ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ηχηρά ΟΧΙ

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Το ηχητικό μήνυμα της Καλαμαρούς, με τη σπαρακτική φωνή της Έλενας Πατρόκλου, στάλθηκε σε όλα τα μέλη του διευρυμένου καρέ: «Εδώ πλανήτης γη, εδώ πλανήτης γη, SOS SOS SOS». Οι κυρίες, συναισθανόμενες την κρισιμότητα των στιγμών και το επείγον του πράγματος, προσέτρεξαν στην οικία της φίλης τους. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια αδιανόητη για τα αστικά μας ήθη πραγματικότητα: ένα σπίτι τίγκα στα κεριά και κάμποσους Ινδούς, συν γυναιξί και τέκνοις, να έχουν καταλάβει τη μονοκατοικία του Αγίου Ανδρέα.

Η Ινδή οικιακή βοηθός Σαρίκα, ηγείτο της ειρηνικής κατάληψης. Η αφορμή ήταν διπλή: αφενός η ινδουιστική γιορτή των Φώτων και αφετέρου η ανάδειξη του ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ένα τσουνάμι Ινδών κατέκλυσε το αρχιτεκτονικό κόσμημα του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, φωτάκια άναψαν σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, ενώ τα κάρι τίκα μασάλα, τα σαμόσας και τα ταντούρι προσέθεταν μια πικάντικη νότα στην ατμόσφαιρα. «Σαρίκα, θέλω να φύγουν όλοι τώρα!» απαίτησε η Καλαμαρού. Η Σαρίκα ίσιωσε το κορμί της και είπε με επισημότητα: «ΝΟ, madam!».

«Τα ύστερα του κόσμου!» ψέλλισε η Ιουλία, ενώ η πιο πρακτική Κούταλου ούρλιαζε «Immigration», προκαλώντας πανικό στους καταληψίες. «Γιατί, καλή μου, ανέβασες την πίεση της Ευγενίας στο 18;» παρενέβη η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Είναι η εκδίκηση των αποικιών» απάντησε με σθένος η Σαρίκα και μπουκώθηκε ένα ψωμί Naan. Εν όψει του αδιεξόδου, ήταν φανερό πως την τάξη μπορούσε να επαναφέρει μόνο μια επιθετική ταξική τοποθέτηση.

«Σύνελθε, Σαρίκα! Ο Ρίσι Σούνακ έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ με παπούτσια που κοστίζουν όσο ο δικός σου μισθός. Είναι παιδί του Συστήματος και η βρετανική του αξία μετριέται σε 810 εκατομμύρια δολάρια. Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθια!» είπε η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου κι έδειξε στους Ινδούς την έξοδο. «Ποτά!» αναθάρρησε η Ευγενία. «Yes, madam» μουρμούρισε η σοκαρισμένη Σαρίκα και κάπως έτσι καταπνίγηκε η εξέγερση στην καρδιά της αστικής Λευκωσίας.

«Μια που πιάσαμε τα ηρωικά ΟΧΙ, ποια η γνώμη σας για τα νέα επεισόδια της Φουλιάδας;» έθεσε το ακανθώδες ερώτημα η Ιουλία. Λόγω της εθνικής επετείου δεν υπήρχε βεβαίως πιο επίκαιρο θέμα συζήτησης για το καρέ. Ο Φούλης, σε ρόλο Μεταξά, με τη ρομπ ντε σαμπρ και το ανάλογο στομφώδες ύφος, άρθρωσε το δικό του ηχηρό ΟΧΙ στον εγχώριο πρέσβη Γκράτσι. Όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές!

Το πρώτο ΟΧΙ ακούστηκε στη συγκέντρωση της Πάφου όπου ανάμεσα στις ορχήστρες, τα κομφετί και τα χειροκροτήματα θυμήθηκε το χουνέρι που του έκανε ο Άλλος στην Έμπα: «Απέναντι από τα λεωφορεία το τρένο ξεκίνησε» ωρυόταν. Αλλά συνέχισε, στο 66ο επεισόδιο, με το ΟΧΙ στην άτιμη κοινωνία (που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει): «Μπορεί να μην είμαι συμπαθής, αλλά είμαι αναγκαίος και χρήσιμος» είπε. Κάτι που επανέλαβε και στο επόμενο ηρωικό ΟΧΙ, στον Νίκαρο (Φουλιάδα, επεισόδιο 67ο): «Είτε αρέσω, είτε δεν αρέσω, πάντα είμαι ειλικρινής. Και για να είμαστε και απόψε ειλικρινείς, δημιουργήθηκαν σκιές».

«Περί όνου σκιάς» χαρακτήρισε το ξέσπασμα του Αβέρωφ μια παλαιά δόξα της ΓΟΔΗΣΥ, όψιμη οπαδός του Νίκου της Σιωπής. Μόλις που συγκράτησαν οι υπόλοιπες την Καλαμαρού για να μην της χυμήξει. Όταν αποσοβήθηκε η ενδοσυναγερμική σύρραξη, το καρέ συμφώνησε ότι όλα αυτά αποτελούν πταίσματα. «Οι εκλογές του 2023 θα μείνουν στην ιστορία ως το Έπος Καρεκλά! Η ερώτηση “πώς ο βασιλιάς της Τροίας, ο πανούργος και πανέξυπνος Αβέρωφ Νεοφύτου, επέτρεψε να μπει μέσα ο δούρειος ίππος και να πέσουν τα τείχη;” ήταν το πετράδι του στέμματος των τηλεμαχιών» αποφάνθηκε η Ιουλία και οι κυρίες ασμένως κατένευσαν.

Τα ΟΧΙ της Δεξιάς είχαν μονοπωλήσει, όπως ήταν φυσικό, τη συζήτηση. Ώσπου δεν άντεξε η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου και ξέσπασε πάνω από την κούπα με το καυτό κάρι: «Όχι στον Υπαρκτό Καπιταλισμό!» είπε και ανέμισε την πρόσκληση για το Gala Dinner του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη μπροστά στα μούτρα της αριστερής (με την καλή έννοια) Κουλλίτσας Κυριακού. «300 ευρώ είναι τα 30 αργύρια για το ξεπούλημα της επανάστασης, Κουλλίτσα!». «Μα είσαι πελλή, κόρη; Εν fundraising, μάνα μου». «Venceremos!». «Έλεος πιον σε τούτην την χώρα».

Είχε νυχτώσει πλέον για τα καλά, όταν οι κυρίες αποφάσισαν να λήξουν τις εργασίες της έκτακτης συνόδου του διευρυμένου καρέ. Όλα ευτυχώς πήγαν κατ’ ευχήν, αφού η ανταρσία της Σαρίκα πνίγηκε εν τη γενέσει της. Η Καλαμαρού, ήσυχη πλέον ότι επανάκτησε τον έλεγχο, επέτρεψε στην Ινδή να κρατήσει αναμμένα τα φωτάκια όσο θα διαρκούσε η γιορτή του Ντιβάλι.

«Το τελευταίο ΟΧΙ στη λογική δεν μπορώ πάντως να το αφήσω ασχολίαστο» είπε η Ιουλία και τις ενημέρωσε για το προσκύνημα της παντόφλας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία αλλάζει ανά περίσταση. «Ο Άγιος Σπυρίδωνας πολλές φορές βγαίνει από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο» διάβασε την ανάρτηση στον εκκλησιαστικό ιστότοπο. «Ο Θεός να μας ελεήσει» ομοφώνησε το καρέ κι έπειτα διαλύθηκε ησύχως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση