ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ήσυχα βράδια

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Το σούρουπο, όταν γλυκαίνει το φως κι ο ήλιος σβήνει στον Ακάμα, η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον απολαμβάνει το πρώτο ποτό της ημέρας. Μόνη της, στη βεράντα του Anassa, μακριά από την «πολλή συνάφεια του κόσμου» της αστικής Λευκωσίας. Πρόκειται για μια συνήθεια που επαναλαμβάνει με θρησκευτική ευλάβεια κάθε καλοκαίρι... «Όλα καλά, κυρία Ουίλσον;» ρώτησε ο διευθυντής του ξενοδοχείου Sebastian Wurst. «Εξαιρετικά αγαπητέ» κατάνευσε εκείνη. «Καθότι μακριά από… τες πολλές κινήσεις κι ομιλίες» συμπλήρωσε τους στίχους του Αλεξανδρινού.

Έπειτα από 24 ώρες στο πολυτελές ησυχαστήριό της η χήρα περιήλθε σε κατάσταση ζεν. Τόσο οι βόλτες στους κατάφυτους κήπους –«αυτό τον θρίαμβο της κυπριακής φύσης όπου ευωδιάζει το γιασεμί και το δενδρολίβανο» – όσο και η μαγεία του απέραντου γαλάζιου, έσβησαν από το μυαλό της Ιουλίας την ασχήμια «των σχέσεων και των συναναστροφών, την καθημερινήν ανοησία» της πρωτεύουσας. Τίποτα δεν μπορούσε να την ταράξει. Αυτό πίστευε τουλάχιστον. Τίποτα όμως;

Το πρώτο «κρούσμα» το διαχειρίστηκε επιτυχώς. Άκουσε υπομονετικά στο τηλέφωνο τη Ρενέ Κυπαρίσσι να της αναλύει τα του συνεδρίου του ΔΗΚΟ χωρίς ν’ αντιδράσει. «Γιατί να μ’ ενδιαφέρει ένα τόσο παγερά αδιάφορο θέμα; Εδώ ούτε τη Φωτεινή δεν τη νοιάζει. Αφού θα εκλεγεί ο Υιός πανηγυρικά». «Με τον Γιώργο Σολωμού ακούγεται ότι υπάρχει θέμα. Σύμφωνα με τις φήμες έχασε την εύνοια του Νικόλα και των εξ απορρήτων του». «Ο βαθμός βαρεμάρας αυξάνεται ανησυχητικά, μάνα μου. Σε σημείο που προτιμώ να διαβάσω ολόκληρο άρθρο του Γιαννάκη Ομήρου, χωρίς να κλέψω διαγωνίως, παρά να ασχοληθώ με την τρικυμία εν ποτηρίω του συνεδρίου του ΔΗΚΟ». «Είσαι τόσο Απόλυτη και τόσο Κυρία Ιουλία!». «Μερσί. Θα το δεχτώ».

Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σε ένα gin Mare Capri μια τόσο όμορφη καλοκαιρινή νύχτα; Όχι πάντως η Ιουλία, η οποία παρέμενε υποδειγματικά ζεν, παρά τις τηλεφωνικές παρενοχλήσεις. Ήταν σαν να συνεννοήθηκε το καρέ για να τη βομβαρδίσει με ό,τι πιο άχρηστο κυκλοφορούσε στα πολιτικά πηγαδάκια της Λευκωσίας. Όπως την ατάκα της Φωτεινής Τσιρίδου για το «θεάρεστο» έργο του Αναστασιάδη… «Θεάρεστο ακούω» σχολίασε ειρωνικά η Ιουλία και ζήτησε ένα σφηνάκι παφίτικη ζιβανία «γιατί έχουν και οι πελλάρες τα όριά τους, αγαπητέ Sebastian» είπε στον ανυποψίαστο μάνατζερ.

Η Ιουλία χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλη την αποφασιστικότητά της για ν’ αντισταθεί στον πειρασμό του συναγερμικού gossip. Η σιεροκουτάλα Κούταλου ήταν βεβαίως καλά πληροφορημένη για τη συνάντηση της προέδρου με τους πρώην υπουργούς του Αναστασιάδη. «Το κλίμα;» ρώτησε η Ιουλία, απλώς για να πει κάτι. «Χαμηλό βαρομετρικό». «Τουτέστιν;». «Νεύρα, πολλά νεύρα! Σε σημείο που τα πήρε η Αννίτα, λέγοντάς τους ότι εκείνη ήταν βασίλισσα στη Βουλή και αντί να εκτιμήσουν ότι ήρθε για να σώσει το κόμμα έχουν και παράπονα από πάνω». «Αχάριστη φάρα οι πρώην, μάνα μου». «Καλέ εδώ ένας δευτερότριτος, στην παράκλησή της να τα λένε κάθε δύο βδομάδες, της απάντησε έχουμε και δουλειές να κάνουμε». «Τα ύστερα του κόσμου!».

Σαν να μην έφταναν τα εσωκομματικά politics έπρεπε η Ιουλία, κατά τη διάρκεια της κατά τ’ άλλα απόδρασής της από τη ρουτίνα της Λευκωσίας, να διαχειριστεί και την υστερία της Ευγενίας. Ο λόγος πολιτικο-φιλολογικός. Αφενός επειδή συνάντησε η Αννίτα τον αμφιλεγόμενο Ανδρέα Τσαγγαρίδη στην Πινδάρου κι αφετέρου επειδή ο εν λόγω κύριος πυροβόλησε εξ επαφής την ελληνική γλώσσα με σχετική ανάρτησή του. «Μια αξειόλογη συνάντηση» έγραψε, και η παλαιά φιλόλογος Καλαμαρού ένιωσε ότι το ποτήρι ξεχείλισε. «Ως εδώ! Κάποιος επιτέλους ας σταματήσει τον διασυρμό της παράταξης. Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, έχεις ευθύνη έναντι της Ιστορίας!».

Πόσα να προλάβει όμως η έρμη η Ιουλία πια; Σειρά τώρα είχε η φιλενάδα της Κουλλίτσα Κυριακού, η οποία παρά την προχωρημένη ώρα τηλεφώνησε για να της προφτάσει τα νέα. Λίγο πριν ήταν στη συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον Στέφανο Στεφάνου, όπου πρώτον ρήμαξε τον μπουφέ με τα τυριά, δεύτερον ήπιε τον άμπακο, τρίτον έβγαλε selfie με τη σύντροφο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, τέταρτον ανάρτησε τη φωτογραφία στο Instagram και πέμπτο έκανε σειρά stories ων ουκ έστιν αριθμός.

Στην εκδήλωση για τη δημιουργία Κοινωνικής Συμμαχίας εκτός από την αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού παρευρέθηκαν επίσης η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου, η αριστερή (με την παραδοσιακή έννοια) Μάρω Κτίστη, η αριστερή (με την οικολογική έννοια) Μαργαρίτα Πεύκου Hazelwood, και η αριστερή (με τη φλου έννοια) Μάχη Σωτηρίου. «Εμένα, την ΤΟΣΟ πλούσια αλλά ΤΟΣΟ απλή δεξιά, γιατί να με κόφτει;» εξεμάνη η Ιουλία. «Γιατί ακόμα κι αν ο Στεφάνου αποτύχει να τα βρει μ’ όλους αυτούς που μάζεψε στην ταράτσα του Δημαρχείου, εμάς θα μας μείνουν τα κονέ ώστε να συστήσουμε τη Μεγάλη Χαρτοπαιχτική Συμμαχία». «Chapeau, Κουλλίτσα!» είπε η Ιουλία υποκλινόμενη στο μεγαλείο της αριστερής σκέψης.

Όταν έκλεισε το κινητό ήταν αργά. Σε κάποιο κανάλι τσακώνονταν για τ’ απόνερα των ελληνικών εκλογών, τους Σπαρτιάτες του φυλακισμένου Κασιδιάρη. Κι ύστερα… Ύστερα έκλεισε τα μάτια της και βυθίστηκε στους στίχους: «Τα ήσυχα βράδια η Αθήνα θ’ ανάβει, σαν μεγάλο καράβι…». Αγγιστρώθηκε από τη φωνή της Τάνιας για να ταξιδέψει τόσο μακριά, όσο να μη βλέπει, να μην ακούει και να μην νιώθει τη νέα εθνική ντροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση