ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ακανθώδη διλήμματα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Φιλανθρωπία ή κομμωτήριο;». Με αυτό το ακανθώδες δίλημμα ξύπνησε το συννεφιασμένο πρωινό της περασμένης Πέμπτης η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον. «Ένεκα των ημερών, προηγείται η φιλανθρωπία» αποφάσισε και έπειτα ενημέρωσε το καρέ για τη συνάθροιση φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο γιοφύρι της Ζάχα.

Η Ιουλία φόρεσε ένα μακρύ παλτό και τύλιξε γύρω από τον λαιμό της το κασμιρένιο σάλι του Liberty, καθότι ο καιρός είχε αρχίσει πια να δείχνει τα δόντια του. Όταν έφτασε στην πλατεία, το διευρυμένο καρέ βρισκόταν ήδη εκεί σε απαρτία. Ομοίως και οι «κοπελούδες», καθώς τους είχαν ανατεθεί σοβαρά φιλανθρωπικά καθήκοντα. Μια έρμη από τη Μολδαβία περιφερόταν στο γιοφύρι, κερνώντας τους αλλοδαπούς κουραμπιέδες, μια Ινδή έψηνε κάστανα, ενώ οι υπόλοιπες, στην πλειονότητά τους Φιλιππινέζες, μοίραζαν πακέτα με χριστουγεννιάτικα καλούδια στους πτωχούς πλην τίμιους διαβάτες.

Τον εορταστικό τόνο στη σεμνή τελετή έδωσε η Σβετλάνα Αλεξάντροβα η οποία εκτός από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα, τραγούδησε υποδειγματικά «σουξέ με νόημα» - μια ιδέα της Ιουλίας, η οποία είχε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στις γηραιές philanthropists. «… να μπερδευτώ με τους εργάτες, να πω τον πόνο μου στις γάτες και στη φουφού του καστανά στάχτη να γίνεις σατανά» σπάραξε η Ρωσίδα, ενώ κοίταγε θαρραλέα τη Φώφη Κούταλου, ακολουθώντας κατά γράμμα τις σκηνοθετικές οδηγίες της κυρίας της. Το γεγονός βεβαίως δημιούργησε σάλο, αν και όλες εντέλει παραδέχτηκαν, ακόμα και το θύμα – Κούταλου, ότι ήταν μια πικάντικη νότα στο φιλανθρωπικό υπερθέαμα.

Η εορταστική εξτραβαγκάνζα των κυριών της αστικής Λευκωσίας προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μοιραίες συγκρίσεις με την αντίστοιχου περιεχομένου εκδήλωση της Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας, η οποία, σε μια στιγμή ατυχούς έμπνευσης μάλλον, άνοιξε τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για μια χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική αγορά τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη στήριξη… μικρών επιχειρήσεων! «Θα μας μοιράσουν δηλαδή τσιεκκούθκια;» αναρωτήθηκε η νυχού του καρέ, ως η μοναδική μέτοχος της μικρομεσαίας επιχείρησης Μανικιούρ – Πεντικιούρ Λίτσα. «Όλα λάθος!» εξεμάνη η Ρενέ Κυπαρίσσι, ενώ οι καθεστωτικές Θεοπίστη Θεοδούλου και Λητώ Περιστέρη Μουσουπέττη κατένευσαν σιωπηλά καθώς είχανε μαζευτεί κι άλλα.

Τα «άλλα» είναι γνωστά και αφορούν στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού. «Υπουργός αγνοείται» ήταν το μήνυμα που κυκλοφορούσε στα κινητά του φιλοκυβερνητικού μπλοκ, εντείνοντας τον εκνευρισμό στα βουλευτικά έδρανα του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ. Το ερώτημα «πού στο καλό είναι οι υπουργοί;» έμεινε αναπάντητο πάντως, παρά το αμήχανο mea culpa του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Για τον Γιωργάλλα φυσικά, χάρη στο γλαφυρό πολιτικό ρεπορτάζ, γνωρίζουμε ότι είχε σοβαρότερες δουλειές να κάνει» σάρκασε η Ιουλία. «Όπως;». «Να μιλήσει με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος τον επαίνεσε (sic) επειδή η Κύπρος αναδεικνύεται σε σύμμαχο της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο». «Μεγαλεία!» ομοφώνησε το καρέ.

Η συζήτηση περί πολιτικής μεταφέρθηκε από το γιοφύρι της Ζάχα στο Blow του Άγγελου όπου επικρατούσε αναβρασμός. «Πάνε οι παλαιές εποχές που πηγαίναμε στο κομμωτήριο της Λούλλας και το μείζον θέμα ήταν αν η Καλαμαρού θα διατηρήσει τον κότσο - μπανάνα ή θα ενδώσει στον πειρασμό της κουπ - σφηκοφωλιά. Τώρα πια ακόμα και οι τρίχες επηρεάζονται από τα γεωστρατηγικά δεδομένα!» ανακοίνωσε στο καρέ η Ιουλία. «Μιλάς με γρίφους, γερόντισσα». «Ειρωνεύεστε επειδή προφανώς δεν διαβάσατε το άρθρο του Reporter: Παίρνουν φωτιά τα πιστολάκια ενόψει εορτών». «Μην μας κρατάς άλλο σε αγωνία. Διάβασε!». Και τους διάβασε τις δηλώσεις του «φανερά προβληματισμένου» προέδρου Σάββα Ξενοφώντος, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι επικρατεί το αδιαχώρητο στα κομμωτήρια πλην όμως…

«… η δουλειά κατά τη διάρκεια των εορτών είναι αυξημένη, αλλά όχι στον βαθμό τον οποίο ήταν στο παρελθόν. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση άγγιξε και τον δικό μας κλάδο. Βλέπουμε ότι θα έρθουν αρκετές κοπέλες να φτιάξουν τα μαλλιά τους, αλλά συγκρατημένα, χωρίς εκείνες όλες τις υπερβολές που γίνονταν παλιά, για να μην ξοδέψουν αρκετά λεφτά. Τόσο ο κορωνοϊός, όσο και οι πόλεμοι που ακολούθησαν, έχουν επηρεάσει αρκετά τον κλάδο μας…». «Μπανάνα ή σφηκοφωλιά;» ρώτησε την Ευγενία ο ευγενέστατος junior stylist. «Είναι ο πάπας καθολικός; Μπανάνα, φυσικά, Σωτήρη μου» αποκρίθηκε η Καλαμαρού, βάζοντας οριστικά τελεία στις τριχολογίες.

«Και η πολιτική τρίχες είναι» σχολίασε μια παλαιά δόξα του καρέ Πλατύ Αγλαντζιάς. Όλες στο κομμωτήριο γνώριζαν βεβαίως σε τι αναφερόταν αφού ο εκλεκτός των Αγλαντζιωτών Ανδρέας Κωνσταντίνου έμεινε με την πρωτιά των δημοσκοπήσεων στο χέρι. «Να σας διαβάσω την ανακοίνωση του Νεόφυτου Φακοντή για την αντιδημαρχία Βορόκληνης;» πρότεινε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού για να σπάσει τη δύσθυμη ατμόσφαιρα. «Όχι». «Μα γιατί όχι; Έχει πάθος, έχει όραμα, έχει στιλ!». «Δεν μας κόφτει, μάνα μου». «Neophyte Fakonti, make Vorokliki Great Again!» πείσμωσε η ηγερία της αγγλόφωνης Αριστεράς κι έπειτα πέρασε στον λουτήρα.

«Καλέ αυτό δεν είναι Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι το Μπράβο Καλώς Ήρθατε!» άλλαξε θέμα η Ιουλία. «Ο Πρόεδρός μας όχι μόνο έκανε εγκαίνια, βάφτισε ένα αεροπλάνο και χαιρέτησε τη συναυλία Αργυρού – Φουρέιρα, χώρεσε στο πρόγραμμα του ΚΑΙ συνάντηση με το Κόμμα Δικαιοσύνης του Μιχάλη Μηνά». «Ολόκληρο το κόμμα;». «Ήταν πολυμελής η αντιπροσωπεία, οπότε ναι». «Άντε και εις ανώτερα. Από χρόνου να δει και την ηγέτιδα Γιούλια Χόβρινα Κομνηνού. Ζούμε μεγάλες στιγμές, κοπέλες…». «Αγάπη ολούθε» ευχήθηκε η Ιουλία, τιμώντας το πνεύμα των ημερών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση