ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κυπριακός τραγέλαφος

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, ποιος να της το έλεγε της Καλαμαρούς ότι θα πρωταγωνιστούσε σε νούμερο βαριετέ και δη στα γεράματα! Αλλά όπως γλαφυρά σημείωσε η πτωχή πλην τίμια Ελλού: «Αδικάς την; Εμαύρισεν το βλαντζίν της γεναίκας!». Όπως πάντα η θυμόσοφος είχε δίκιο. Καθότι η Ευγενία, ως ακραιφνής συναγερμικιά, υπέστη σωρεία πολιτικών εξευτελισμών από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη οπότε δικαιούται να πανηγυρίζει την εκκωφαντική πτώση των ποσοστών του.

Το μουσικοχορευτικό χάπενινγκ διοργανώθηκε στο γιοφύρι της Ζάχα με τη συμμετοχή λεβεντόγερων των εθνικοφρόνων σωματείων και αειθαλών κυριών της αστικής Λευκωσίας. Η Ευγενία η Καλαμαρού τραγούδησε υποδειγματικά το «ένα αστέρι πέφτει πέφτει», ενώ χαρούμενες αλλοδαπές «κοπελούδες» έριχναν φέιγ βολάν με τυπωμένο το πορτρέτο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως λέχθηκε αργότερα, αγαπημένο μου ημερολόγιο, στο Pralina της Στασικράτους: «Ήταν μια ζηλευτή υπερπαραγωγή!».

Αφορμή για τους πανηγυρισμούς υπήρξε η έρευνα της Red Wolf όπου ο νυν πρόεδρος κατέγραψε ρεκόρ αρνητικής γνώμης. Αντίστοιχο μακελειό έγινε και με τους υπουργούς, αφού οι μόνοι διασωθέντες του Τιτανικού είναι ο Ιωάννου και η Μιχαηλίδου. Το γεγονός πάντως δεν φαίνεται να έκαμψε τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος συνέχισε φορτσάτος στον κατήφορο κατά την υποδοχή της Αγίας Ζώνης με τιμές αρχηγού κράτους, αποθεώνοντας τον κυπριακό τραγέλαφο. «Ο διασυρμός του κοσμικού κράτους» σχολίασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού.

Ευτυχώς για τον θεοσεβούμενο υπουργό ισχύει το σοφόν: «Εχθρός του γελοίου είναι το γελοιωδέστερο». Εξ ου και τις εντυπώσεις από το ειδωλολατρικό προσκύνημα της Αγίας Ζώνης έκλεψε η εκδήλωση του Γέροντα Εφραίμ, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στον ναό της λαϊκής διασκέδασης Trikkis Palace. Την πληροφορία μετέφερε στο καρέ η συνταξιούχος θεολόγος Θεοπίστη Θεοδούλου, σημειώνοντας με νόημα: «Στου παραδείσου τα μπουζούκια θα με πας…». «Ο Θεός πιον» αντέδρασε με τη γνωστή εκφραστικότητά της η Ελλού –«την ώρα που σιδέρωνε της ήρθε πως ημέρωνε στα γόνατα λιοντάρι»– κλείνοντας έτσι το θέμα, αγαπημένο μου ημερολόγιο.

Με τούτα και με κείνα η κουβέντα στο καρέ φούντωσε για τα «τραγελαφικά κι όμως κυπριακά», με τη Βουλή να έχει ως συνήθως την τιμητική της. Η συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων για την αύξηση των ενοικίων σε τουρκοκυπριακά υποστατικά, τα οποία διαχειρίζονται πρόσφυγες, έφερε στο φως της δημοσιότητας έναν απείρου κάλλους beef ανάμεσα σε δύο ΔΗΚΟϊκούς βουλευτές: τον πολιτικό ογκόλιθο Ζαχαρία Κουλία και τον φέρελπι Χρίστο Σενέκη. Ιδού δείγμα γραφής για τις πολιτικές υποσημειώσεις του ιστορικού του μέλλοντος, αγαπημένο μου ημερολόγιο:

Κουλίας: «Ποιον διαγωνισμό; Θέλεις να πεις πως κάνουμε λαϊκισμό; Εν πράμαν τούτο που λαλείς; Άτε σε παρακαλώ. Πρέπει να έσιεις νουν να σκέφτεσαι. Τούτοι οι ανθρώποι κάμνουν λαϊκισμό τζαι ήρταν δαμαί; Και εμείς επειδή θα τους υποστηρίξουμε;». Σενέκης: «Καμία σχέση». Ζ.Κ.: «Α, καμία σχέση… Πρέπει να ντρέπεσαι. Άτε να σε δω». Έπος!

Σε άλλα κοινοβουλευτικά νέα, το φιλοθεάμον κοινό πληροφορήθηκε πόσες εμφανίσεις έκαναν οι βουλευτές μας στην τηλεόραση του ΡΙΚ. Πέρα από τις ανισότητες που βγάζουν μάτι, τρία πρόσωπα μόνο κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό, καταφέρνοντας να κατακτήσουν μια θέση στο βάθρο της εφήμερης δημοσιότητας: ο εξωστρεφής Τρυφωνίδης (χάλκινο με 106 εμφανίσεις), η φωτογενής Σάβια (αργυρό με 124 εμφανίσεις) και το πουλέν του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης (χρυσό με 183 εμφανίσεις). Όπως σοφά σχολίασε και αυτή τη φορά η αγαπημένη μας Ελλού: «Γη της ελιάς Vs Πασιουρτίδης σημειώσατε 2».

Στο πεδίο της κατακαημένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε ένας μικρός χαμός με το θέμα των εικονικών γάμων ένεκα και του διεθνούς κραξίματος. Για κάποιο λόγο, που ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί ν’ αντιληφθεί, οι περισσότερες καταγγελίες βαραίνουν την μαγευτική Αραδίππου. Αυτόν τον εξωτικό προορισμό επέλεγαν οι αλλοδαποί για να δεθούν με τα δεσμά του γάμου, αλλάζοντας μάλιστα και ρόλους (π.χ. από μάρτυρας-γαμπρός) κάτω από τη μύτη των δημοτικών αρχών. Υπήρξαν και περιπτώσεις που έβγαζαν μάτι, με τεράστια διαφορά ηλικίας, αλλά όπως δήλωσε ο τάχαμου ανυποψίαστος δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης: «Πώς ο Παπανδρέου παντρεύτηκε τη Λιάνη;». Λόγια Μεγάλων Ανδρών, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Αναρωτιέμαι, τι θα ακούσουμε ακόμα;

Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελένη Θεοχάρους για να προσθέτει μια σοφιστικέ νότα στην παλιοκατάσταση. Η οποία, σε μια στιγμή πνευματικού ακκισμού, ανέβασε φωτογραφία της στο X σημειώνοντας: «και τώρα εμπρός: μία-μία το ιστορικό σας! σε ίαμβους και τροχαίους». Ειδικά η Καλαμαρού, ως συνταξιούχος φιλόλογος, πολύ το χάρηκε. «Πόσοι νομίζετε κατάλαβαν ότι ο ίαμβος και ο τροχαίος είναι βασικά μέτρα της ποίησης; Πάω στοίχημα ότι εννιά στις 10 σοσιαλιτέ –και είμαι επιεικής πιστέψτε με– συγκρούστηκαν μετωπικά με τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής γλώσσας».

Είναι κάποιες στιγμές που θαυμάζω τον θαυμαστό μικρόκοσμο των σοσιαλιτέ, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Εκεί όπου τίποτε στενάχωρο δεν εμφιλοχωρεί. Απλώς αλλάζουν φουστάνια, διαθέσεις και ρόλους, απολαμβάνοντας τα λιγοστά λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν. Τελευταίο επεισόδιο στην κοσμική σαπουνόπερα, η νέα εμφάνιση της Τέως Υπουργού Πρετ Α Πορτέ Κοσμικής Υπερ-περσόνας Δικηγόρου Επιχειρηματία Δημοσιολόγου – τώρα ΚΑΙ Επιμελήτριας εικαστικών εκθέσεων.

Υγ. Για τον (εξαιρετικά υπομονετικό) ιστορικό του μέλλοντος: Την έκθεση του ψηφιακού καλλιτέχνη Slasky στο Maison Anemi επισκέφθηκε και το φιλότεχνο ζεύγος Χριστόφορου και Ραμόνας Τορναρίτη. «Κι ύστερα, ο φλεγματικός μπάτλερ τίναξε τη χρυσόσκονη από το πέτο της ευσταλούς Τέχνης» μουρμούρισε δύσθυμα το γνωστό πνεύμα της αντιλογίας, η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση