, χαμογελώντας με νόημα.

«Να θυμίσω, αγαπητές φίλες, ότι η ανεξάρτητη υποψήφια Τσελεστίνα Ντε Πέτρο είναι σοπράνο και δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΜ από το οποίο πρόσφατα παραιτήθηκε. Παππούς της ήταν ο εκ των συνιδρυτών του ΔΗΣΥ και επί σειρά ετών βουλευτής Λέανδρος Ζαχαριάδης, εξ ου και το ονοματεπώνυμό της ήταν Έμιλυ Ζαχαριάδου προτού γίνει καθολική. Το Μανιφέστο Ντε Πέτρο αποτελεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πετράδι του στέμματος στο βασίλειο του υπαρκτού σουρεαλισμού» είπε η Ιουλία και διάβασε στο καρέ τη Χρυσή Απόφαση Νούμερο 1:

«Θα δώσω διαμέρισμα επικαρπία σε όλες τις Ελληνοκύπριες γυναίκες 2ης γενιάς από την μεριά των μητέρων τους οι οποίες είναι μόνιμοι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου. Ισχύει και για γκέι άνδρες και τρανσέξουαλ προς γυναικείο φύλο και μπαϊσέξουαλ». Στην Απόφαση Νούμερο 3 δε, η υποψήφια πρόεδρος Ντε Πέτρο ανακοινώνει ότι θα δώσει σε όλες τις Κύπριες γυναίκες ΚΑΙ αφορολόγητο αυτοκίνητο!

«Εγιώ θέλω τζιαι εξοχικό!» ακούστηκε μια φωνή από το μέσα δωμάτιο. Ήταν η Ελλού - την ώρα που σιδέρωνε, της ήρθε πως ημέρωνε, στα γόνατα λιοντάρι- η οποία εμφανίστηκε στην έκτακτη σύνοδο του διευρυμένου καρέ και επανέλαβε σε περίπτωση που κάποια από τις κυρίες δεν το είχε καταλάβει: «Δικαιούμαι TZIAI εξοχικό!». «Από πού κι ώς πού δικαιούσαι εξοχικό;» εξεμάνη η χήρα. «Δκιάβασε τη Χρυσή Απόφαση Νούμερο 25 τζιαι λαλώ σου εγιώ» την αποστόμωσε η συνήθως συγκρατημένη Ελλού.

«25: Θα δώσω εξοχικό επικαρπία σε άνδρες, λεσβίες και τρανσέξουαλ προς ανδρικό φύλο και bisexual οι οποίοι είναι 2η γενιά Ελληνοκυπρίων από την μεριά της μητέρας των πατεράδων τους και είναι μόνιμοι κάτοικοι της ελεύθερης περιοχής της Κύπρου» διάβασε η Ιουλία και ακολούθησε μια μάλλον αμήχανη σιωπή. «Εν είμαι λεσβία εγιώ;» αντεπιτέθηκε η Ελλού. «Από πότε είσαι λεσβία, χρυσή μου;» ψέλλισε η συνταξιούχος θεολόγος Θεοπίστη Θεοδούλου, εμφανώς σοκαρισμένη. «Που το 1983! Τότε που εφίλησα την Θεκλού στο στόμα! 20 γρόνια πριχού φιλήσει η Μαντόνα την Μπρίτνεϊ!».  

Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον παρατήρησε προσεκτικά την ομήγυρη για να βεβαιωθεί ότι δεν σημειώθηκε κάποιο έκτακτο εγκεφαλικό. Εν συνεχεία, επιστρατεύοντας όση ψυχραιμία της απόμεινε, προσπάθησε να αποφασίσει τι ήταν αυτό που την αποσυντόνιζε περισσότερο: το outing της Ελλούς ή το γεγονός ότι γνώριζε και τη Μαντόνα και την Μπρίτνεϊ και το περιβόητο φιλί τους on stage προ εικοσαετίας; «Γίνε λίγο πιο αναλυτική Ελλού και θα τα βρούμε με το εξοχικό…» μουρμούρισε.

«Ήταν δεκαπεντάουστος του 1983 τζιαι επάντρευκεν η Θεκλού τον γιο της με την κόρη της Αντρουλλούς. Του Παναή; Του κασάπη; Anyway, τζιείνη η Θεκλού. Την νύχτα στα τραπέζια έπαιζεν η ορχήστρα το Κορμί κι Αλάτι της Μπέσυς της Αργυράκη – ωραιότατον τραούδιν, σίουρα θυμάστε το. “Έλα κουμέρα να χορέψουμεν” είπεν μου η Θεκλού. “Μα οι δκυό μας κουμέρα;” είπα της εγιώ. “Οι δκυό μας γιατί ο Παναής έσπαεν μου τα νεύρα”. Τζιαι σαν εχορεύκαμεν είπεν μου η Θεκλού: “Φίλα με κουμέρα. Φίλα με!”. Τζιαι εφίλησα την τζιαι εγιώ στο στόμα, τζιαι επαραμίλαν ούλλον το Καϊμακλί για έναν γρόνον».

Σιωπή. Μια βαριά παρατεταμένη σιωπή που έσπαγε μόνο από τη λαχανιασμένη ανάσα της Θεοπίστης Θεοδούλου, η οποία με συντηρητικούς υπολογισμούς ανέβασε πίεση στο 18. Η Ελλού, πάλι, απτόητη! «Εν είμαι λεσβία εγιώ; Το εξοχικόν θέλω το στον Πρωταρά. Να πααίνω τζιαι εγιώ στο καφενείον του Cavo Maris, να τρώω μαχαλεπί με τριαντάφυλλο τζιαι να συζητώ politics με την αστική Λευκωσία στραβάρα σας».

Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, αφού ανάκτησε την αυτοκυριαρχία της, πήρε ξανά στα χέρια της το Μανιφέστο και απευθύνθηκε στο κοινό της: «Οι Χρυσές Αποφάσεις Ντε Πέτρο αποτελούν την αποθέωση της πολιτικής πρωτοτυπίας. Μπορεί η ορθογραφία να μην είναι σύμμαχος της εξωστρεφούς Τσελεστίνας, όμως το ζητούμενο εδώ αγαπητές φίλες δεν είναι να ικανοποιήσουμε τον Μπαμπινιώτη αλλά το λαϊκό αίσθημα».

«Συγγνώμη αν γίνομαι ακραία, αλλά το “θυτεία” δεν είναι απλώς ανορθογραφία. Είναι σαν να πυροβολεί η Τσελεστίνα τη λέξη στον κρόταφο!» ξέσπασε η Ευγενία η Καλαμαρού, καθότι ως συνταξιούχος φιλόλογος είχε ένα λόγο παραπάνω για ν’ αντιδράσει στην κατά συρροήν κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. «Λυπάμαι αλλά κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, κοπέλες. Εδώ υπάρχουν 69 Χρυσές Αποφάσεις ΜΟΝΟ για την εσωτερική διακυβέρνηση τις οποίες οφείλουμε να διατρέξουμε». To be continued (και αυτή τη φορά δεν είναι κούφια «δεσμεύομαι»).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση