ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Της αγάπης μαχαιριά

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, όσο περνούν τα χρόνια και συσσωρεύεται η σοφία στο γηραιό μου κεφάλι, τόσο γιγαντώνεται μέσα μου το υπαρξιακό ερώτημα: φταίει ο αέρας που αναπνέουμε άραγε, το νερό που πίνουμε ή μήπως μας ψεκάζουν για να θυμηθούμε και την πολιτική παρακαταθήκη του Γιώργου Περδίκη; Ή, πάλι, μήπως φταίει το κακό μας ριζικό που βρεθήκαμε όμηροι στη βραχονησίδα δίχως έξοδο διαφυγής;

Προβληματίστηκα πολύ για το πώς πρέπει να συστήσω τον Χριστόφορο Τορναρίτη στον ιστορικό του μέλλοντος, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Θα τον χαρακτηρίσω «ιδιοσυγκρασιακό», καθότι εκτός από καλός άνθρωπος παραμένω και πολύ Κυρία. Πλην όμως, ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε. Γι’ αυτό θ’ ανατρέξω στα δικά του λόγια όταν, σε μια σπάνια στιγμή αυτογνωσίας, με αφορμή τη συγγραφή του πονήματός του «Never Surrender» είπε: «Αυτό που με βασάνιζε τότε πιο πολύ, ήταν πώς ένας αγράμματος άνθρωπος σαν και μένα θα μπορούσε να γράψει βιβλίο».

Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Χριστόφορος Τορναρίτης, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Ένας θορυβώδης τύπος που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της γραφικότητας, ο οποίος στο παρελθόν απασχόλησε και τη δικαιοσύνη. Η αστική Λευκωσία, παρά τα παρατράγουδα, συνεχίζει να συναγελάζεται μαζί του γιατί είναι εγγονός του Κρίτωνα Τορναρίτη και γιατί «η κάθε οικογένεια έχει το μαύρο πρόβατό της» όπως συνηθίζει να λέει η Ευγενία η Καλαμαρού. Ο γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, όμως, ως θεσμικός, τι δουλειά έχει να ανταλλάσσει μαζί του μηνύματα λες κι είναι φιλαράκια;

«Ξέρω πόσο με αγαπάς!» έγραψε ο Χριστόφορος στον Οδυσσέα σε μια από τις πικάντικές τους συνομιλίες. Όταν το μάθαμε κι αυτό, παραδώσαμε ως καρέ τα τελευταία μας σώα εγκεφαλικά κύτταρα στην πυρά. Αλλά σαν να μην ήταν αρκετή αυτή η σπονδή στον κυπριακό σουρεαλισμό, μια φήμη για ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα του 2012 ήρθε να μας αποτελειώσει. «Ποια φήμη;» ρώτησε η Καλαμαρού η οποία, όπως η κερατωμένη σύζυγος, μαθαίνει πάντοτε τα κακά νέα τελευταία. «Η φήμη για το σερί των σατανικών συμπτώσεων» σάρκασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, ρίχνοντας λίγο ακόμα αλάτι στην ανοιχτή συναγερμική πληγή.

Το σενάριο είναι ένα υβριδικό τερατούργημα που συνδυάζει το «I Know What You Did Last Summer», το «Παρά Πέντε» και ολίγον από «Homeland». Με κατηγορίες για συγκάλυψη ενός θανατηφόρου δυστυχήματος όπου η δράστης εγκατέλειψε το θύμα και την εμπλοκή στην υπόθεση υψηλά ιστάμενων προσώπων. Αν δεν είναι fake news και υπάρχει ίχνος αλήθειας στα όσα τρομακτικά ακούγονται, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή, αγαπημένο μου ημερολόγιο: ας μεταναστεύσουμε, όσο ακόμα έχουμε δυνάμεις, καθότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Σαν να μη μας έφτανε το θρίλερ που ζούμε ήρθε και το κτύπημα από τ’ αριστερά για να κάνει τα νεύρα μας κρόσσια. Αποφάσισε η Ξανθή Αγαπημένη Παναγιά να επισκεφθεί την Εζεκία Παπαϊωάννου στο πλαίσιο της εκστρατείας Λάμψη Και Γοητεία. Πλην όμως δεν υπολόγισε την εξωστρέφεια του νέου Γάμα Γάμα, ο οποίος την υποδέχτηκε περιχαρής με ένα μπουκέτο κόκκινες τουλίπες. Εμείς ως τώρα ξέραμε, αγαπημένο μου ημερολόγιο, ότι οι ΑΚΕΛικοί μοιράζουν γαρύφαλλα την ημέρα της γυναίκας. Η αντεπίθεση τουλίπα, οφείλω να ομολογήσω ότι μας κατέλαβε εξαπίνης.

Σύμφωνα με το σοφό Google: «Στην τέχνη της ιαπωνικής ανθοδετικής η τουλίπα συμβολίζει την καλοσύνη, την συμπόνια, την τέλεια αγάπη και την τύχη. Προσφέροντας μια κόκκινη τουλίπα δηλώνουμε την αγάπη μας, προσφέροντας κίτρινη τουλίπα δηλώνουμε την ανείπωτη αγάπη μας». «Οπότε, κοπέλες, πάλι καλά να λέμε που ο Στέφανος δεν πρόσφερε στην Ανυποψίαστη κίτρινες τουλίπες, γιατί θα ήταν της αγάπης μαχαιριά και θα πόναγε. Αρκετά θέματα έχουμε εξάλλου με τις παλιές αγάπες, οι οποίες εκτός από τον παράδεισο ενίοτε καταλήγουν στην κόλαση» είπε με νόημα η Καλαμαρού και το καρέ βεβαίως κατάλαβε σε ποιες αγάπες αναφερόταν.

Ποιος να το φανταζόταν, στα παλαιά χρόνια της συναγερμικής αθωότητας, ότι ο Κωστής Χατζηκωστής θα συγκρουόταν μετωπικά με τον Νίκο Αναστασιάδη; Ο τέως Πρόεδρος διέψευσε τον ισχυρισμό ότι άδειασε (sic) τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να λάβει τη σκληρή απάντηση από τον εκδότη: «Στα 10 χρόνια διακυβέρνησης του ο Νίκος Αναστασιάδης, κατέγραψε επίδοση να διαψεύδει τον εαυτόν του και σε πράξεις και σε λόγους. Ο καθένας παραδίδει τον εαυτόν του στην κρίση της αδέκαστης Ιστορίας».

Πόσα να προλάβει και η αδέκαστη Ιστορία; Στον Συναγερμό τα προβλήματα σκάνε πιο συχνά και από τις υποψηφιότητες για τις θέσεις αντιπροέδρου και αναπληρωτή. Γι’ αυτό κι ήτανε βάλσαμο στην ψυχή μας η ευσεβής ανάρτηση –με το σχετικό βίντεο– όπου ο βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας ψάλλει στην Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας στο Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου. Από όλα έχει πάντως το περιβόλι του Συναγερμού, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Θες lifestyle; Έχει Τσιρίδου. Θες εθνικοφροσύνη; Έχει Σαμψών. Θες εκκλησία; Έχει Κάρουλλα.

Σε άλλα νέα κι επειδή κάπου εδώ θα πρέπει να βάλουμε μια τελεία, οφείλω να σημειώσω, αγαπημένο μου ημερολόγιο, τη διαμαρτυρία της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή επειδή δεν προσκλήθηκε στον Λόφο την ημέρα της Γυναίκας. Η πληθωρική Ερατώ μίλησε για «μαύρες λίστες αντιφρονούντων», γεγονός που μας ανάγκασε ως καρέ να εκδώσουμε ομόφωνη ανακοίνωση με τίτλο: «Ο Θεός Να Μας Ελεήσει Μάνα Μου».

 

*Από τις σελίδες ημερολογίου της Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση