ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όνειρο απατηλό

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Η Ευγενία η Καλαμαρού δεν παρακολούθησε το debate στο ΡΙΚ κατόπιν αυστηρότατων οδηγιών του προσωπικού της ιατρού. «Εάν είναι ν’ ανεβάζετε πίεση 18 κάθε φορά που βλέπετε τον Άλλο, ας μην το ρισκάρουμε καλύτερα». «Κι αν ο Άλλος κερδίσει τις εντυπώσεις; Είναι σοβαρό το διακύβευμα γιατρέ μου». «Δείτε τον Σασμό και βγάλτε τον σκασμό!» την αποστόμωσε ο αμείλικτος επιστήμονας και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Με την ακραιφνή συναγερμικιά Ευγενία Καλαμαρού σε οικειοθελή απομόνωση, την όψιμη οπαδό του Άλλου Φώφη Κούταλου σε οικειοθελή αφωνία και την αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου σε οικειοθελή διαμαρτυρία για το «αμερικανόφερτο κατασκεύασμα», το υπέργηρο fan club του Κημήτρη συρρικνώθηκε σε δύο παρουσίες στο διαμέρισμα της οδού Κωστή Παλαμά: την οικοδέσποινα Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και την αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού.

Οι δύο φίλες άνοιξαν μια φιάλη ουίσκι εις μνήμην του άρχοντα της πίστας που αποχαιρετήσαμε την περασμένη Τετάρτη κι έβαλαν στο πικάπ ένα δίσκο του από τα χρόνια της νεότητάς τους. «… Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε, στης λίμνης μέσα το θολό νερό…» σιγοτραγούδησαν, καθώς αναβίωναν οι μνήμες από τα θρυλικά σουαρέ που διοργάνωνε η Ιουλία στη μονοκατοικία του Αγίου Ανδρέα.

«Τον είχα γνωρίσει ένα βράδυ στην Κουίντα της Φωκίωνος Νέγρη. Με φλέρταρε θυμάμαι επίμονα ο Ζάχος, αλλά εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να μου σιγοτραγουδήσει ο Κόκοτας το όνειρο τ’ απατηλό». «Έφυγε και ο Χατζηφωτίου…» είπε η Κουλλίτσα και γέμισε τα ποτήρια τους με το παλαιωμένο σκωτσέζικο. «Ζωή σε λόγου μας, φιλενάδα».

Έπειτα από δύο ποτήρια ουίσκι με πάγο και αντίστοιχους επικήδειους, οι κυρίες ήταν πλέον σε θέση να κουβεντιάσουν τη δυσοίωνη ιδέα του Λόρδου Κούσιου για όσους επιλέγουν να αφυπηρετούν πρόωρα στα 63 τους. «Αν καταφέρουν να φτάσουν τα 81, που είναι το προσδόκιμο, θα τους αποδίδεται η μείωση του 12% στη σύνταξή τους». «Ως μπόνους που βγήκαν νικητές στα μαρμαρένια αλώνια;». «Τι να σου πω μάνα μου! Όταν ακούω κάτι τέτοια σκέφτομαι τι πίνουν και δεν μας δίνουν» σχολίασε η Ιουλία και ζήτησε από τη Ρωσίδα να φέρει τα ξηροκάρπια. «Το debate όπου να ’ναι ξεκινά» είπε.

«Ο αγαπητός κ. Νεοφύτου αποκαλεί τον κ. Μαυρογιάννη με το όνομά του και εμένα τον Άλλο υποψήφιο. Εγώ θα συνεχίσω να τον αποκαλώ με το όνομά του». Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που θυμόταν η Ιουλία. Μπορεί να έφταιγε το ουίσκι που την κτύπησε στο κεφάλι, καθότι αμάθητη στα σκληρά ποτά. Μπορεί πάλι να ήταν η βαρετή συζήτηση για την οικονομία που είχε τον ατέλευτο. Το θέμα είναι πως εντέλει αποκοιμήθηκε…

Η πορτοκαλί Porsche 911 S έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην οτοστράτα για την Τοσκάνη. Ο Τζιανκάρλο στο τιμόνι έδειχνε σίγουρος, «πιο σίγουρος και από το θεληματικό του πηγούνι» σκεφτόταν η Ιουλία. Νέα τότε και αθεράπευτα ερωτευμένη. Παραδομένη σ’ ένα παράτολμο πάθος που την οδήγησε στο γραφικό Μοντεριτζιόνι αφήνοντας πίσω της τον νιόπαντρο Ουίλσον και τον αστικό της καθωσπρεπισμό.

«Ποια μοίρα με ζηλεύει, ποιο μάτι φθονερό και χάθηκε μια αγάπη, προτού να τη χαρώ…». Η φωνή του Κόκοτα τη στοίχειωνε, καθώς περιπλανιόταν στην έρημη πλατεία του κάστρου, ωραία, νέα και δυστυχής, θύμα ενός ονείρου που αποδείχτηκε απατηλό. Ξύπνησε κάθιδρη. «Έχασα κάτι;» ρώτησε την Κουλλίτσα, η οποία συνέχιζε να πίνει. «Τίποτα» τραύλισε εκείνη, ενώ έπεφταν οι τίτλοι τέλους του debate.

Η μία μεθυσμένη, η άλλη μπερδεμένη, δύο γυναίκες στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης. «Μήπως πρέπει να σκεφτούμε out of the box;» αναρωτήθηκε η θηλυκή εκδοχή του Ορέστη Μακρή. «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, μήπως πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;». «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, μήπως να μελετήσουμε Το Φαινόμενο Τσελεστίνα Ντε Πέτρο;». «Κουλλίτσα, τώρα μιλάει το ποτό» την επανάφερε στην τάξη η Ιουλία, ξενερώνοντάς την εντελώς.

Δεν είναι βέβαιο αν η ανεξάρτητη υποψήφια για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τσελεστίνα Ντε Πέτρο απευθύνεται σε ρομαντικούς ή σε όσους έχουν υψηλή αίσθηση του χιούμορ. Η πρότασή της όμως για «Θρησκευτική Επεκτατική Πολιτική», έτσι όπως την ανέπτυξε στην Κατερίνα Ηλιάδη, ήταν αληθινό περιβόλι. Και τι δεν είπε … Ότι συγγράφει λύση του Κυπριακού με στοιχεία πολιτικής του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Μασονισμού κι ότι αν εκλεγεί θα εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό – ολοκληρωτικό καθεστώς «για να μπει μια τάξη».

«Η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο είναι έτη φωτός μπροστά» αναγκάστηκε να παραδεχτεί η Ιουλία. Η πρότασή της ειδικά να φύγει η… μισή Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αν μη τι άλλο ευρηματική. «Ποια μισή Κύπρος θα μείνει εκτός;» ρώτησε η δημοσιογράφος, με όσα εγκεφαλικά της κύτταρα δεν κάηκαν εντελώς. «Μάλλον τα παραθαλάσσια… η Λάρνακα, η Λεμεσός» απάντησε η θαρραλέα υποψήφια με αποτέλεσμα πολλοί ν’ αναρωτιούνται βάσιμα πλέον, ποιος περιπαίζει ποιον.

Το μήνυμα της Καλαμαρούς βρήκε τις δύο φίλες να τσουγκρίζουν το τελευταίο ποτήρι ουίσκι. «Ποιος κέρδισε;» ρωτούσε η Ευγενία, εννοώντας προφανώς την αέναη σύγκρουση ανάμεσα στον Φούλλη και τον Άλλο. «Μ’ ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, ξεκινήσαμε κι οι δυο μας και στου δρόμου τα μισά, σβήσαν τ’ άστρα τα χρυσά, ξαφνικά από τον ουρανό μας» απάντησε στον πολιτικό γρίφο η Ιουλία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση